Köddé vált az uniós támogatás

2023. 06. 20., 11:22

A támogatásból vásárolt építőipari eszközök a valóságban jóval értéktelenebbek voltak, mint azt a pályázaton részt vevő cég a támogatónak megjelölt. A vállalkozó a pénz nagy részét zsebre tette.

Európai Uniós költségvetésből kapott támogatást évekkel ezelőtt az a cég, amely túlárazva vásárolt munkagépeket építkezésekhez. Az eszközök valós értékét a vállalkozó nem közölte a támogatást nyújtóval, így megtévesztő magatartása miatt sokkal több pénz ütötte a markát, mint ami valójában járt volna. A NAV pénzügyi nyomozói a rendőrséggel együttműködve tárták fel az ügyet.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozása során visszaszerezte azoknak az építéshez használható munkagépeknek mintegy kétharmadát, amelyeket tavaly nyáron loptak el egy telephelyről.

A rendőrségi eljárás során kiderült, hogy az ellopott munkagépek már a beszerzésük idején jóval kevesebbet értek, mint amit a támogatásban részesülő cég megjelölt. A munkagépeket megvásárló vállalkozás a gépeket olyan banki kölcsönből tudta fedezni, amely az Európai Unióból származó, vissza nem térítendő pénzösszeget is tartalmazott.

A NAV budapesti nyomozói költségvetési csalás bűncselekmény miatt folytatnak eljárást. Megalapozott gyanú van arra, hogy a munkagépekre vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó, összesen 148 millió forintot kérelmező cég képviselője megtévesztette a kölcsönt nyújtó bankot, ezzel okozott vagyoni hátrányt az Európai Uniós költségvetésben.

A pénzügyőr nyomozók a rendőrség által visszaszerzett munkagépeket lefoglalták és gyanúsítottként hallgatták ki a munkagépeket vásárló, és a gépek rendőrség általi visszaszolgáltatására megérkező tulajdonost. Amennyiben bűnössége beigazolódik, tettéért akár nyolc év letöltendő büntetést is kaphat.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleménye itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS