Kkv-felzárkóztatás: az OKISZ szerint eredményes lehet a kormány programja

2019. 03. 09., 09:15

A kormány készülő programja a kis- és középvállalkozások (kkv) felzárkóztatására eredményes lehet, mert benne van mindaz, ami szükséges a szektor erősítéséhez – mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke, miután a napokban az országos vállalkozásfejlesztési tanács ülésén napirenden volt a hazai kkv-k fejlesztése, felzárkóztatása.

Vadász György hangsúlyozta, a kis- és középvállalkozásokat mindenképpen versenyhelyzetbe kell hozni, javítani kell a működődési feltételeiket, csak így tudnak hozzájárulni a társadalom erősítéséhez, a gazdasági növekedéshez, a hatékonyság javulásához, az export és az import megfelelő arányához. Kedvezőnek tartja a szövetség elnöke, hogy a kormány a kkv-knál is meg kívánja teremteni a szolgáltatói infrastruktúrához, a tudomány eredményeihez való hozzáférést, amellyel eddig csak a multinacionális vállalatok tudtak élni.

A szövetség elnöke szerint a kkv-fejlesztési program megvalósulásához nagymértékben hozzájárulhat, hogy a kormány évente értékelni akarja az időarányos megvalósulást, részletezve a teljesülést és a lemaradást. Jó gondolat, hogy a kkv-programból adódó feladatok gondozására, figyelemmel kísérésére létrehoznának egy stratégiai tanácsadó testületet. Vadász György kiemelte, a készülő kkv-fejlesztési programban benne van az érdekképviseletek által szorgalmazott működési feltételrendszer könnyítése, például a bérterhek enyhítésének folytatása, mert csak így tudják a kkv-szektorban a további bérfejlesztést megoldani, a foglalkoztatást erősíteni, a munkavállalókat Magyarországon tartani.

A szövetség elnöke szerint segíti majd a kkv-k felzárkózását az adminisztráció további egyszerűsítése, például a szektor közbeszerzésen való részvételi lehetőségének könnyítése, a kisvállalkozói sajátosságokra jobban odafigyelő adórendszer kialakítása. Egyetértenek azzal, hogy a kormány érzékelhetően segíteni kívánja a kkv-k digitális felzárkóztatását, a következő uniós fejlesztési ciklus gazdaságfejlesztésében pedig meghatározó szerepet szán a kkv-szektornak, és ösztönzi a nemzedékváltást a vállalkozások továbbvitele érdekében. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 16:40:53
A Deloitte 2024-es, immár 13. éve megjelenő Global Gen Z and Millennial kutatása világszerte 44 országban közel 23 ezer válaszadó bevonásával vizsgálta az Y és Z generációs munkavállalók munkához és munkahelyhez fűződő viszonyát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS