Kihirdették a 2023-as Év Célgép nyerteseit

Kihirdették a 2023-as Év Célgép nyerteseit
2023. 06. 29., 20:22

Az Év Célgépe díjat 7 kategóriában osztották ki, külön díjazták az év célgéptervezőjét, ötletét és öko-célgépét is.

A III. Magyar Ipari Célgép Nagydíj Díjátadó rendezvényét, a Gépész Szalont a Millenium Házában tartották szerdán. Magyarország legnagyobb gépipari szakmai versenyére 114 pályázat érkezett. A trófeákat robot „kézbesítette” a díjazottaknak.

Sipos Sándor, a Nagydíj ötletgazdája, a Chemplex Kft. tulajdonosa elmondta: hitvallásuk, hogy érdemes kiemelni a célgépgyártás legjobb szakembereit, alkotóműhelyeit. Nem az alapján kell eldőlnie, hogy mi a jó, mi a legjobb, hogy olcsó vagy drága, kicsi vagy nagy, hanem hogy mennyi és milyen minőségű mérnöki lelemény van egy-egy alkotásban.

Dr. Bárdos Krisztina, a Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta: a célgépgyártók szegmense nemcsak a gépipar, hanem az azokkal támogatott számos más iparág fejlődésében, rugalmas alkalmazkodásában is különleges jelentőségű.

Dr. Takács János prof. emeritus, a BME KJK Gépjárműtechnológia Tanszék, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az ipar 4.0 eredményezte a számítógépes rendszerek és hálózataik kiépítését és rohamos elterjedését, a robotok mind szélesebb körű felhasználását, az emberrel együttműködésre kész COBOT-ok integrációját. Ennek a fejlődési folyamatnak a sokrétűsége tükröződött vissza az idén beérkezett pályázatokban.

A győztesek listája:

Az év célgépe 2023

Anyagmozgatás, anyagtárolás gépei kategóriában: VANLIFT önrakodó berendezés, Blue Drive Tech MHE Kft.,

Kísérleti, laboratóriumi, tesztberendezések, mérőeszközök, tesztpadok kategóriában: Automata karosszéria ellenőrző állomás, Jankovits Engineering Kft.,

Gyártás-előkészítés gépei, alapanyag és nyersanyagfeldolgozás kategóriában: Automata fűrészgép, Custom Robotic Solution Europe Kft.,

Termék kiadagolás beadagolás vagy csomagolás gépei kategóriában: RS-Pack csomagológép, Solmax Kft.,

Teljes gyártósorok, üzemi és kisüzemi technológiák kategóriában: Jeladó mágnes ragasztó automata, Schoen+Sandt Hungary Kft.,

Rész- vagy készterméket előállító gépek kategóriában: Automata körasztalos csatlakozó szerelő berendezés, KLS 2000 Kft.,

Vegyipari gépek kategóriában: Nagy teljesítményű 8 és 12 töltőfejes súlyratöltő kiszerelő gépsor, Bimatik Kft.

Az év célgéptervezője 2023-ban: Iker Tibor és Kis Szabolcs, ST-Automatika Kft.

Az év Öko-célgépe 2023-ban: WALISE teljes vízoszlopban profilozó autonóm bója, CAD Production Kft./ESH Embedded Systems Hungary Kft.

Az év ötlete 2023-ban: K.Ö.SZ.A. – Félautomata gépcsalád, Petrovics István.

(Fotó: Mészáros Péter)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS