Kifizetődő rugalmasság – ezért éri meg a fogyasztói szabályozás

Kifizetődő rugalmasság – ezért éri meg a fogyasztói szabályozás
2023. 04. 03., 07:18

A fenntartható és biztonságos energiaellátás ma még hazánkban kevésbé ismert, de Nyugat-Európában bevált és széles körben alkalmazott eszköze a fogyasztói szabályozás. A lényege, hogy a hálózati egyensúlytalanságból fakadó energiaigényt az E.ON a szolgáltatásban részt vevő cégeknél a fogyasztás rugalmas kezelésével oldja meg. Ez a lehetőség az E.ON jóvoltából már Magyarországon is elérhető.

Az energiaellátás egyik fontos kérdése, hogy milyen módon tudja a kiugró igényeket kiszolgálni úgy, hogy ne sérüljön az ellátásbiztonság, és fenntarthatóbbá váljon a folyamat. Az elektromos áram ugyanis csak nehezen és veszteséggel tárolható, ezért a termelést mindig összhangba kell hozni a fogyasztással. A hálózaton akkor alakul ki egyensúlytalanság, ha az energiafogyasztás meghaladja az aktuális termelés mértékét vagy fordítva.

Rugalmas energiahasználat, plusz bevétel

A csúcsigények kielégítésére gyakran tartalék erőműveket kell bekapcsolni, ami azonban jelentős környezetterheléssel is járhat. Fenntarthatóbb megoldás a fogyasztói szabályozás, amely ahelyett, hogy a termelést növelné az ezzel járó környezeti lábnyommal együtt, a szolgáltatásban részt vevő partnereknél bizonyos erre alkalmas rugalmas eszközökön (például klímák, hőszivattyúk, kompresszorok) ideiglenesen csökkenti a pillanatnyi energia-felhasználást – természetesen mindenféle kár és üzletmenet sérülés nélkül. Az ellátás biztonságát növelő rugalmasságért cserébe az E.ON havi rendelkezésre állási díjat fizet beavatkozástól függetlenül, így összességében egy plusz bevételi forrás formájában jelenik meg. Emellett az E.ON vállalja, hogy díjmentesen elvégzi a műszaki felmérést és kivitelezést, sőt fenntarthatósági oklevelet is kiállít.

Ez az új, a magyar piacon még egyedülálló szolgáltatás leginkább azoknak a nagyobb energiaigényű cégeknek éri meg, amelyek rendelkeznek legalább 2–300 kW fogyasztású eszközzel, például hűtőberendezéssel és a mindennapi munkamenetük lehetővé teszi számukra a 15 perces szabályozást, amelyre naponta maximum 4–8 alkalommal kerülhet sor. Kiemelten ajánlható a csatlakozás a cementgyártásban, vas- és acéliparban, gumigyártásban tevékenykedő vállalatoknak, továbbá irodaházak, szállodák, hűtőházak, logisztikai központok számára: mindenkinek, aki rendelkezik nagyobb hűtő kapacitással.

Az előnyök maximalizálása érdekében az E.ON segít a fogyasztási adatokkal nem rendelkező ügyfeleknek a mérést megvalósítani, amelyet így akár online, valós időben is figyelemmel lehet kísérni.

Egy okos megoldás, amellyel mindenki nyer: rugalmasság az energiafelhasználásban, cserébe plusz bevétel, nagyobb ellátásbiztonság és tisztább környezet – ez az E.ON fogyasztói szabályozásajánlatának lényege.

Tudjon meg még többet a fogyasztói szabályozásról az eon.hu/fogyasztoiszabalyozas oldalon. (X)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 12:11:31
Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS