Kifizetődő rugalmasság – ezért éri meg a fogyasztói szabályozás

Kifizetődő rugalmasság – ezért éri meg a fogyasztói szabályozás
2023. 04. 03., 07:18

A fenntartható és biztonságos energiaellátás ma még hazánkban kevésbé ismert, de Nyugat-Európában bevált és széles körben alkalmazott eszköze a fogyasztói szabályozás. A lényege, hogy a hálózati egyensúlytalanságból fakadó energiaigényt az E.ON a szolgáltatásban részt vevő cégeknél a fogyasztás rugalmas kezelésével oldja meg. Ez a lehetőség az E.ON jóvoltából már Magyarországon is elérhető.

Az energiaellátás egyik fontos kérdése, hogy milyen módon tudja a kiugró igényeket kiszolgálni úgy, hogy ne sérüljön az ellátásbiztonság, és fenntarthatóbbá váljon a folyamat. Az elektromos áram ugyanis csak nehezen és veszteséggel tárolható, ezért a termelést mindig összhangba kell hozni a fogyasztással. A hálózaton akkor alakul ki egyensúlytalanság, ha az energiafogyasztás meghaladja az aktuális termelés mértékét vagy fordítva.

Rugalmas energiahasználat, plusz bevétel

A csúcsigények kielégítésére gyakran tartalék erőműveket kell bekapcsolni, ami azonban jelentős környezetterheléssel is járhat. Fenntarthatóbb megoldás a fogyasztói szabályozás, amely ahelyett, hogy a termelést növelné az ezzel járó környezeti lábnyommal együtt, a szolgáltatásban részt vevő partnereknél bizonyos erre alkalmas rugalmas eszközökön (például klímák, hőszivattyúk, kompresszorok) ideiglenesen csökkenti a pillanatnyi energia-felhasználást – természetesen mindenféle kár és üzletmenet sérülés nélkül. Az ellátás biztonságát növelő rugalmasságért cserébe az E.ON havi rendelkezésre állási díjat fizet beavatkozástól függetlenül, így összességében egy plusz bevételi forrás formájában jelenik meg. Emellett az E.ON vállalja, hogy díjmentesen elvégzi a műszaki felmérést és kivitelezést, sőt fenntarthatósági oklevelet is kiállít.

Ez az új, a magyar piacon még egyedülálló szolgáltatás leginkább azoknak a nagyobb energiaigényű cégeknek éri meg, amelyek rendelkeznek legalább 2–300 kW fogyasztású eszközzel, például hűtőberendezéssel és a mindennapi munkamenetük lehetővé teszi számukra a 15 perces szabályozást, amelyre naponta maximum 4–8 alkalommal kerülhet sor. Kiemelten ajánlható a csatlakozás a cementgyártásban, vas- és acéliparban, gumigyártásban tevékenykedő vállalatoknak, továbbá irodaházak, szállodák, hűtőházak, logisztikai központok számára: mindenkinek, aki rendelkezik nagyobb hűtő kapacitással.

Az előnyök maximalizálása érdekében az E.ON segít a fogyasztási adatokkal nem rendelkező ügyfeleknek a mérést megvalósítani, amelyet így akár online, valós időben is figyelemmel lehet kísérni.

Egy okos megoldás, amellyel mindenki nyer: rugalmasság az energiafelhasználásban, cserébe plusz bevétel, nagyobb ellátásbiztonság és tisztább környezet – ez az E.ON fogyasztói szabályozásajánlatának lényege.

Tudjon meg még többet a fogyasztói szabályozásról az eon.hu/fogyasztoiszabalyozas oldalon. (X)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS