K&H: így működnek majd a cégek a jövőben

2023. 08. 03., 20:45

A hazai cégvezetők azt már tudják, hogy a jövő vállalatának milyennek kell lennie, azt viszont kevésbé, hogy hogyan lehet olyan – ez derült ki a K&H családi vállalatok klub legutóbbi eseményén. A megvalósítás kulcsa a szervezeti struktúra és a vezetői stílus újragondolása. A válságálló cégeknél ugyanis a hierarchia másodlagos, és inkább rugalmasság és önálló csapatmunka jellemzi, a vezetőnek pedig a távolságtartás helyett inspirációt és vonzó jövőképet kell mutatnia a munkavállalóknak.

Az Opten 2022-es adatai szerint mintegy 153 ezer társas családi vállalkozás működik Magyarországon, míg az egyéni vállalkozókat és az egyszemélyes cégeket is ide számítva a családi hátterű vállalkozások száma már a 900 ezret is meghaladja. Közülük 2 ezer családi cég büszkélkedhet milliárdos árbevétellel, így komoly szerepük van a hazai gazdaság teljesítménye szempontjából.

„Kormányzati cél, hogy a német modellhez hasonlóan idehaza is a családi vállalkozások adják a gazdaság gerincét, ami egy rugalmasabb, válságálló és értékvezérelt vállalati szférát eredményezhet. Kihívásokból pedig akadt bőven az elmúlt években. A K&H kutatása szerint azonban a családi cégek túlnyomó többségének (75 százalék) a jelenlegi gazdasági helyzet csak kisebb mértékben befolyásolja a következő egy évi várakozásait, ami ennek a szektornak a stabilitását mutatja. A K&H családi vállalatok kiválósági díj célja ezért elismerni ezeknek a cégeknek az értékteremtő munkáját és a tágabb társadalom figyelmét is felhívni alapvető fontosságukra” – mondta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

Új szemlélet kell

A Budapesti Corvinus Egyetem Családi Vállalatok Központja azt vizsgálta, hogyan látják a cégvezetők a jövő szervezetét. A kutatásból kiderül, hogy véleményük szerint az innovatív, hatékony, rugalmas és digitális fogalmak jellemzik leginkább. Azt viszont még nem tudják, hogyan érik el ezt a felépítést. A kutatás rávilágít arra, hogy a nemzetközi piacon is jelenlévő vagy külföldi tulajdonban álló cégek jobban megfelelnek a „jövő szervezete képnek”, mint a kizárólag hazai piacra termelő társaik.

„A szervezet felépítése mellett a vezetői stíluson is van még mit alakítani, mivel egyelőre inkább a feladatokat végrehajtó, távolságtartó megközelítés a jellemző. Ahol azonban jelen vannak a jövőképet mutató, inspiráló vezetők, ott a vállalkozások sikeresebbek és a vezető is inkább élményként éli meg a munkáját” – hívta fel a figyelmet dr. Drótos György, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Családi Vállalatok Központ vezetője.

A változás már elkezdődött

A vállalkozások mindennapi működése már most óriási változásokon megy keresztül, gondoljunk csak a home offiice vagy a közösségi irodák térnyerésére. Emellett azonban a szervezet felépítésének is muszáj haladnia a korral. A jövőben a vállalatok ugyanis merőben más rendszer alapján fognak működni, mint amit ma ismerünk.

„A cégek többsége jelenleg erősen hierarchikus szervezettel és tekintélyelvű vezetés mellett működik, ami a jövőben kevésbé lesz hatékony. Helyette egy agilis, autonóm, a körülményekhez rugalmasan alkalmazkodó struktúrát kell kialakítani, ahol önálló csapatok dolgoznak. Ez egy folyamat, ami egyrészt nem egyik pillanatról a másikra történik, másrészt a levezénylése nagy kihívás a hazai vállalkozások számára, hiszen ki kell lépni az eddig megszokott komfortzónából. Aki azonban nem lép, nem követi a nemzetközi trendeket, lemaradhat a versenytársakhoz képest. A jövő munkavállalói ugyanis elégedetlenek lesznek a hazai munkahelyekkel, amelyek így hátrányba kerülhetnek a külföldi tulajdonú cégekkel szemben. Ez pedig összességében a pénzügyi eredményességet vagy akár a fennmaradást is veszélyeztetheti” – hívta fel a figyelmet dr. Drótos György.

A K&H családi vállalatok kiválósági díjra a legjobb gyakorlatokat idén négy – innováció, társadalmi és környezetvédelmi felelősségvállalás, sikeres generációváltás, illetve hosszú távú stratégia – kategóriában várják.

A nevezéseket augusztus 10-ig ide kattintva lehet benyújtani.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS