K&H: egyre kevesebb profittal számolnak a nagyvállalatok

K&H: egyre kevesebb profittal számolnak a nagyvállalatok
2023. 03. 21., 14:13

A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

Idén a pénzügyi eredmények csökkenésével számolnak a nagyvállalatok. Ezt mutatja a legutóbbi K&H nagyvállalati növekedési index, ami negyedévente vizsgálja a 2 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező cégek következő egy évi várakozásait.

„A 2022 utolsó negyedéves adatok alapján a cégek 0,5 százalékos bevételcsökkenéssel számolnak idén, ami kismértékű javulás az előző negyedévi mélyponthoz (-1,8 százalék) képest. A mérséklődő negatív változás hátterében az áll, hogy akik eddig bevétel-növekedést vagy csökkenést vártak, most inkább stagnálásra számítanak (73 százalék). Ezzel együtt azt is látni kell, hogy ez a mutató nem volt még egymást követő két negyedévben negatív előjelű az index történetében, még a koronavírus-járvány első évében sem” – részletezte az eredményeket Rajna Gábor, a K&H vállalati ügyfelek divízió vezetője.

A negatív kilátások a vállalat éves árbevételének mértékével párhuzamosan nőnek: a 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok várnak egyedül – minimális – növekedést (0,5 százalék). A 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű és a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégek viszont várhatóan kevesebb bevételből gazdálkodhatnak idén (-0,8 százalék és -2,6 százalék). Az árbevétel várt változását tekintve a szektorok között nincs markáns különbség.

Belföldről kevésbé várnak bevételkiesést

A negatív árbevétel-várakozások a belföldi és a külföldi piacokkal kapcsolatban egyaránt megfigyelhetők, azonban kissé felemás kép rajzolódik ki. Míg az exportpiacon -0,8 százalékról -1 százalékra süllyedt, addig belföldi piacon -1,9 százalékról -0,6 százalékra mérséklődött a várt árbevétel-változás mértéke az elmúlt negyedévhez képest. Jelenleg tehát a belföldi értékesítés alakulását kissé kedvezőbben látják a cégek.

„A magasabb energia- és alapanyagköltségeket tavaly még be tudták építeni a vállalatok az eladási árakba, idén azonban már kérdéses, hogy ez mennyire lesz megvalósítható. A lakossági reálbérek csökkenése ugyanis a kiskereskedelmi eladások visszaesését vonja maga után, a következő negyedévekben ezért akár még tovább süllyedhet a bevétel-változás tervezett mértéke” – tette hozzá a szakember.

Hol a profit?

A profitot tekintve még ennél is pesszimistábbak a becslések. „A profitvárakozások már 5. negyedéve csökkenő pályán vannak, a cégek jelenleg 4,9 százalékos eredménycsökkenést várnak idén, ami negatív rekord az index eddigi történetében. Itt is megfigyelhető, hogy minél nagyobb a cég, annál nagyobb mértékű visszaesést vár: a 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek várják a legkisebb (-2,9 százalék), míg a 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok a legnagyobb mértékű csökkenést (-8 százalék). A 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégek 6,9 százalékos profitcsökkenést valószínűsítenek a következő 12 hónapban. Szektorok közül a kereskedelmi és ipari vállalatok nagyobb mértékű (-6 százalék és -5 százalék), a szolgáltató cégek ennél valamelyest alacsonyabb (-3 százalék) visszaesést valószínűsítenek az idei nyereségre vonatkozóan” – mondta a szakértő.

Elfogynak a beruházások

Az alacsonyabb pénzügyi eredmények a tervezett beruházásokban is visszaköszönnek: 50 százalékról 37 százalékra zuhant a fejlesztéseket tervező cégek arány, ami nem meglepő, hiszen alacsonyabb bevételből kevesebben tudnak beruházásokat finanszírozni. A célokat tekintve erősen, 32 százalékról 22 százalékra visszaesett a technológiai fejlesztésben gondolkodó cégek aránya, de kapacitásbővítést is az eddigiekhez (15-20százalék) képest kevesebben terveznek idén (13 százalék).

„A beruházások fellendüléséhez az Eximbank által indított – és a kormányzati bejelentés szerint további 300 milliárd forinttal kibővített –, a K&H-nál is elérhető Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram nyújthat segítséget. A kedvezményes, fix kamatozású konstrukciók kifejezetten gépek, berendezések vásárlásához vagy zöld beruházásokhoz igényelhetők. A program keretében biztosított kedvezményes forgóeszközhitellel a beruházások beindításához szükséges forgóeszközigény finanszírozása is megoldható, a piaci kamatoknál jóval kedvezőbb áron. A kkv-knak pedig a Széchenyi Kártya Program MAX+ hitelprogram konstrukciói segíthetnek, amelynek keretében folyószámla- és likviditási hitelek mellett, kedvező fix kamatozású beruházási hitelek is igényelhetők a K&H-nál” – hívta fel a figyelmet Rajna Gábor.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS