Jó üzlet a „szabadidős tevékenység”?

2023. 05. 25., 12:25

A járvány második évében elindult a visszarendeződés a szabadidős tevékenységet folytató cégek körében, mind a nyereség, mind a saját tőke nemcsak az előző évhez, de a járványt megelőző évekhez képest is növekedett. Ugyanakkor árnyalta és jelenleg is árnyalja a képet a cégszám 8 százalékos, míg a foglalkoztatottak mintegy 9 százalékos csökkenése 2019-hez viszonyítva. A kérdés, hogy a szektor tisztulása vagy szűkülése jellemzi-e a területet.

Hova vigyük a gyereket gyereknapkor? – Sok szülőnek fejfájást okoz a gyereknap, hiszen a legjobbat szeretné adni gyermekének, de hogy mit válasszon az sok esetben lehet gazdasági kérdés is. A gyereknapra költött összegek a kereskedőknél és szolgáltatóknál is kiemelt figyelemmel bírnak. Az élményszerzés egyik módja, ami válasz lehet a feltett kérdésre, a szabadidős tevékenység.

A szabadidős tevékenységet végző cégek jellemzően a TEÁOR 932 Egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység alatt találhatóak. Ebbe a kategóriába nemcsak a játszóházak tartoznak, hanem ennek köre bővebb, itt található például a vidámpark, a szabadidő-eltöltés jellegű vásárok, bemutatók. A következő tények, megállapítások erre a körre vonatkoznak.

A szektorban működő cégek száma az elmúlt 6 évben 11 százalékkal csökkent. A 2022-es év tűnhet úgy, hogy a szektor magához tért, de az országos cégtrendhez hasonlóan a tavaly évi megugrás inkább technikai, mögötte a járvány miatti moratórium hatása húzódik meg. „Helytállóbb megfogalmazás lenne, a valóságot jobban tükrözi, még ha a száraz adatok nem is ezt mutatják, hogy a szektorban működő cégek száma hat éve folyamatosan csökken” – mondja Alföldi Csaba, az OPTEN Kft. céginformációs szakértője.

Az ágazat 2019-ben realizálta a legtöbb bevételt, és ebben az évben volt a legmagasabb a foglalkoztatotti létszám is, közel 4.800 fővel. A járvány éveiben a folyamatos létszámcsökkenés jellemezte a területet, azonban 2022-ben fordult a kocka és mintegy 5 százalékos növekedés valósult meg. Ugyan a 2022-es gazdasági adatok még nem állnak rendelkezésre, de biztató, hogy a cégszámok csökkenése mellett a foglalkoztatottság nőtt, és valószínűsíthető, hogy 2022-ben az árbevétel növekedése következett be.

A járvány első éve – a „hermetikus” lezárások miatt – a felfutó szektort „szíven szúrta”, a terület árbevétele mintegy megfeleződött. Ez még inkább sokkoló lehetett annak tükrében, hogy 2019 kimagasló év volt, 2018-hoz képest 41 százalékkal nőtt az árbevétel. A 2021. évi árbevétel biztató képet mutat, az öt éves intervallumban a második legjobb éve volt a szektornak. Az, hogy mennyire bírja az ágazat a megpróbáltatásokat, jól jellemzik az eladósodottsági adatok. Az eladósodottság szintje a vizsgált években – ahol gazdasági adatok rendelkezésre állnak – egy szűk sávban (62-64 százalék) mozgott, ami a nagy árbevétel zuhanás ellenére sem ugrott meg igazán. Folyamatos eszköznövekedés jellemezte a területet – 2021-re 17 százalékos –, de szembetűnő, hogy az eladósodottság alapvetően stagnált, ami alapján feltételezhető, hogy tartalékolás is megjelent a szektorban. A takarékosabb üzemmód is rajtakapható, míg 2021 előtt 10 százalék alatti volt minden évben az árbevétel arányos adózott eredmény, addig 2021-ben megközelítette a 14 százalékot, ami a költségösszetevők racionálisabb használatát mutatja.

„A számok tükrében nem lehet okunk hurrá optimizmusra, de mind a gyerekek, mind a szülők megnyugtatására elmondható, hogy a játszóházak és az egyéb szabadidős tevékenységek nem fognak eltűnni, jelen lesznek az életünkben. Az infláció miatti reálbér csökkenés, ami a keresletnek szabhat korlátot, és egyben a kínálatot drágítja ma, 2023-ban jelentős hatást gyakorol erre a szektorra, de bízzunk benne, hogy a jövőben nem úri mulatság lesz a szabadidős tevékenység Magyarországon, hanem sokak számára továbbra is elérhető” – mondja Alföldi Csaba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-05 09:10:00
2023. IV. negyedévben a GDP volumene a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH. A statisztikai hivatal közzétette a részletes IV. negyedévi, illetve a 2023 egészére vonatkozó adatokat is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS