Jámbor Eszter: Jól kitalált kampánnyal óriási eléréseket lehet szerezni a TikTokon

Jámbor Eszter: Jól kitalált kampánnyal óriási eléréseket lehet szerezni a TikTokon
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 12. 07., 11:36

A cégeknek észre kell venniük, hogy már nemcsak gyerekek vannak a TikTokon, a 25-35 éves korosztályt is megtalálják és hétről hétre egyre több felnőtt kapcsolódik be – mondta az Üzletemnek Jámbor Eszter, az Open Communications Edu-TikTok divíziójának vezetője.

Jámbor Eszter azt mondja: az Open Communications-nél az Edu-TikTok szekcióban szakmailag abban hisznek, hogy nemcsak azoknak a cégeknek van helyük a TikTokon, amelyek el akarják adni a termékeiket a 35 alattiaknak, hanem azoknak is, amelyek szeretnének fontos, társadalmi felelősségvállalást is tükröző üzeneteket eljuttatni a célcsoportjuknak. A Magyar Tojásszövetségnek készített TikTok-kampányuk például aranyat ért.

Honnan jött a kapcsolat a Tojásszövetséggel? És honnan az ötlet, hogy a TikTokot is bevetik?

– Hosszú évek óta ügyfelünk a Magyar Tojásszövetség. Nagy szakmai bizalomra épül a közös munka, így – amikor a rEGGelem iskolai programnak új csatornát kellett keresni a járvány miatt – sikerült az ügyfél kezdeti bizalmatlanságát eloszlatnunk a TikTokkal szemben. A rEGGelem program célcsoportja az általános, középiskolai korosztály volt, és mivel ezen a platformon érjük el most Magyarországon (is) a diákokat, egyértelmű volt, hogy ott kell folytatni az edukációs kampányt.

Mennyit változott az utóbbi években, a „tini korszakától” a Tiktok, hogyan hasznosíthatják üzleti céljaikra a vállalkozások?

– Kezdetben valóban csak „tátogó tinédzserek” közössége volt a TikTok és persze most is sok a trash tartalom, de ugyanakkor rengeteg okos TikTokker kapcsolódott a közösséghez, elképesztő sebességgel növekszik a csatlakozók száma. Egyelőre kicsi a reklámzaj a felületen, idén indul be a TikTok hirdetési piac itthon. De én inkább a PR oldaláról közelítem meg: egy-egy jól kitalált kampánnyal óriási eléréseket lehet szerezni – sokkal pörgőbb ez a felület, mint például a Facebook. Érdemes CSR programokat, edukációt vinni a felületre. A Tojásszövetség annyira elégedett volt az első kampánnyal, amivel egyébként most Arany Díjat nyertünk a PR Excellence Awardon influencer kategóriában, hogy most fut a második rEGGelem TikTok kampányunk egy kicsi csavarral az előzőhöz képest. Egyelőre látok kezdeti bizonytalanságot a cégek részéről a TikTok felé, de ez teljesen érhető, hiszen újdonságról van szó, ami az előző social média platformokhoz képest teljesen más, sokkal vividebb, gyorsabb. Sokkal több időt is töltenek rajta a fiatalok, mint például az Instagramon. Ami még fontos szerintem, hogy a cégek lássák, már nemcsak gyerekek vannak a TikTokon, hanem a 25-35 éves korosztályt is megtalálják és hétről hétre egyre több felnőtt kapcsolódik be.

Főleg milyen témákban lehet több ezres/tízezres nézettséget elérni? Mely cégeknek javasolják ezt a platformot?

– Nagyon általánosan szerintem bármilyen téma tarolhat, csak jó ötlet kell hozzá és megtalálni azokat az influencereket, akikkel kreatívan közösen lehet értékes tartalmat létrehozni. (Bár influencer és saját csatorna nélkül is lehet remek kampányokkal tarolni a felületen.) Az Open Communications-nél az Edu-TikTok szekció szakmailag abban hisz, vagy inkább azt gondoljuk, hogy nemcsak azoknak a cégeknek van helye a TikTokon, amelyek el akarják adni a termékeiket a 35 alattiaknak, hanem azoknak is, amelyek szeretnének fontos üzeneteket eljuttatni a célcsoportnak, társadalmi felelősségvállalás programjaik vannak vagy még nincsenek, de szeretnének. És mivel a koronavírus-járvány alatt nagyon fontos lett egy cég reputációjában az, hogy valóban segítsen ebben a világkrízis helyzetben, vagy karoljon fel a társadalom számára megoldandó problémákat (például bullying, biztonságos internethasználat), azoknak a cégeknek ajánlom a TikTokot, akik a termékeiken kívül valami pluszt is szeretnének a vásárlóiknak adni.

Az Open Communications stratégiájának része lett a TikTok-kommunikáció? A Tojásszövetségen kívül vannak/voltak más céges felkérések is?

– Igen, létezik az Edu-TikTok divíziónk, ami azért is kapta az edu előtagot, mert bennünket a TikToknak az edukációs része érdekel, hiszünk benne, hogy nagyon fontos összekapcsolni a terméket egy társadalmilag hasznos üzenettel. A kérdés másik része sajnos egyelőre üzleti titok, folyamatban vannak kampánytervezések más ügyfeleink számára is.

Mennyire idő- és pénzigényes a TikTokolás?

– Pont annyira, mint más social média felületek. Egy kampánytervezés és költés is pont úgy működik, mint más kampányoknál. Vagyis egy cégnek, amelyik szereti mondjuk, az Instagramot vagy a YouTube felületét használni, nem kell félnie attól, hogy a TikTok kampánya többe kerül, mert frissebb a felület.

Hogyan látja, mennyire népszerű ma Magyarországon a TikTok?

– Annyira népszerű itthon a TikTok, hogy a témában készülő kutatások nem bírják a tempót. Itt van például ez a felmérés: https://onbrands.hu/marka-es-trend/2021/05/uzlet-piac/magyarorszagi-partnerrel-bovitett-a-tiktok-new-land-media

Idén májusban készült, akkor kiderült, hogy csak a magyar felhasználók havi 10 milliárd videómegtekintést generálnak, azóta biztosan nőtt ez a szám. 2019 végén – két évvel ezelőtt egy PR konferencián megkérdezte egy előadó, hogy hányan ismerik a TikTokot, alig emelte fel valaki a kezét. Ma – két évvel később – biztos, hogy mindenki felemelné a kezét. Ami még jól mutatja, mennyire népszerű itthon, hogy a 25-35 évesek körében a leggyorsabb a bővülése. Szóval még pár év és lehet, hogy a nagyszüleink is inkább TikTokolni fognak, mint Facebookolni…

(Fotók: Open Communications)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS