Illegális dohány- és gyógyszergyár működött Győr-Moson-Sopron megyében

2022. 03. 21., 10:09

Győr-Moson-Sopron megyében egy elhagyatott épületekben kialakított illegális dohány- és gyógyszergyárat számolt fel a NAV a Rendőrséggel együttműködve. A bűnszervezet kábítószert is terített. A pénzügyi és rendőr nyomozók összesen hét gyanúsítottat hallgattak ki, közülük hatot letartóztattak.

A bűnbanda adófizetés nélkül, Olaszországból csempészte a vágott dohányt, amelyet Magyarországon és Ausztriában kialakított logisztikai bázisokon tárolt. A nyomozók a rajtaütéskor összesen 15 tonna dohányárut találtak a bűnszervezet raktáraiban, emellett több raklap füstszűrőt, cigarettapapírt, valamint egy komplett cigarettagyártó gépsort is lefoglaltak az egyes helyszíneken. A költségvetésnek okozott kár több mint félmilliárd forint volt.

A vízipipadohányt, egy ezer négyzetméteres, omladozó istállóban gyártották. A helyszínen zsákszámra állt a vágott dohány és a bekeveréshez szükséges több ezer liter aroma. A szállításra kész áru kartondobozokban sorakozott, kávéspohárnak álcázva.

A pénzügyőrök és rendőrök az istálló egyik sarkában egy elkülönített, lezárt helyiségben egy komplett gyógyszergyártó- és csomagoló gépsorra bukkantak. A helyszínen az előzetes szakvélemény alapján tiltott teljesítményfokozó és pszichotrop vegyületeket is találtak. Az emberi fogyasztásra szánt termékeket koszban, szemétben, állati ürülék jelenlétében gyártották.

A NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóival együtt, az osztrák nyomozók támogatásával fogták el a bűnszervezet tagjait. Az elkövetők többsége büntetett előéletű, hozzájuk a NAV MERKUR és a Rendőrség bevetési egységei érkeztek. A mintavételezést a NAV Szakértői Intézete végezte, de az akciót pénzügyőr járőrök és IT-szakemberek is segítették. A külföldi műveleteket – nemzetközi bűnügyi együttműködésben – az EUROPOL koordinálta.

A bűnszervezet az illegális dohánykereskedelem és gyógyszerhamisítás mellett új pszichoaktív anyag terjesztésével is foglalkozott. Az ügyészség döntése alapján mindhárom bűncselekménnyel kapcsolatban a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja le az eljárást. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS