Így segíthetik a női gazdálkodók a vidék megerősítését

2021. 05. 28., 17:30

A női gazdálkodóknak és az innovációnak Európa-szerte jelentős szerepe lehet a vidék megerősítésében. Magyar gazdálkodó hölgyek innovációs példáit is mintaértékűnek tartja a 23 millió európai gazdálkodót képviselő COPA-COGECA.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fontosnak tartja a magyar gazdálkodók előtt álló innovációs és technológiai kihívások, valamint az arra adott válaszok, jó gyakorlatok bemutatását, több programja révén is támogatja ezt.

A COPA–COGECA – az Európai Gazdálkodók és Európai Mezőgazdasági Szövetkezetek uniós szintű érdekképviselete, amely 23 millió EU-s gazdálkodót képvisel – által meghirdetett pályázatok hasznos tapasztalatokkal gyarapítják ezt az irányt. A szervezet által legutóbb kiírt Női Mezőgazdasági Termelők Innovációs Díjának döntőjébe egy magyar gazdálkodó is bejutott, ahogy az az elmúlt években is sikerült több honfitársunknak.

A NAK ehhez kapcsolódóan tartott online fórumot 2021. május 26-án, „Az innováció szerepe a gazdálkodásban, különös tekintettel a női gazdálkodásra” címmel.

Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke a fórumon arra hívta fel a figyelmet, hogy a statisztikákban nem mindig szerepelnek a nők a gazdaságok munkatársaiként, illetve azok vezetőiként vagy tulajdonosaiként, mégis sok esetben „láthatatlanul” veszik ki a részüket a tevékenységekből.

Megemlítette, a hagyományosan „férfias” állattenyésztésben is már számos digitális, precíziós gazdálkodási eszköz segítheti a folyamatokat, és azok széles körű elterjedésével egyre több nő vállalhat szerepet az ágazatban. A vidéken élő családok pozitív jövőképének alakításában pedig jelentős szerepe lehet a gazdálkodási mellék- illetve főtevékenységeknek.

Mint a rendezvényen elhangzott, az agráriumban egyre növekszik a nők, valamint a női vezetők aránya, amit a 2020. évi magyarországi Agrárcenzus felmérés adatai is alátámasztanak. Főként a kisebb településeken jelentős a nők gazdaságokban végzett tevékenysége, ahol jellemzően – a háztartás vezetése, a gyermeknevelés, az idős családtagok gondozása mellett – az adminisztratív és pénzügyi teendők terén vállalnak szerepet.

Reizingerné Bodai Márta, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) Fejér megyei Gazdasszony tagozatának elnöke kiemelte: a családi gazdálkodás, a nők abban való szerepvállalása jelentősen hozzájárulhat a családok megélhetéséhez, ami a helyben maradást, ezáltal a családok, közösségek erősödését is segítheti. Szervezetük a vidéki életforma népszerűsítése terén is aktív.

Mint elmondta: a klímaváltozás minden gazdaságméretben kihívásokat hoz, a kiskertektől a szakosodott nagyüzemekig egyre nagyobb hangsúlyt kap az innovatív megoldások alkalmazása. A jó gyakorlatok kialakításával lehetőséget kívánnak teremteni a minél szélesebb alapokon nyugvó modernizálásra, szem előtt tartva a környezet és az egészség megóvását.

A fórumon a COPA-COGECA vezetői tájékoztatást adtak arról, hogy adataik szerint az Európai Unióban jelenleg a gazdaságok mintegy 30 százalékát nők vezetik, valamint Magyarországon a gazdaság-tulajdonosok 28 százaléka, míg a gazdaságokban dolgozó családtagok 43,6 százaléka nő.

Továbbá felhívták a figyelmet arra, hogy a nők gondoskodó személyiségükből adódóan tágabb értelemben látják a szerepüket és a gazdaságot, és sok esetben más dimenziókat is hozzáadnak a gazdálkodási tevékenységeikhez, így például az agroturizmussal, a termékek közvetlen értékesítésének innovatív megközelítésével, a közösségi szemléletmóddal.

A COPA-COGECA női termelőknek szóló innovációs díja ilyen, nők által vezetett példaértékű és innovatív projekteket mutat be.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS