Így döntöttek a tőzsdei társaságok a járvány miatt

2020. 04. 19., 10:45

A tőzsdei szabályok szerint a tőzsdén jegyzett társaságoknak április 30-ig kellene megtartani éves rendes közgyűlésüket, ám a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a már összehívott közgyűlés sem tartható meg a részvényesek személyes részvételével, ehelyett a tőzsdei cégeknél az igazgatóság hozhat határozatot a napirenden szereplő kérdésekben, a kormány április 10-i rendeletével összhangban.

A rendelet alapján az igazgatóság a napirenden szereplő valamennyi kérdésben jogosult dönteni, akár a már közzétett határozati javaslatok szerint, vagy attól eltérően is. A részvényesek a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napos jogvesztő határidőn belül kérhetik a közgyűlés összehívását az igazgatóság által meghozott közgyűlési határozatok utólagos jóváhagyása céljából, kivéve a beszámoló elfogadásáról és az adózott eredmény felhasználásáról (osztalékról) szóló határozatokat.

Utóbbiak utólagos jóváhagyására május 31-ig kezdeményezhetik a közgyűlés összehívását a részvényesek, e határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

Ha a részvényesek a beszámolóról és az adózott eredmény felhasználásáról szóló döntés utólagos jóváhagyása céljából a közgyűlés összehívását kezdeményezik, az osztalék kifizetésére csak azt követően kerülhet sor, ha a beszámolót és az osztalék kifizetését a közgyűlés utólagosan jóváhagyta.

A Magyar Telekom Nyrt. eredetileg április 8-án tartotta volna közgyűlését, ehelyett a társaság igazgatósága április 24-i ülésén fog dönteni a közzétett napirenden szereplő kérdésekben.

A Mol először új közgyűlési időpontot hirdetett meg április 30-ra az eredeti április 16-i időpont helyett, majd közölte, hogy az igazgatóság fog határozatokat hozni a részvényesek helyett.

Az OTP Bank is április 30-ra halasztotta az eredetileg április 17-re összehívott közgyűlését, a hitelintézetnél is az igazgatóság hoz majd határozatokat a közgyűlés helyett.

A Richter Gedeon Nyrt. sem tart közgyűlést, az eredeti április 28-ra meghirdetett időpontban a társaság igazgatósága hozza meg a már közzétett előterjesztés szerinti határozatokat.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. igazgatósága április 17-én – a közgyűlés meghirdetett időpontjában – meghozta döntéseit a közgyűlési előterjesztésekről. A vállalat továbbra is dinamikus növekedésére fókuszál, ezért a teljes egyedi adózott eredményt, 1,661 milliárd forintot eredménytartalékba helyezi.

Április 17-ére több tőzsdei társaság is hirdetett közgyűlést, de egyik sem tartotta meg, mindegyik cégnél az igazgatóság fogja meghozni a határozatokat a részvényesek helyett: a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága április 24-én, a PannErgy Nyrt., a Duna House Holding Nyrt. és az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. igazgatósága április 30-ig fog döntést hozni.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. először április 9-ről április 30-ra halasztotta közgyűlésének időpontját, majd közölte, hogy az igazgatóság fog döntést hozni – április 30-ig – a határozati javaslatokról.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. úgy határozott, hogy az április 16-ra hirdetett közgyűlése helyett az igazgatóság az április 27-én megtartandó ülésén dönt a közgyűlés napirendjén szereplő kérdésekben.

A Masterplast sem tart közgyűlést április 23-án, a társaság igazgatótanácsa hoz majd határozatot.

Elmarad a Waberer's április 20-ra tervezett éves közgyűlése, a társaság igazgatósága április 30-án hoz döntéseket közgyűlési hatáskörben.

A 4iG Nyrt. és a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. április 29-én, a közgyűlésük eredetileg meghirdetett időpontjában tervezik meghozni döntésüket a napirenden szereplő kérdésekben.  

Elmarad az Opus Global Nyrt., az AutoWallis Nyrt. és a Graphisoft Park április 30-ra összehívott éves rendes közgyűlése, ezeknél a cégeknél is a társaságok igazgatósága hoz majd határozatokat. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS