Így döntöttek a tőzsdei társaságok a járvány miatt

2020. 04. 19., 10:45

A tőzsdei szabályok szerint a tőzsdén jegyzett társaságoknak április 30-ig kellene megtartani éves rendes közgyűlésüket, ám a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a már összehívott közgyűlés sem tartható meg a részvényesek személyes részvételével, ehelyett a tőzsdei cégeknél az igazgatóság hozhat határozatot a napirenden szereplő kérdésekben, a kormány április 10-i rendeletével összhangban.

A rendelet alapján az igazgatóság a napirenden szereplő valamennyi kérdésben jogosult dönteni, akár a már közzétett határozati javaslatok szerint, vagy attól eltérően is. A részvényesek a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napos jogvesztő határidőn belül kérhetik a közgyűlés összehívását az igazgatóság által meghozott közgyűlési határozatok utólagos jóváhagyása céljából, kivéve a beszámoló elfogadásáról és az adózott eredmény felhasználásáról (osztalékról) szóló határozatokat.

Utóbbiak utólagos jóváhagyására május 31-ig kezdeményezhetik a közgyűlés összehívását a részvényesek, e határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.

Ha a részvényesek a beszámolóról és az adózott eredmény felhasználásáról szóló döntés utólagos jóváhagyása céljából a közgyűlés összehívását kezdeményezik, az osztalék kifizetésére csak azt követően kerülhet sor, ha a beszámolót és az osztalék kifizetését a közgyűlés utólagosan jóváhagyta.

A Magyar Telekom Nyrt. eredetileg április 8-án tartotta volna közgyűlését, ehelyett a társaság igazgatósága április 24-i ülésén fog dönteni a közzétett napirenden szereplő kérdésekben.

A Mol először új közgyűlési időpontot hirdetett meg április 30-ra az eredeti április 16-i időpont helyett, majd közölte, hogy az igazgatóság fog határozatokat hozni a részvényesek helyett.

Az OTP Bank is április 30-ra halasztotta az eredetileg április 17-re összehívott közgyűlését, a hitelintézetnél is az igazgatóság hoz majd határozatokat a közgyűlés helyett.

A Richter Gedeon Nyrt. sem tart közgyűlést, az eredeti április 28-ra meghirdetett időpontban a társaság igazgatósága hozza meg a már közzétett előterjesztés szerinti határozatokat.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. igazgatósága április 17-én – a közgyűlés meghirdetett időpontjában – meghozta döntéseit a közgyűlési előterjesztésekről. A vállalat továbbra is dinamikus növekedésére fókuszál, ezért a teljes egyedi adózott eredményt, 1,661 milliárd forintot eredménytartalékba helyezi.

Április 17-ére több tőzsdei társaság is hirdetett közgyűlést, de egyik sem tartotta meg, mindegyik cégnél az igazgatóság fogja meghozni a határozatokat a részvényesek helyett: a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága április 24-én, a PannErgy Nyrt., a Duna House Holding Nyrt. és az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. igazgatósága április 30-ig fog döntést hozni.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. először április 9-ről április 30-ra halasztotta közgyűlésének időpontját, majd közölte, hogy az igazgatóság fog döntést hozni – április 30-ig – a határozati javaslatokról.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. úgy határozott, hogy az április 16-ra hirdetett közgyűlése helyett az igazgatóság az április 27-én megtartandó ülésén dönt a közgyűlés napirendjén szereplő kérdésekben.

A Masterplast sem tart közgyűlést április 23-án, a társaság igazgatótanácsa hoz majd határozatot.

Elmarad a Waberer's április 20-ra tervezett éves közgyűlése, a társaság igazgatósága április 30-án hoz döntéseket közgyűlési hatáskörben.

A 4iG Nyrt. és a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. április 29-én, a közgyűlésük eredetileg meghirdetett időpontjában tervezik meghozni döntésüket a napirenden szereplő kérdésekben.  

Elmarad az Opus Global Nyrt., az AutoWallis Nyrt. és a Graphisoft Park április 30-ra összehívott éves rendes közgyűlése, ezeknél a cégeknél is a társaságok igazgatósága hoz majd határozatokat. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
2023-11-27 18:10:00
Hagyatéki ügyekben előfordulhat, hogy az örökös vagy más érdekelt a hagyatéki tárgyaláson személyesen nem tud megjelenni, de szeretné, hogy valaki képviselje. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2023-11-27 16:10:00
A személyszállító járművek javítása, karbantartása vagy üzemanyag‑tankolása céljából megtett utak során felhasznált gázolaj nem tartozik a „motorhajtóanyagként felhasznált kereskedelmi gázolaj” fogalma alá – jelentette ki a Tüke Busz vs. NAV ügyben hozott ítéletében az Európai Bíróság.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS