Húsba vágó tényeket publikált az Agrárkamara

Húsba vágó tényeket publikált az Agrárkamara
2021. 12. 15., 21:06

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Húsba Vágó Tények” címmel ingyenes online kiadványsorozatot készített, azzal a céllal, hogy – tudományos alapú információkkal – eloszlassa az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket.

Az elmúlt években felerősödtek az állattenyésztéssel szembeni alaptalan támadások, a szélsőséges nézeteket valló civilszervezetek negatív kampányainak rendre célpontjai a gazdálkodók, a hús- és tejipar. A számos esetben egyoldalú szemléletű és tudományos alapok nélküli vagy féltudományos támadások rossz irányba befolyásolják a fogyasztók állattenyésztőkről, állattartásról, állati termékekről alkotott véleményét.

Mindezt annak ellenére, hogy a gazdálkodóknak, az ágazat szereplőinek folyamatosan szigorodó klíma- és környezetvédelmi, valamint állategészségügyi és -jóléti szabályozásoknak kell megfelelniük.

Az alaptalan támadások ellen a Copa-Cogeca – az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek legnagyobb érdekképviseleti szervezete, amelynek aktív tagja a NAK – is rendre felemeli a hangját, a valós tényeken alapuló kommunikációval. A kamara ennek jegyében – a Copa-Cogeca gondolatébresztő anyagaira építve – összeállított egy kiadványsorozatot, „Húsba vágó tények” címmel.

A kiadványok az állattenyésztéshez, állatitermék-előállításhoz, az állategészségügyhöz és -jóléthez, valamint a környezetvédelemhez kapcsolódó tudnivalókat tartalmaznak, hozzájárulva az ágazat minél szélesebb körű pozitívabb elfogadottságához.

Elképzelhető-e a világ állattenyésztés és haszonállatok nélkül? Milyen hatása lenne az állatállományok csökkentésének a vidéki térségekre? A hús és a „húshelyettesítők” fogyasztása – pro és kontra. Kíméletlen-e a nagyüzemi állattartás? Egyebek közt ezekre a kérdésekre is szakmailag alapos választ adnak a kiadványok.

Az ötrészes sorozat „Az állattenyésztés és az állati-termékelőállítás jelentősége” címmel megjelent első kötete az ágazat vidéki élethez kapcsolódásáról, a húsnak az étkezési kultúránkban és a kiegyensúlyozott táplálkozásban betöltött szerepéről, valamint a „húshelyettesítők” és a természetes hús ökológiai lábnyomáról oszt meg hasznos információkat.

Az „Állatjólét” című második kötet az állatjólét és az állategészségügy közötti kapcsolatot, a zárt és a nem zárt tartásban az állatokat érő stresszhatások kezelését, valamint az egyes alkalmazott gazdálkodási gyakorlatokat, az állatok szállításával és vágásával kapcsolatos tévhitek cáfolatait ismerteti.

Az „Állategészségügy” című harmadik kötet pedig az antibiotikumok és a takarmány-adalékanyagok használatára vonatkozó szabályozásokkal és használatuk kockázataival foglalkozik. A kiadványsorozat újabb két kötete – „Környezetvédelem”, valamint „Gazdálkodás és vidéki élet” címmel – a közeljövőben készül el.

A kiadványok elérhetők itt: https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022-12-05 20:13:26
Abban vagyunk érdekeltek, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások és termelők a következő időszakban is hatékony, jövedelmező tevékenységet végezhessenek – fogalmazott Feldman Zsolt az Axiál Kft. új, bajai szervízműhelyének átadóján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS