Hol töltik az év végét a NAV revizorai? – Itt a lista

2018. 12. 27., 09:35

December utolsó napjaiban sem pihennek a NAV revizorai. Az ADÓtraffipax bejegyzéseiből kiderül, kik és hol számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre.

Észak-Budapest

A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai decemberben kiemelten ellenőrzik a vendéglátóhelyeket, a szezonális termékeket árusítókat és a szolgáltatásnyújtókat a vásárokon, piacokon, kitelepüléseken és a bevásárlóközpontokban.

Az ellenőrök a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják. 

Dél-Budapest

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december 3-tól Budapesten kiemelten ellenőrzik az adventi vásárokon, piaci kitelepüléseken az ünnepekhez köthető vendéglátókat és szezonális termékeket árusítókat, valamint a piacokat és bevásárlóközpontokat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

Baranya megye

A NAV munkatársai december 24. és 30. között Komlón, és a megyeszékhelyen végeznek ellenőrzéseket.

A revizorok – a szilveszteri időszakhoz köthető termékértékesítőknél és szolgáltatóknál – a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatást, az online pénztárgép használatát, valamint az áruk eredetét ellenőrzik. A hivatal fokozott jelenlétére számíthatnak a vendéglátóhelyek, a pirotechnikai eszközöket értékesítők, szilveszteri kellékeket értékesítők, valamint a piacokon, köztereken szezonális termékeket értékesítő adózók.

Baranya megyében, a nagyobb ünnepi rendezvényeken, vásárokon, kitelepüléseken is jelen lesznek a revizorok és a pénzügyőrök.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei a két ünnep között a szilveszteri kellékeket árusítókat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, illetve a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december 10. és 28. között fokozottan ellenőrzik az adventi vásárokban és a bevásárlóközpontokban az ünnepekhez köthető termékeket árusítókat elsősorban Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Berettyóújfaluban, Balmazújvárosban, Hajdúböszörményben és Polgáron. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését is.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018 decemberében a társhatóságokkal párhuzamosan fokozottan ellenőrzik a megyei adventi vásárokon, piacokon a szezonális termékeket árusítókat. A NAV revizorai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december hónapban folyamatosan ellenőrzik a karácsonyi termékeket árusítókat az adventi vásárokban, üzletekben, piacokon és közterületeken. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

A helyszíni ellenőrzések tapasztalatai alapján forgalomszámlálásra is sor kerülhet. 

Nógrád megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai elsősorban a szilveszterhez kapcsolódó szezonális termékek árusítóit ellenőrzik az alábbi településen:

  • december 28. péntek: Salgótarján

A revizorok ellenőrzik az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét. Utóbbi körben kiemelten vizsgálják a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, továbbá a pénztárgép éves felülvizsgálatát.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. november 26-tól kiemelten ellenőrzik a vásárokon, piaci kitelepüléseken az ünnepekhez köthető vendéglátókat és szezonális termékeket árusítókat.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 52. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • december 27. csütörtök: Nyíregyháza közterületei, piacai,
  • december 28. péntek: Nyíregyháza közterületei, piacai.

A NAV munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást vizsgálják.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2018. december 27. és 28. között kiemelten ellenőrzik a szilveszterhez kapcsolódóan a tűzijáték és egyéb pirotechnikai eszközöket árusítókat Tolna megyében. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó egyéb kötelezettségek (pl. éves felülvizsgálat, nyitó készpénzkészlet rögzítése stb.) teljesítését.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

  • Társasági adó, rehabilitációs hozzájárulás és innovációs járulék adónemekben eltéréssel rendelkezők ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai 2018. november 15-től megkezdik azon adózók ellenőrzését, amelyek a társasági adóbevallásukban, egyéb adóbevallásaikban, valamint a benyújtott adatszolgáltatásokban szereplő adatok összevetése alapján feltehetően helytelenül határozták meg a bevallott társasági adó alapját, jogosulatlanul érvényesítettek adókedvezményt, illetve nem, vagy nem megfelelő összegben vallották be rehabilitációs hozzájárulás és innovációs járulék adónemben keletkezett kötelezettségeiket.

  • Őstermelői tevékenységet folytató adózók ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai október 15-től az őstermelői tevékenységet folytató adózók körében indítanak vizsgálatot. Ellenőrzésre elsősorban azok számíthatnak, akik személyi jövedelemadó bevallásukban a folyósított támogatások összegét, illetve a felvásárlók által részükre fizetett összeget nem teljes körűen szerepeltették, helytelenül határozták meg járulékalapjukat, nem vagy nem megfelelő összegben vallották be egészségügyi hozzájárulás adónemben keletkezett kötelezettségeiket, illetve jogosulatlanul érvényesítettek személyi jövedelemadó adókedvezményt, Kiemelt feladat a bejelentési kötelezettség megfelelő teljesítésének ellenőrzése is.

  • Környezetvédelmi termékdíj ellenőrzés

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai július 9-től a környezetvédelmi termékdíj köteles termékek forgalmazásával, importjával érintett adózók adókötelezettségeinek bejelentés, bevallás benyújtás, nyilvántartás vezetés szabályszerű teljesítését vizsgálják.

  • Közösségi beszerzéseiket bevallani elmulasztó kereskedők

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai február 26-tól a tagállami információk szerint jelentős összegű be nem vallott közösségi beszerzéssel rendelkező adóalanyok közösségi kereskedelmi ügyleteit vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS