Hogyan látják a hazai cégvezetők a közeljövőt?

Hogyan látják a hazai cégvezetők a közeljövőt?
2022. 06. 03., 14:27

Alig van vállalkozás Magyarországon, amelynek ne kellene szembenéznie a Covid, az ukrán–orosz háborús konfliktus, az alapanyag- és munkaerőhiány, az elszálló infláció okozta helyzet, a gazdasági visszaesés és egy esetleges válság következményeivel.

Ezek a folyamatok kételyeket, kérdéseket és félelmet ébresztenek a cégvezetők többségében, mégis magabiztosan állnak a kihívások elé. Többek között ez is kiderült a Bizalmi Kör által szervezett Trust Summiton, amely elsősorban tapasztalatmegosztással, a vezetői munkába azonnal beépíthető megoldásokkal támogatta a kétnapos gazdasági konferencia közel 600 résztvevőjét.

A cégvezetők magabiztosak, de döntéseikhez jól jön az üzleti közösség tapasztalata

A cégvezetők magabiztosan állnak a jövő kihívásai elé, 2022-ben 15 százalék körüli inflációra számítanak, de emiatt nem vesznek fel hitelt. Viszont erősítik a munkahelyi közösségeket – többek között ez is kiderül abból a felmérésből, amelyet a Trust Summit ideje alatt végeztek a szervezők. Tíz kérdést tettek fel a résztvevőknek, akik egy telefonos applikáció segítségével adták meg a válaszaikat. 213 első számú vezető így látja a közeljövőt, cége helyzetét:  

A gazdasági helyzet okán jelenleg mi okozza a legnagyobb problémát a vállalkozásodban? A gazdasági helyzet okán jelenleg a válaszadók 61 százalékánál az infláció, az árfolyam-különbségek okozzák a legnagyobb problémát a vállalkozásban, 17 százalék mondta azt, hogy az alapanyag- és ellátási hiány, 12 százalékuk szerint az üzemanyagár és a szállítási költségek, 10 százalékuk szerint pedig az ukrán–orosz konfliktus áll a jelenlegi nehézségek mögött.

Nagy szórást mutat a „számítasz-e recesszióra?” kérdésre adott válasz. 42 százalék enyhe visszaesésre számít, 22 százalék a növekedés lassulására, de visszaesésre nem, 30 százalék véli úgy, hogy jelentős lesz a gazdasági visszaesés, és csak 6 százalék mondja azt, hogy tovább tart a növekedés.

Milyen mértékű inflációra számítasz az idei évben? A válaszadók 45 százaléka úgy véli, 10–15 százalék körüli lesz az infláció idén, 39 százalék 7–10 százalékos inflációra számít, és csak 3 százalék mondta azt, hogy 7 százalék alatt marad ez az arány. Továbbá a válaszadó cégvezetők 13 százaléka 15 százaléknál magasabb inflációra számít az idei évben.

Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedésekkel készülnek a cégvezetők az inflációra, 58 százalék adta azt a választ, hogy várja, keresi az új lehetőségeket, 31 százalék heti/napi árazást vezet be és csak 5 százalékuk válaszolta azt, hogy semmilyen intézkedéssel nem készül az árak elszabadulására, 6 százalékuk pedig eurós elszámolásra tér át.

Hogyan hat a jelenlegi gazdasági helyzet a vállalat beruházásaira? – erre a válaszadók 54 százaléka a beruházási tervük átstrukturálásával reagál, 39 százalék úgy véli, nem érinti a beruházásaikat a gazdasági helyzet, és senki sem halasztja el 2-3 évvel a cége beruházásait, a fennmaradó 7 százalék pedig nem készül beruházásokat indítani.

Jobban megoszlottak arra a kérdésre a válaszok, hogy kényszerül-e hitelfelvételre a gazdasági helyzet miatt a vállalat. A cégvezetők fele szerint nincs szükségük plusz hitelre, 28 százalék egyáltalán nem vesz fel hitelt, és 11–11 százalék mondta azt, hogy szükségük van minimális, illetve jelentős hitel felvételére.

Okoz-e munkaerő-problémát a jelenlegi helyzet? A munkaerőhelyzettel kapcsolatban a válaszadók 43 százalékának kell felvennie plusz embereket, 33 százalékánál nem okoz munkaerő-problémát a jelenlegi helyzet, 22-uk úgy gondolja, hogy jelenleg nem, de a jövőben szembesülni fognak munkaerő-problémával, és csak 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy el kell küldenie kollégákat.

Vezetőként mit teszel a munkaerő megtartása érdekében? A munkaerő megtartására a válaszolók 57 százaléka a munkahelyi közösség erősítésében, illetve a fiatalok számára felvázolt karrierút lehetőségében látja a megoldást. 21 százalék válaszolta azt, hogy javítják a munkakörülményeket a cégnél, 16 százalék szerint a fizetés megemelése, 6 százalék szerint pedig a plusz juttatások tartják ott a kollégákat a cégnél.

A Bizalmi Kör munkatársai arra is kíváncsiak voltak, hogy vezetőként mennyire érzik magabiztosnak magukat a közeljövő tekintetében a cégvezetők. A többség, 68 százalék azt gondolja, ugyan bizonytalanok a kilátások, de magabiztosan áll a kihívásokhoz, 13–13 százalék adta azt a választ, hogy bizonytalan kilátások mellett maga is elbizonytalanodik, illetve nem számít bizonytalan időszakra, magabiztosnak érzi magát, és csupán 6 százalék vélte úgy, hogy nem számít bizonytalan időszakra, de nem is érzi magát túl magabiztosnak.

Kapsz-e/kérsz-e segítséget a jelenlegi gazdasági helyzet okozta problémák megoldására? Erre a kérdésre a válaszolók ¾-e adta azt a választ, hogy igen, üzleti közösségtől, mastermind-csoporttól kap segítséget, ¼-ük tanácsadókkal, szakemberekkel konzultál, és csupán 2 százalékuk vélte úgy, hogy senki sincs a közelében, aki segíteni tudna a gazdasági helyzet okozta kihívások leküzdésében. 

Csak előre van!

A rugalmasság, az alkalmazkodó- és döntésképesség, a racionalizálás, a meglévő munkaerő megtartására irányított fókusz, gondoskodás a munkatársaink és a vezető jóllétéről – többek között ezekre hívták fel a 2022-as Trust Summit előadói a vállalatvezetők figyelmét, mivel felelhetnek meg a napról napra változó és fokozódó kihívásokra. A rendezvényen megkérdezett cégvezetők többsége úgy véli, nem kell minden feladattal egyedül megbirkózniuk, érdemes megtalálniuk a támogató közegüket. Ebben jelentős szerepet kapnak a szakmai közösségek – mint például a Bizalmi Kör –, amelyek mesterelme-csoportjaiban a tudás- és tapasztalatmegosztás módszerével rengeteget tanulhatnak más vezetőktől, a megszerzett információkat pedig beépíthetik saját vállalkozásuk működésébe. Ahogy az egyik programrésztvevő fogalmazott: „a tanulási folyamatot soha nem szabad abbahagyni”.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-26 11:21:22
Az elmúlt évekhez hasonlóan erős volt a nyár a K&H SZÉP kártya használat szempontjából: az elmúlt három hónap forgalma meghaladta a 8 milliárd forintot, ami a teljes éves költés több mint 40 százaléka.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS