Hívatlan vendégek a videós meetingen – oldalak, ahonnan azonnal távozni kell

2020. 04. 19., 16:45

A koronavírus-járvány miatt a diákok és a szülők nagy része áttért az online tanulásra és munkára Magyarországon és világszerte. Több se kellett azonban a netes bűnözőknek, akik azonnal léptek. Próbálnak hívatlanul és észrevétlenül videós konferenciákat kihallgatni, ismert online kommunikációs alkalmazásokra hajazó címekkel zűrös oldalakra irányítanak. A K&H információbiztonsági szakértői pár mindennapos példával bemutatják a veszélyeket és a megfelelő védekezést is.

Túlzás nélkül robbanásszerűen megnőtt az internetes adatforgalom világszerte és Magyarországon a koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések eredményeként. Többek között az iskolabezárások miatt az online oktatás vette át a hagyományos tanítás szerepét, nagyon sok szülő pedig home office-ra – azaz otthoni munkára – váltott.

A dolog hátulütője, hogy az internetes bűnözők is azonnal kapcsoltak, rengeteg veszélyes weboldalt tettek elérhetővé, amelyek rosszindulatú kódokkal, hitelkártyás adatokat megszerző trójai vírusokkal és adathalász megoldásokkal igyekeznek megkárosítani a gyanútlan netezőket.

Hasonlóak, de hamisak – előkerültek a betolakodók

A K&H információbiztonsági szakértői szerint mindig indokolt a fokozott óvatosság internetezés közben, de a mostani helyzetben különösen az. Első körben érdemes megfelelő elővigyázatossággal kezelni az olyan weboldalakat, amelyek címében ott találhatóak a „koronavírus” vagy „coronavirus”, valamint a „Covid-19” szavak.

„Gyakorinak mondható, hogy az online oktatásra vagy munkavégzésre alkalmas és ismert alkalmazások – Microsoft Teams, Zoom, Webex, Google Classroom – neveire hasonlító webcímekre próbálnak elirányítani a csalók. Sokszor ugyanis a valódi címhez megtévesztésig hasonló oldalneveket használnak. Azonban, ha valaki odafigyel erre, akkor nem fog hamis oldalara tévedni” – emelte ki Patonai István, a K&H informatikai vezetője.

Ugyanígy érdemes elkerülni az ismert alkalmazások – Zoom, Microsoft Teams – fájlneveit tartalmazó állományokat, ezek letöltésével ugyanis rosszindulatú szoftvereknek ad helyet a felhasználó. Előfordul az is, hogy hívatlan vendégek próbálnak bekapcsolódni online megbeszélésekre, videós meetingekre. A csalók keresik az ilyen „eseményekre” szóló meghívókat és elrejtőzve a beszélgetés során elhangzó bizalmas információkkal visszaélnek.

Hogyan kell védekezni?

A K&H információbiztonsági szakértői szerint azonban néhány egyszerű óvintézkedésekkel mindenki elkerülheti a bajt:

  • Mindig ellenőrizni kell, hogy megfelelő-e a weboldal címe!
  • Senki ne töltsön le és ne futtasson a gépén gyanús nevű fájlokat!
  • Ellenőrizni kell, hogy kik vesznek részt egy online megbeszélésem videókonferencián és csak az illetékes csatlakozását szabad megengedni.
  • Nem szabad posztolni olyan képeket a Facebookra vagy az Instagramra, amelyen a látszik a saját gép képernyője vagy az azon lévő dokumentumok egyike.
  • Az adathalászokkal szemben is lehet védekezni. Mégpedig úgy, hogy a gyanús tárggyal érkező e-mailekben a linkekre (például: Covid-19 kérdőív; Covid-19 gyógymód) nem szabad rákattintani, érdemes inkább az adott témáról hiteles információkat tartalmazó oldalakat direktben felkeresni.

Animációs játék segít eligazodni a virtuális veszélyek között

A megbeszélések, tanórák virtuális térben bonyolítása mellett a járványhelyzet miatt egyre többen intézik pénzügyeiket online, ehhez szerencsére már számos lehetőség elérhető. Bár az online térben működő banki szolgáltatások alapos információbiztonsági háttérrel működnek, a felhasználók oldalán is fokozott óvatosságra van szükség.

A K&H ezért indította el a K&H e-dukáció információbiztonsági programjának második részét, amely az egyre népszerűbb online, digitális bankoláshoz, fizetéshez nyújt hasznos, gyakorlati segítséget.

„A mostani időszakban még inkább elengedhetetlen, hogy magabiztosan mozogjunk az online térben, tudjuk például, hogy milyen adatokat adhatunk meg, hol fizethetünk biztonságosan, milyen webshopokban bízhatunk meg vagy éppen hogyan használjuk az azonnali átutalást” – tette hozzá Patonai István.

A K&H e-dukáció néven futó információbiztonsági program pontosan ebben szeretne segíteni: bárki tesztelheti játékos formában a tudását, az online elérhető, animációs játékban négy nagyobb témakörben kell bizonyítaniuk a résztvevőknek. A négy témakört négy szoba jeleníti meg, így a mobilszobát, a digitális bizalom szobát, a kártyás vásárlások szobáját, illetve az adathalászattal, zsarolóvírusokkal foglalkozó szobát barangolhatják végig a játékosok. Az oldalhoz egy tudástár is tartozik, ahol a játékban megjelenő témákról lehet bővebben olvasni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS