Hét hónapos mélypontra zuhant az MNB vállalati konjunktúra indexe

2023. 06. 07., 11:48

Az MNB vállalati konjunktúra indexe az áprilisi mínusz 1-ról májusban mínusz 10 pontra csökkent, ami az elmúlt 7 hónap legalacsonyabb értéke.

A jelenlegi helyzet indexe az áprilisi mínusz 16-ról mínusz 28 pontra süllyedt, ami a legnagyobb mértékű havi csökkenés a felmérés kezdete óta, illetve a 2021. februárja óta tapasztalt legalacsonyabb érték.

A várakozások indexe +14-ről +9 pontra süllyedt, ami az elmúlt 4 hónap legalacsonyabb értéke.

Az 1 évvel korábbi szinthez viszonyított átlagos kapacitás-kihasználtság és bevételi szint is csökkent áprilishoz képest: előbbi 93-ról 90, utóbbi 99-ről 94 százalékra.

Az átlagos bevételi szint 2 éve nem volt ilyen alacsony szinten.

A beruházási tervek mutatója az előző havi +34-ről +36 pontra nőtt, ami az elmúlt 1 év legmagasabb értéke.

A létszámbővítési tervek alindexe továbbra is pozitív, de jelentősen csökkent: az áprilisi +10-ről +2 pontra, ami az elmúlt 4 hónap legalacsonyabb értéke.

A konjunktúra-mutatók számottevő csökkenését elsősorban az okozta, hogy jelentősen gyengült a nagyvállalatok, illetve az iparban és építőiparban működő válaszadók üzleti hangulata az előző hónaphoz képest. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS