Hét hónapos mélypontra zuhant az MNB vállalati konjunktúra indexe

2023. 06. 07., 11:48

Az MNB vállalati konjunktúra indexe az áprilisi mínusz 1-ról májusban mínusz 10 pontra csökkent, ami az elmúlt 7 hónap legalacsonyabb értéke.

A jelenlegi helyzet indexe az áprilisi mínusz 16-ról mínusz 28 pontra süllyedt, ami a legnagyobb mértékű havi csökkenés a felmérés kezdete óta, illetve a 2021. februárja óta tapasztalt legalacsonyabb érték.

A várakozások indexe +14-ről +9 pontra süllyedt, ami az elmúlt 4 hónap legalacsonyabb értéke.

Az 1 évvel korábbi szinthez viszonyított átlagos kapacitás-kihasználtság és bevételi szint is csökkent áprilishoz képest: előbbi 93-ról 90, utóbbi 99-ről 94 százalékra.

Az átlagos bevételi szint 2 éve nem volt ilyen alacsony szinten.

A beruházási tervek mutatója az előző havi +34-ről +36 pontra nőtt, ami az elmúlt 1 év legmagasabb értéke.

A létszámbővítési tervek alindexe továbbra is pozitív, de jelentősen csökkent: az áprilisi +10-ről +2 pontra, ami az elmúlt 4 hónap legalacsonyabb értéke.

A konjunktúra-mutatók számottevő csökkenését elsősorban az okozta, hogy jelentősen gyengült a nagyvállalatok, illetve az iparban és építőiparban működő válaszadók üzleti hangulata az előző hónaphoz képest. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS