Helyzetbe hozható Kalocsa

2019. 07. 15., 14:55

Akut munkaerőhiányról beszélünk, ami strukturális munkaerőhiány is egyúttal – mondta el Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Kalocsai Vállalkozói Klub alakuló rendezvényén.

Parrag László előadásában elmondta, a 2010-es kormányprogramban 1 millió új munkahelyről volt szó, és mostanra 850 ezer fővel sikerült növelni a foglalkoztatottak számát, de a vállalt 10 évből még hátra van másfél év – számolt be a KALOhírek.

A növekedés egyik alapja a stabil gazdasági háttér és a kiszámítható gazdasági környezet, és eredményes volt a 6 éves bérmegállapodás is. Ennek legfontosabb eleme a munkára eső járulékterhek csökkentése. Az MKIK elnöke úgy látja, vannak még potenciális tartalékok a munkaerőpiacban: az egyik a fiatal korosztály, hiszen nagy a lemorzsolódás az iskolarendszerben (15-24 évesek között). Tartalékot jelentenek a duális képzésben tanuló hallgatók, az oktatásból kiesők, az 55 év felettiek, a dolgozó nyugdíjasok, az atipikus foglalkoztatási területek (távmunka) szereplői, a közmunkások, és a külföldön dolgozók is számításba jöhetnek.

A reálbér-növekedésről Parragh László elmondta, egy „ősbűn” árát kell megfizetnünk, annak a gazdaságpolitikának árát, ami azt mondta, hogy az olcsó munkaerőre építve lehet gazdaságot növelni. Ez legfeljebb rövidtávon lehet eredményes.

A munkaerő-megtartás az egyik legnagyobb kihívás a foglalkoztatók számára az MKIK elnöke szerint: egyre inkább eltűnnek a határok a felsőoktatás és a középfokú képzések között, és minden korábbinál nagyobb szerepe van a life long learningnek.

Ugyanakkor a munkaadók is megtanulták már azt, hogy a bér önmagában már nem szempont: a munkakörnyezet javítása, a mobilitás erősítése, a rugalmas munkavégzés is fontos. Akik ma belépnek a munkaerőpiacra, várhatóan hétszer fognak munkahelyet váltani. Ugyanakkor a Visegrádi négyek közül még mindig Magyarországon a legalacsonyabb a minimálbér, amit fokozatosan, a rárakodó közterhek enyhítésével is növelni szükséges – hangsúlyozta Parragh László.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője szerint el kell gondolkodni, hogy mi az a különbség, ami mentalitásban, fogékonyságban, helyzetben, területi elhelyezkedésben a szomszédos településeken megvan, Kalocsán pedig más hatásfokon működik.

A politikus elmondta: javaslatot tesz, hogy hozzák létre az érseki városok polgármestereinek tanácsát, mert Nyugat-Európában igen jelentős az egyházi turizmus, és mások mellett ezzel lehetne a vendégéjszakák számát fokozni. Kalocsa ráadásul Duna-parti település, népművészete, paprikája hungaricum.

A város a Duna-híd megépítése után a gyorsforgalmi úthálózatba is be tud kapcsolódni. Kormánydöntés alapján megépül az M8-as autópálya Kecskemét, illetve Székesfehérvár felé, így a Balaton Kalocsáról is gyorsan elérhető lesz. Ezek olyan tényezők, amelyek helyzetbe hozzák a várost, növelik az erősségeit, és amelyeket ki kell használni – mondta Font Sándor.

A képen Parragh László (b.) és Font Sándor. Fotó: Zsiga Ferenc/KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS