Győztek a rovar alapú liszt termékek – Véget ért az Alba Accelerator őszi fordulója

2018. 11. 27., 16:00

Sikeresen zárult a Duna Régióra kiterjedő ACCELERATOR program hazai pilotja a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai vezetésével. Az őszi kört sikeresen befejező 9 csapat az utolsó napon lehetőséget kapott arra, hogy projektjeiket a befektetői zsűri előtt mutassák be – a zsűri véleménye alapján a nyertes csapat az InsackTM lett.

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében induló mentorprogram idei második fordulójára javarészt ezúttal is projektgazdák, ötlet fázisban lévő startupok jelentkeztek.

A program során mentorok és külsős szakemberek segítségével megismerték azokat a legfontosabb képességeket, ami segíti őket projektjeik elindításában vagy továbbfejlesztésében. A 9 résztvevő csapat a két hónapos program során mentorálást kapott az üzleti tervezés, a piackutatás, a szellemi tulajdon, valamint a vállalkozásindítással kapcsolatos jogi és marketing kérdések területén is.

A mentorprogram célja, hogy a csapatok a termékfejlesztés, piackutatás, értékesítési terv és üzleti modellezés folyamatait megismerve világosan lássák a piacra lépésig szükséges tennivalókat. A felkészítés mellett a két hónap végére érve a csapatok rendelkezésére áll egy üzleti terv, valamint egy hat hónapos részletes akcióterv is, amelyet szakemberek közreműködésével alkottak meg közösen.

A jelentkezők változatos projektekkel neveztek: számos csapat az online térben mutatott újat, legyen szó akár a garancialevelek blockchain alapú megőrzéséről (WarrantIQ) vagy az aktív szókincset bővíteni hivatott applikációról (Nocadly).

Akadtak olyan projektek is, amelyek az online vásárlást próbálták egyszerűbbé tenni (Fizi Payments; MyBasket). Találunk olyan mobilappikációt, amelyik egy adott város koncertjeit gyűjti össze vagy teszi szervezhetővé a felhasználók számára (GigThat), akik egyébként szavazhatnak is arra, hogy kit látnának szívesen városukban.

Az innovatív projektek között található még algoritmus alapú ármeghatározó (Syscount), 3D fogászati scanner (Dental Scanner Solutions), a Magyarországra érkező digitális nomádokat célzó szolgáltatáscsomag (Digital Nomad Hungary), sőt, még rovar alapú liszt termékekkel foglalkozó csapat is (InsackTM).

„Idén már a második mentorprogramot zárjuk sikeresen a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai vezetésével, melyben ez alkalommal 9 projektgazda mutatta be, hogy aktív és megfelelő szakmai mentorálás mellett a két hónap során hogyan sikerült fejleszteniük üzleti elképzelésüket, vagy akár felkészülniük külső forrás bevonására. Tapasztalatunk szerint a program a szakmai támogatáson és felkészítésen túl kiváló lehetőséget biztosít jövőbeli együttműködési lehetőségek kialakítására is” – mondta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

A program zárórendezvényén, november 22-én, Székesfehérváron, a csapatok elméleti tudásukat átültethették a gyakorlatba is. A mentorok, a programban résztvevő csapatok és egy aktív befektetőkből álló zsűri előtt mutathatták be, hogy hogyan haladnak ötletük megvalósításában. A szakmai zsűri előre meghatározott szempontok alapján értékelte a csapatok átfogó teljesítményét.

A 2018-as első forduló áprilisban startolt el 14 csapattal, melyek egytől egyig sikeresen teljesítették a két hónapos programot. A szakmai zsűri a júniusi záró rendezvényen kihirdette a forduló nyertesét, amely a növényi részekből és virágzatokból előállított UV és fagyálló kompozit anyag előállításával foglalkozó vállalkozás, a Viaplant lett.

A második forduló végével a 2018-as pilot program sikeresen lezárult, összesen 23 csapat, projektgazda mentorálásával.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS