Győztek a rovar alapú liszt termékek – Véget ért az Alba Accelerator őszi fordulója

2018. 11. 27., 16:00

Sikeresen zárult a Duna Régióra kiterjedő ACCELERATOR program hazai pilotja a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai vezetésével. Az őszi kört sikeresen befejező 9 csapat az utolsó napon lehetőséget kapott arra, hogy projektjeiket a befektetői zsűri előtt mutassák be – a zsűri véleménye alapján a nyertes csapat az InsackTM lett.

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség szervezésében induló mentorprogram idei második fordulójára javarészt ezúttal is projektgazdák, ötlet fázisban lévő startupok jelentkeztek.

A program során mentorok és külsős szakemberek segítségével megismerték azokat a legfontosabb képességeket, ami segíti őket projektjeik elindításában vagy továbbfejlesztésében. A 9 résztvevő csapat a két hónapos program során mentorálást kapott az üzleti tervezés, a piackutatás, a szellemi tulajdon, valamint a vállalkozásindítással kapcsolatos jogi és marketing kérdések területén is.

A mentorprogram célja, hogy a csapatok a termékfejlesztés, piackutatás, értékesítési terv és üzleti modellezés folyamatait megismerve világosan lássák a piacra lépésig szükséges tennivalókat. A felkészítés mellett a két hónap végére érve a csapatok rendelkezésére áll egy üzleti terv, valamint egy hat hónapos részletes akcióterv is, amelyet szakemberek közreműködésével alkottak meg közösen.

A jelentkezők változatos projektekkel neveztek: számos csapat az online térben mutatott újat, legyen szó akár a garancialevelek blockchain alapú megőrzéséről (WarrantIQ) vagy az aktív szókincset bővíteni hivatott applikációról (Nocadly).

Akadtak olyan projektek is, amelyek az online vásárlást próbálták egyszerűbbé tenni (Fizi Payments; MyBasket). Találunk olyan mobilappikációt, amelyik egy adott város koncertjeit gyűjti össze vagy teszi szervezhetővé a felhasználók számára (GigThat), akik egyébként szavazhatnak is arra, hogy kit látnának szívesen városukban.

Az innovatív projektek között található még algoritmus alapú ármeghatározó (Syscount), 3D fogászati scanner (Dental Scanner Solutions), a Magyarországra érkező digitális nomádokat célzó szolgáltatáscsomag (Digital Nomad Hungary), sőt, még rovar alapú liszt termékekkel foglalkozó csapat is (InsackTM).

„Idén már a második mentorprogramot zárjuk sikeresen a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. szakmai vezetésével, melyben ez alkalommal 9 projektgazda mutatta be, hogy aktív és megfelelő szakmai mentorálás mellett a két hónap során hogyan sikerült fejleszteniük üzleti elképzelésüket, vagy akár felkészülniük külső forrás bevonására. Tapasztalatunk szerint a program a szakmai támogatáson és felkészítésen túl kiváló lehetőséget biztosít jövőbeli együttműködési lehetőségek kialakítására is” – mondta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

A program zárórendezvényén, november 22-én, Székesfehérváron, a csapatok elméleti tudásukat átültethették a gyakorlatba is. A mentorok, a programban résztvevő csapatok és egy aktív befektetőkből álló zsűri előtt mutathatták be, hogy hogyan haladnak ötletük megvalósításában. A szakmai zsűri előre meghatározott szempontok alapján értékelte a csapatok átfogó teljesítményét.

A 2018-as első forduló áprilisban startolt el 14 csapattal, melyek egytől egyig sikeresen teljesítették a két hónapos programot. A szakmai zsűri a júniusi záró rendezvényen kihirdette a forduló nyertesét, amely a növényi részekből és virágzatokból előállított UV és fagyálló kompozit anyag előállításával foglalkozó vállalkozás, a Viaplant lett.

A második forduló végével a 2018-as pilot program sikeresen lezárult, összesen 23 csapat, projektgazda mentorálásával.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.
2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS