GVI: pesszimistábbak lettek az év elején a magyarországi vállalkozások

GVI: pesszimistábbak lettek az év elején a magyarországi vállalkozások
2022. 02. 10., 15:03

Ismét pesszimistábbak a magyarországi vállalkozások – derült ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vállalati konjunktúramutatójából.

A vállalati negyedéves konjunktúramutató januári adatai alapján az üzleti bizalom szintje az októberi +37-ről +32 pontra csökkent, ezzel megszakadt a tavaly tavaszi mélypontot követő javuló tendencia.

A GVI 350 cégvezető véleményét kérdezte társasága üzleti helyzetéről és kilátásairól.

A negyedéves konjunktúramutató mostani értéke a 2021. júliusi szintnek feleltethető meg, lényegében megegyezik a koronavírus-járvány kitörését közvetlenül megelőző, 2019. második félévi, illetve a 2020. januári adatokkal.

Az almutatókat a vállalkozások vezetői a várható kapacitáskihasználtság kivételével pesszimistábban ítélik meg az októberihez viszonyítva. A legnagyobb mértékű, 17 pontos romlás a beruházási kilátások megítélésében látható.

A januári adatok alapján a nagyvállalatok optimistábban ítélik meg helyzetüket a jelenlegi rendelésállomány, a jelenlegi üzleti helyzet, a jelenlegi és várható jövedelmezőség, a létszám várható alakulása és a várható kapacitáskihasználtság szempontjából.

Az elmúlt féléves és a várható termelési szintet, a várható üzleti helyzetet és a beruházások várható szintjét pozitívabban látják a kis- és középvállalkozások, mint a nagyvállalatok.

A negyedéves bizonytalansági mutató értéke januárban 37 ponton állt, ami októberhez képest kétpontos csökkenés, ami arra utal, hogy a magyarországi vállalkozások helyzetértékelése a 2020. áprilisi, kiugró mértékű bizonytalanságot tükröző eredményt követően továbbra is lényegesen egységesebb.

A negyedéves konjunktúramutató értéke az építőipari vállalkozásoknál a legmagasabb +40 ponttal, ezt követik a szolgáltatások +39 ponttal, a kereskedelmi cégek +32 ponttal, míg a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek körében a legalacsonyabb +27 ponttal. Az előző negyedévhez képest az építőipari cégeknél 10 pontos emelkedés tapasztalható, míg a szolgáltató cégek körében 1, az ipari cégek esetében 7, a kereskedelemben pedig 12 ponttal csökkent a konjunktúramutató értéke - közölte az MKIK GVI. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS