Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

2024. 03. 27., 17:40

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. A mostanáig beérkezett több mint 2200 igénylésben összesen már 10,6 milliárd forint hozzájárulást kértek beszerzéseikhez a cégek.

A vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez a nemzeti helyreállítási terv REPowerEU-fejezete forrásainak terhére. A 30 milliárd forintos keretösszegű programmal egy jármű beszerzésének költségeiből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint vállalhat át a kormány.

Az első körös támogatói döntések alapján a sikeresen pályázók 171 személygépkocsival és 47 kisteherautóval gyarapodhatnak. A nyertesek közül a legtöbben egy darab jármű megvásárlásához igényeltek támogatást, a 191 cégből 174 vállalkozás tett így. Az elbírálás folyamatosan zajlik, már több mint 2700 gépkocsi – köztük közel 2100 személyautó és 600 kisteherautó – beszerzéséhez érkezett be kérelem. Az igényelt támogatások összértéke meghaladta a 10 milliárd forintot, a teljes keretösszeg harmadát.

A program elindításának is köszönhető, hogy idén februárban több tisztán elektromos meghajtású járművet helyeztek forgalomba Magyarországon, mint bármelyik korábbi hónapban. A rekorddöntéssel már több mint 50 ezer fut belőlük a magyar utakon. 2020 elejéhez képest hat és félszeresére bővült a leginkább környezetbarát járműpark. Az Energiaügyi Minisztérium a hazai elektromos töltőinfrastruktúra fehér foltjainak felszámolását ösztönző felhíváson is dolgozik.

Energiaügyi Minisztérium

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS