Fiktív cégláncolattal „csökkentették terheiket” a pécsi adócsalók

2023. 02. 16., 15:10

A Baranya Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 11 vádlottal szemben, akik 700 millió forinttal károsították meg a költségvetést.

A főügyészség vádirata szerint egy pécsi gazdasági társaság fő tevékenysége, ami alapján a bevételeinek jelentős része keletkezett, gépalkatrész-kereskedelem volt. A Kft. tevékenysége körében szakmunkát végzett, melynek keretében alacsony értéken beszerzett áruból szakmunkával nagyértékű gépeket állított elő, ezáltal jelentős összegű fizetendő általános forgalmi adója keletkezett.

2014. évtől kezdve a társaság a tevékenységét kiterjesztette a gépalkatrész-kereskedelem mellett vegyi áru kereskedelmére is, melynek célja az volt, hogy fizetendő adóját csökkentse.

2014. évben a gazdasági társaság két vezetője egy fiktív cégláncolatot hozott létre azzal a céllal, hogy a megindított vegyi áru kereskedelmi tevékenység hatására a beszerzett fiktív költségszámlák felhasználásával a bevételeivel szinte azonos összegű levonható adót könyveljenek el, ezáltal csökkentsék adófizetési kötelezettségüket. A fiktív cégláncolat keretén belül a Kft. az árut magyarországi gazdasági partnerektől szerezte be és külföldi, Európai Unióban székhellyel rendelkező partnerek részére értékesítette. A vegyi áru kereskedelmi tevékenység kizárólag a társaság tényleges tevékenységéből származó áfa-fizetési kötelezettség csökkentését szolgálta, a gazdasági események a valóságban nem történtek meg.

Az ügyletekben a Kft-nek gazdasági szempontból semmilyen szerepe nem volt, a láncolatban csak névlegesen vett részt a fizetendő adó csökkentése érdekében.

2014. és 2017. év között a Kft-nek négy gazdasági társaság állított ki fiktív számlákat, mellyel a Kft. vezetői 703 000 000 forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek a négy év alatt.

A Kft. két vezetőjét az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, míg a beszámlázó cégek vezetőit ezen bűncselekmény bűnsegédi alakzatával vádolja.

A vádlottak által elkövetett bűncselekmény büntetési tétele 5–10 évig terjedő szabadságvesztés.

Baranya Vármegyei Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS