Ezt csinálja Hajas László, amíg zárva vannak a fodrászatok

2021. 03. 22., 19:45

Hajas László megelégelte, hogy nem tud tökéletesen angolul. A mesterfodrász, kihasználva a pandémia nyújtotta plusz időt – hiszen jelenleg a fodrászszalonok is zárva vannak –, elkezdett online nyelvet tanulni.

A 65 éves mesterfodrász úgy gondolja, hogy sosem lehet elég idős az ember, ha tanulásról van szó. Korábban is szeretett volna angulul tanulni, de csak most találkozott a Smile Nyelviskola módszerével.

„Nekem először a németet kellett elsajátítanom, mert a 80-es években már egy német márkával dolgoztam; muszáj volt, hogy értsem őket. Ugyanebben az időszakban viszont el kellett utaznom Amerikába, szintén munka miatt, és borzasztó érzés volt, hogy nem tudtam megszólalni angolul. Németül eszembe jutottak a szavak, de angolul semmi. Amikor hazajöttünk, egy barátommal elhatároztuk, hogy megtanulunk angolul. Két évvel később beiratkoztunk egy nyelvi kurzusra, de nem voltunk elég kitartóak, 3-4 hónap után feladtuk” – mesélte Hajas László, aki kicsit még a gyermekeire is irigy, hogy mennyire jól beszélik ezt a fontos idegen nyelvet.

„Szerencsére ők már olyan iskolába jártak, ahol kezdettől fogva magukba szívták az angol nyelvet. Hosszabb-rövidebb ideig mind a három gyermekem élt angol nyelvterületen, ahol még tökéletesítették a tudásukat. Én meg csak kullogok utánuk, és sokszor zavar, hogy csupán az alap dolgokkal boldogulok” – tette hozzá Hajas.

„Ha tudsz angolul, kinyílik számodra a világ”

A sors azonban úgy rendezte, hogy ismét lehetősége lett nyelvtanulásra, ráadásul online.

„Ma az idő a legnagyobb érték. Bárhova megyünk, az legalább egy óra – forgalom, dugó, parkolás. Ha mindezt megspórolhatjuk, már boldogabbak vagyunk. Így nekem nagyon megtetszett, hogy egy online nyelvtanulási módszert ismerhettem meg a Smile Nyelviskolánál. Csak felmegyek az internetre, becsatlakozom, és ugyanúgy zajlik minden, mintha ott ülnék egy teremben” – mondja az angolóráiról Hajas László.

„Meggyőződésem, hogy ma az angol már világnyelv, és nem lehet nélküle élni. Lehetsz te akármilyen okos ember, lehetnek jó gondolataid, de ha nem tudod megértetni magad egy külföldivel, akkor mi értelme? Mindig is irigyeltem a svédeket, akik szinte kétnyelvűek, mert náluk annyira kicsi kortól kezdve jelen van az angol. Ha tudsz angolul, kinyílik számodra a világ” – véli a mesterfodrász.

Széttörni a rossz nyelvtanulási beidegződéseket

Nagy Marianna
, a Smile Nyelviskola alapító ügyvezetője szerint nem Hajas László az egyetlen, aki a pandémia alatt a nyelvtanulásra fordítja a plusz idejét.

„A tavaly tavaszi bezártságban még nagy volt a bizonytalanság az emberek részéről, most viszont már egyre többen és egyre tudatosabban fordulnak a nyelvtanulás felé. Az idő tényleg mindenkinek nagyon értékes, van, hogy a szomszéd utcából is inkább az online oktatást választják” – mondja Mariann.

„Létrehoztunk egy egyedi nyelvoktató szoftvert, és ebben gyakorlatilag a tanuló a saját tempójában haladhat. Bármelyik egész órában csatlakozhat, és ott folytathatja, ahol az előző órán abbahagyta. Itt az a természetes, hogy együtt halad a tanárral és a szoftverrel. Ez a módszer nagyon hatékony, mert a hallást, az írást és a beszédkészséget egyaránt fejleszti” – tette hozzá a nyelviskola alapítója, aki azt is elárulta, hogy a 18 évestől a nyugdíjas korosztályig mindenki előfordul a tanulók között.

„Aki kipróbálja legalább egy alkalommal, az már látja, hogy mi a különbség a hagyományos online oktatás és ezen szoftver között. Azt az érzést tudtuk megteremteni, mintha fizikailag lenne jelen a tanuló a teremben. Az a küldetésünk, hogy széttörjük a régi, rossz nyelvtanulási beidegződéseket” – zárta gondolatait a Smile Nyelviskola alapítója.

(Fotók: Smile Nyelviskola)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.