Ezért is érdemes diákmunkát vállalni

2022. 02. 15., 15:14

A diákok zsebpénzéhez mérten egy külföldi táborozás vagy a népszerű hírességeket felvonultató fesztiválra szóló belépő jelentős kiadást jelenthet. Van azonban megoldás: első körben a felesleges költéseket kell visszafogni, közben pedig folyamatosan félretenni a zsebpénz egy részét, sőt, akár diákmunkát vállalni vagy a szülőknek besegíteni némi extra bevétel fejében – áll a K&H összefoglalójában, amelyből kiderül, hol érdemes tartalékolni.

Az elmúlt években a járvány miatt visszafogott volt a koncert- és fesztiválkínálat, az idén – ha a pandémiás helyzet úgy alakul –, jóval nagyobb lesz a választék. Ismét lesz Sziget Fesztivál és Balaton Sound, a korábban elmaradt kisebb-nagyobb fesztiválok is sorra várják a látogatókat.

Érdemes azonban előre felkészülni kinézett programokra, például az olyan koncertekre, amelyeken nemzetközi sztárok lépnek fel. Tanácsos időben lépni, mert a jegyeket már hónapokkal a rendezvény előtt elkezdik árusítani a szervezők, a koncert- vagy fesztiválbelépők ára pedig a zsebpénzhez mérten elég költséges lehet.

Az idei egyik legjelentősebb eseményre, a Sziget Fesztiválra a jó előre megvásárolt, kedvezményes, úgynevezett Early Bird-bérletek már el is fogytak, de például a korán beszerzett háromnapos bérlet ára is 70 ezer forintba kerül. Érdemes nézni valamennyi célkeresztben lévő fesztivál weboldalát, mert aki résen van és időben lép, az elcsípheti az olcsóbb jegyeket.

Nem csak a jegyvásárlásról érdemes előre gondolkodni, tanácsos a fesztiválozás előtt megtervezni a többi kiadást is, megszabni például egy napi keretet. A pandémia előtti fesztiválos árszintek alapján minimum 10 ezer forint kell egy napra, de a felső határ szinte bármekkora összeg lehet. A fesztiválon kapható italok és ételek, például üdítők és a hamburgerek drágábbak, mint a mindennapokban. A legutóbbi fesztiválárakat nézve fél liter üdítő 500-600 forint, egy hamburger akár 3-4 ezer forint is lehetett. Ráadásul azóta jelentős drágulás ment végbe az élelmiszereknél, tehát könnyen ennél magasabb árakkal találkozhatnak majd idén a szórakozni vágyók.

Az utazási költségekkel is számolni kell, akár több fesztiválozó megy együtt autóval, akár buszoznak vagy vonatoznak. Például a Balaton Sound esetében egy Budapest-Zamárdi oda-vissza út autóval 226 kilométer, ami a jelenlegi 480 forintos benzináron, 6 literes átlagfogyasztással számolva 6509 forint. Vonattal a retúrjegy diákkedvezménnyel jelenleg minimum 2800 forint. A lényeg, hogy az utazási költségek is látható tételt jelentenek, amit célszerű szem előtt tartani a tervezés során.

Horváth Magyary Voljc Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a fiatalok, ha odafigyelnek a mindennapi költéseikre és megpróbálnak tudatosan félretenni a céljaikra, jelentősen könnyíthetik a családi költségvetés terheit nyaraláskor. A felesleges kiadásokat pedig le kell venni a napirendről, mert azok veszélybe sodorhatják a célt. Például nem muszáj a zsebpénzből felesleges nassolnivalókra költeni, az iskolában úgyis van menza, otthon pedig szintén biztosított az ellátás.

Érdemes áttekinteni, hogy az elmúlt időszakban milyen rendszeres kiadások voltak, beleértve az iskolai büfében vásárolt édességeket, a drágább ruhadarabok megvásárlását és még sorolhatnánk. Emellett a fiatalok „vállalhatnak” olyan otthoni munkát, amellyel segítenek az elfoglalt szülőknek és lehetőség szerint ezért a munkáért akár pénzt is kaphatnak. Sok diák végez diákmunkát, ezzel teremtve meg az extra nyaralási kiadások fedezetét.

Persze az ilyen típusú takarékoskodás nem csak egy-egy esemény esetében követendő, hanem a későbbiekben is. Lényeges, hogy a fiatalok tűzzenek ki maguknak egy takarékoskodási célt, amelynek elérése után jöhet a következő. „Ezzel a pénzügyi tudatosság terén komoly előrelépést mondhatnak majd maguknak” – hangsúlyozza Horváth Magyary Voljc Nóra, hozzátéve, hogy érdemes a takarékoskodáshoz például kifejezetten a fiataloknak szánt bankszámlát nyitni, így minden pillanatban látható lesz, hol is tart a „nyári projekt”.

A takarékoskodást tervező gyerekek segítséget is kapnak: K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőjéhez készült ismeretanyag könnyen érthető, érdekes „leckéken” keresztül mutatja be, hogyan lehet spórolni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS