Ezek a startupok tehetik zöldebbé Budapestet

2022. 02. 02., 10:41

Egy nagyváros fejlődéséhez és élhetőbbé tételéhez olyan újító ötletekre van szükség, amelyek képesek megreformálni a már meglévő rendszereket. Pontosan ilyen innovatív megoldásokat kerestek a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Smart Budapest Ötletversenyén. A városfejlesztési céllal létrejött programba bekerült csapatok közül négyen is a Start it @K&H inkubátorprogram mentoráltjai: a Volteum az elektromos buszok vezérlésében, a Munch az élelmiszer-pazarlás visszaszorításában, a Kruz Bike a fővárosi kerékpározásban, a Bedrock.farm pedig a rövid ellátású élelmiszer-hálózat fejlesztésében segíthet a városnak. A zöld innovációk további sikereit támogatva a Start it @K&H is a fenntarthatósági megoldásokra fókuszálva várja új csapatait.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) azokat az innovatív megoldásokat keresi, amelyek hozzájárulnak Budapest élhetőbbé, zöldebbé és fenntarthatóbbá tételéhez. Egy ötletverseny során választották ki azokat a vállalkozásokat, amelyek a főváros által üzemeltetett cégekkel partnerségben megvalósíthatják egyedi, innovatív ötleteiket, amik a mindennapok során felmerülő kihívásokra jelentenek valós, környezetbarát megoldást.

Az együttműködés során nemcsak a város járhat jól, hanem a kiválasztott csapatok is, akik közül négyen is a Start it @K&H inkubátor mentoráljai.  A program keretében a BVK lehetőséget biztosított a verseny 12 kiemelt projektgazdájának, hogy bemutathassák megoldásaikat a városháza és a budapesti közműcégek döntéshozóinak, illetve iroda- és termesztő helyiséget is felajánlott számukra.

Az elektromos buszok vezérlésén dolgozhatnak

A Volteum innovációjának köszönhetően gyorsan és egyszerűen modellezhető az elektromos autóbuszok várható fogyasztása és a töltöttsége, már az út tényleges megtétele előtt. Így képesek optimalizálni az elektromos buszok városi közlekedését és segítenek elkerülni azok menet közbeni lemerülését. A startup fel tudja mérni, hogy a fővárosban mely vonalak alkalmasak az elektromos autóbuszokkal való közlekedésre, ez pedig az első lépés lehet a még inkább környezetbarát Budapest irányába.

Harcolnak az ételpazarlás ellen

A Munch az ételpazarlás összetett problémájára nyújt megoldást: lehetővé teszi, hogy a vendéglátóhelyek a nap végén kedvezményesen adják el a megmaradt ételeiket. A Munch platformjának használatával mindenki nyer: amellett, hogy hozzájárul a kidobott, de még fogyasztható ételek mennyiségének csökkentéséhez, a vendéglátóhelyek plusz bevételre tesznek szert, a vásárlók pedig szinte féláron jutnak hozzá a harapnivalókhoz. A csapat tanácsadással segítheti a fővárost abban, hogy további fontos lépések történjenek a környezetszennyezés és az ételpazarlás nagyobb léptékű mérséklése érdekében.

Alternatívát nyújtanak a rövid ellátású élelmiszer-hálózat fejlesztésére

A Bedrock.farm fejlesztése a mezőgazdaság egyik jelentős kihívására, az egyre nagyobb mértékben csökkenő termőföldek problémájára kínál megoldást. Olyan környezetbarát és automatizált, vertikális növénytermesztési rendszert hoztak ugyanis létre, amelynek segítségével az időjárási körülményektől és szezontól függetlenül magas minőségű zöldségeket képesek ellátni az éttermeket, üzleteket és egyéb kereskedelmi egységeket. A csapat a budapesti rövid ellátású élelmiszer-hálózat fejlesztéséhez járulhat hozzá.

A díjazottak között van a Kruz Bike, kerékpárflotta szolgáltatást nyújtó startup is, akik a fővárosi kerékpáros közlekedést fogják fejleszteni és népszerűsíteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS