Ez volt idén a legnagyobb kihívás a Chameleon Smart Home számára

Ez volt idén a legnagyobb kihívás a Chameleon Smart Home számára
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 11. 26., 09:13

A nemzetközi sikerhez elengedhetetlen a cég belső folyamatainak rendbe tétele. Ahhoz, hogy a cégem magasabb szintre léphessen, előbb nekem kell egy szintet lépni vezetőként – mondta az Üzletemnek Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home Zrt. vezérigazgatója.

CÉGES LEGEK sorozatunk 9. cikkében a Chameleon legjeit Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home Zrt. vezérigazgatója osztja meg az olvasóval.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

Okosotthon-rendszer kidolgozásával foglalkozó magyar startupként a koronavírus-járvány csak megerősítette bennünk, hogy minden téren igyekeznünk kell függetlennek lenni. A pandémia következményeként ezt az ágazatot is sújtja az alkatrészellátási probléma, a chiphiány gondot okozott, mert egy sor olyan chipet és alkatrészt használunk, amelyet az autóipar is alkalmaz és ez utóbbi elsőbbséget élvez a smarthome-rendszerek gyártóival szemben. Megoldásként úgy módosítottuk a hardvereinket, hogy többféle chipet is bele lehessen tenni, attól függően, milyen érhető el a piacon. A hardverek átalakítására nagyon sok kreatív energiánk ment el, de megtanultuk, hogy a fel kell készülnünk minden eshetőségre.

Az idei év LEGNEHEZEBB feladata:

A nemzetközi sikerhez elengedhetetlen a cég belső folyamatainak rendbe tétele. Ahhoz, hogy a cégem magasabb szintre léphessen, előbb nekem kell egy szintet lépni vezetőként. Erre törekszem most, és arra, hogy a cégen belüli folyamatok a lehető leghatékonyabbak legyenek. Átállítani a működési modellünket, hogy a lakossági értékesítés helyett a B2B ügyfelek és a disztribútorok adják a bevételünket. Ezzel párhuzamosan az új értékesítési vezető megtalálása jelentette a legnagyobb kihívást.

A jövő év LEGFONTOSABB célkitűzése:

A befektetői források felhasználásával a cég működésének további stabilizálása, bevételeinek megduplázása és a nemzetközi piacra lépés. Egységes csapatban egységes cél lebegjen mindenkinek a szeme előtt.  Folytatnunk kell a Chameleon Smart Home sikertörténetét és tovább kell fejlődnünk. Jelenleg egy közel 1 milliárd forintos tőke bevonása előtt állunk, középtávon pedig a tőzsdei bevezetés szerepel a terveink között. Kis startupként kezdtük működésüket, mára pedig Magyarország legnagyobb okosotthonos gyártóiként jegyeznek bennünket, jövőre azon dolgozunk, hogy a külpiacokon is egyre ismertebbé váljunk.

A vállalkozás eddigi LEGNAGYOBB dobása:

Megalkottuk a társasházi koncepciót, ami egyedülálló a piacon és nagyon jól skálázható. A cégalapításkor a célunk az volt, hogy megoldást keressünk a modern okosotthonok egyik legnagyobb problémájára, kiváltsuk a zárt rendszereket egy biztonságos, rendszerfüggetlen, jövőálló és bővíthető megoldással, amelynek használata nagy felhasználói szabadságot ad, hiszen a lakás minden elemét akár más gyártótól is vásárolhatjuk. Saját tervezésű és gyártású hardverekkel és saját fejlesztésű szoftverekkel óriási előnyre tettünk szert a piacon, nem vagyunk kiszolgáltatva más gyártóknak, minden elképzelést meg tudnunk valósítani, és az összes okosfunkció egyetlen applikációval működtethető. A hiánypótló társasházi megoldásunk különlegessége, hogy lehetővé tesszük a lakások és a társasház közös tereinek összehangolt működését, sőt, az okosváros nyújtotta lehetőségekhez is hozzákapcsoljuk a felhasználókat egyetlen kezelőfelülettel. Okostársasház megoldásunkat a Dubaji Világkiállításon, a Város és vidékfejlesztés tematikus héten a Technológia és Innováció szekcióban prezentáltuk jelentős iparági szereplőknek.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a vállalkozás történetében:

A már említett chiphiány és a COVID vállvetve próbálja megbénítani a működésünket, de sajnos mindenki ezzel a problémával néz szembe minden ágazatban. Kitartó szervezéssel és újszerű ötletekkel rendre felül kerekedtünk eddig még rajta, és a jövőben is így tervezzük.

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

A legdrasztikusabb változás az volt, amikor tavasszal elengedtük a B2C ügyfelek közvetlen kiszolgálását, és a B2B ügyfelek felé fordultunk. Ebben a szakaszban a korábbi bevételeink lecsökkentek, de az új bevételi forrásaink még nem álltak rendelkezésre a hosszú értékesítési ciklus miatt. Átszervezéssel és tőkebevonással segítettünk a helyzeten.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

Év végén egy stratégiai megbeszélést tervezünk, ahol kialakítjuk a 2022-es közös céljainkat és megtervezzük a cégben szükséges változásokat. Ezt tavaly kezdtük el először, és nagyon hasznosnak bizonyult. A Chameleon a fókuszt 2021-2022-ben a társasházaknak nyújtott egyedi fejlesztésekre és funkciókra helyezi, beillesztve azokat az okosvárosba. Egy társasház nem csak lakások összességéből áll, hanem közös terekből, üzleti egységekből, kültéri megoldásokból és parkolóból. Ezeket külön-külön felokosítva és azokat összhangba hozva képesek vagyunk egy smart ökoszisztémát létrehozni, ahol az egység nem egy lakás, hanem a teljes épületkomplexum, amely része az okosvárosnak. Képesek vagyunk a lakóközösséget összefogni, a működést harmonizálni és energia hatékonyan vezérelni a társasház életvitelét.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

Gyártóként nekünk a készletezés, a gyártás tervezése jelenti a legfőbb nehézséget. Ha túl sok terméket rendelünk, akkor cash flow problémákat okozunk. Ha túl keveset, akkor nem tudunk terjeszkedni és az ügyfeleket időben kiszolgálni. Szerencsére a gyártást már kiszerveztük, és most új összeszerelő partnert is találtunk, akik itthon felprogramozzák és tesztelik az eszközeinket.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBB pénzt fordítani:

Az értékesítés bővítése és a társasházi koncepció kialakítása a legfőbb feladatunk 2022-ben, ennek kell lenni a fókuszban. Ennek mentén a külföldi piac is előtérben van, így sales és marketing oldalon szükséges a legnagyobb ráfordítás.

A LEGERŐSEBB konkurenst ezzel lehet legyőzni:

Olyan piacokra szeretnénk fókuszálni, ahol nincsenek még jó megoldások a piacon. Ilyenek a társasházak, hotelek, és az egyéb piaci szegmensek, ahol kisebb a jelentősége a „csináld magad” okoseszközöket gyártó cégeknek.

Ezzel a LEGBONYOLULTABB ma megbirkózni az üzleti életben:

Gyors váltásra, azonnali reakcióra van szükség, ha fordul a gazdaság, vagy kitör egy járvány. Ezt egy startup könnyebben meg tudja valósítani, mint egy nagyvállalat. Ami nekünk kihívást jelent, hogy ismertséget szerezzünk olyan országokban, ahol még soha nem hallottak a Chameleon Smart Home-ról. Ezen fogunk dolgozni 2022-ben. Visszavárnak bennünket márciusban a Dubaji Világkiállításra is. Megkezdtük a külföldi terjeszkedést, Németországban van aláírt partneri megállapodásuk – disztribútorként viszik a rendszerünket. Kanadába egy engedély megszerzése után indulhat a szállítás, és jól haladnak a távol-keleti tárgyalásaink is, tehát azért már haladunk a nemzetközi ismertség felé.

A nagy fotón a Chameleon csapata a Dubaji Világkiállításon.

(Fotók: Chameleon)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 14:14:00
A kormány június 30-ig meghosszabbítja annak a korábbi döntésének a határidejét, amelynek értelmében egyes intézményi befektetők és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.
2023-03-23 12:14:43
Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (akg) és ökológiai gazdálkodási (öko) támogatások kifizetései, így a tavaszi munkák idején a tervek szerint mintegy 130 milliárd forint értékben jutnak forráshoz a programokban részt vevő gazdálkodók – közölte Nagy István agrárminiszter.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS