Építőipar: rákapcsolt a sikerágazat

2022. 02. 15., 15:56

Masszív növekedéssel zárta az építőipar a 2021-es évet. Az ágazat termelési volumene 13,3 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. A két fő alszektor közül, az épületépítésben 17,1 százalékos, az infrastrukturális fejlesztéseket is magában foglaló egyéb építmények esetében pedig 9,1 százalékos volt az éves növekedés.

A növekedésre számítani lehetett, több tényező is segítette a fejlődést. Egyrészt a bázishatás, mivel 2020-ban a járvány miatt több mint 9 százalékos volt az éves visszaesés, így alacsony szinthez képest következett be a bővülés. Emellett a pandémiához köthető bizonytalanság enyhülésével jelentősen nőtt a beruházási, építkezési kedv” – mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

2021 decemberében egy év alatt 29 százalékkal, míg az előző hónaphoz képest 7,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a KSH adatai szerint. 2021 harmadik negyedévében a termelési oldalon 20,1 százalékkal nőtt az építőipar hozzáadott értéke.

Az építőipar felívelését mutatja, hogy 2021 harmadik negyedévében 378 ezer embernek adott munkát, ami évtizedes rekordnak felel meg, egyben azt jelenti, hogy az ágazat az összes foglalkoztatott 8 százalékának biztosít munkalehetőséget. Szemben a 2010 és 2020 közötti időszakra jellemző 6-7 százalék körüli mutatóval.

Vida Tamás elmondta, hogy az építőipari növekedésben ma már egyre nagyobb teret nyernek a digitális megoldások, mind a tervezés, mind a kivitelezés, mind pedig az épületüzemeltetés területén, ami hatékonyabbá, költségkímélőbbé teszi az ágazatot és az építményeket. Mindez a világszerte, így a Magyarországon is egyre fontosabbá váló fenntarthatósági szempontokból is kedvező.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS