Építőipar: rákapcsolt a sikerágazat

2022. 02. 15., 15:56

Masszív növekedéssel zárta az építőipar a 2021-es évet. Az ágazat termelési volumene 13,3 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. A két fő alszektor közül, az épületépítésben 17,1 százalékos, az infrastrukturális fejlesztéseket is magában foglaló egyéb építmények esetében pedig 9,1 százalékos volt az éves növekedés.

A növekedésre számítani lehetett, több tényező is segítette a fejlődést. Egyrészt a bázishatás, mivel 2020-ban a járvány miatt több mint 9 százalékos volt az éves visszaesés, így alacsony szinthez képest következett be a bővülés. Emellett a pandémiához köthető bizonytalanság enyhülésével jelentősen nőtt a beruházási, építkezési kedv” – mondta Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

2021 decemberében egy év alatt 29 százalékkal, míg az előző hónaphoz képest 7,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a KSH adatai szerint. 2021 harmadik negyedévében a termelési oldalon 20,1 százalékkal nőtt az építőipar hozzáadott értéke.

Az építőipar felívelését mutatja, hogy 2021 harmadik negyedévében 378 ezer embernek adott munkát, ami évtizedes rekordnak felel meg, egyben azt jelenti, hogy az ágazat az összes foglalkoztatott 8 százalékának biztosít munkalehetőséget. Szemben a 2010 és 2020 közötti időszakra jellemző 6-7 százalék körüli mutatóval.

Vida Tamás elmondta, hogy az építőipari növekedésben ma már egyre nagyobb teret nyernek a digitális megoldások, mind a tervezés, mind a kivitelezés, mind pedig az épületüzemeltetés területén, ami hatékonyabbá, költségkímélőbbé teszi az ágazatot és az építményeket. Mindez a világszerte, így a Magyarországon is egyre fontosabbá váló fenntarthatósági szempontokból is kedvező.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS