Elszaladtak a munkások, amikor meglátták a NAV ellenőreit

2020. 02. 28., 17:45

A NAV Pest megyei munkatársai folyamatosan ellenőrzik a megyében zajló építkezéseket, amelyeken nem ritka a feketefoglalkoztatás.

  • A NAV Pest megyei munkatársai folyamatosan ellenőrzik a megyében zajló építkezéseket, amelyeken nem ritka a feketefoglalkoztatás.

Pest megyében tavaly 95 vállalkozás 267 dolgozójának szabályos foglalkoztatását ellenőrizték a NAV munkatársai különböző építkezéseken. Nem minden munkáltató jelentette be dolgozóit, legyen szó akár munkaviszonyról, megbízási jogviszonyról, vagy egyszerűsített foglalkoztatásról. Tapasztalatok szerint a munkások egy részét szabálytalanul, bejelentés nélkül foglalkoztatták. Figyelmen kívül hagyták az adótraffipax jelzéseit is, ahol a NAV előre jelezte az ellenőrzéseit. 2019-ben a munkaadók az esetek több mint 40 százalékában nem szabályszerűen jelentették be a foglalkoztatottakat. Ezek a mulasztások csaknem 10 millió forintjába került a vállalkozóknak.

Egy óvoda építését ellenőrizték a NAV munkatársai, de a munkások elszaladtak két alkalommal is, mikor meglátták az ellenőröket. Harmadik alkalommal pénzügyőrök segítségével sikerült mindenkit ellenőrizni, s még ekkor is találtak négy be nem jelentett foglalkoztatottat a NAV ellenőrei.

A visszaeső mulasztók – mint a fenti esetben is – alkalmazottanként akár 1 millió forintos bírságot is kockáztatnak.

A szabályos foglalkoztatás minden dolgozó számára fontos, mert így nem eshetnek el az egészségügyi ellátástól és a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzésétől sem. Az ellenőrzések 2020-ban is folytatódnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS