Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program

2022. 04. 29., 18:43

Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.

Rácz Zsófia, a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára a pénteki budapesti nyitó eseményen elmondta: az ösztöndíjprogram kifejezetten azokat a fiatalokat támogatja, akiknek még csak egy ötletük van, de a vállalkozásuk indításához segítségre van szükségük.

A helyettes államtitkár jelezte: a munka világába való belépéskor a fiatalok közül sokan alkalmazottként helyezkednek el, őket támogatja például a január 1-től hatályba lépett szja-mentesség a 25 év alattiak esetében. Ugyanakkor szeretnének segítséget nyújtani azoknak a fiataloknak is, akik megpróbálnak újat, innovatívat létrehozni.

Az először elinduló Start program résztvevői 3 millió forintot kapnak vállalkozásuk megalapozásához, és közülük kettő elnyerhet még 5 millió forintot. Emellett a következő hetekben sikeres, kiemelkedő eredményeket elért mentorok is segítik őket.

A helyettes államtitkár kiemelte: három témakörben lehetett pályázni, a legtöbben a koronavírus utáni időszak újratervezésének témáját választották.

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője kiemelte: bíznak abban, hogy az elnyert támogatással a résztvevők sikeres és a társadalom számára hasznos vállalkozást tudnak majd indítani.

Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője elmondta: a program kialakításakor azt tartották szem előtt, hogy az a fiatal innovátorok számára a lehető leghasznosabb legyen, de az első résztvevők tapasztalatai alapján módosíthatják majd.

A Nemzeti Tehetség Központ tájékoztatása szerint 101 fiatal ötletgazda jelentkezett a meghirdetett programra. Az érdeklődők 58 százaléka egyetemistaként adta be pályázatát. Budapesten kívüli településekről 56 százalékuk jelentkezett.

Három kihívásra lehetett jelentkezni. Újrakezdés címszó alatt a koronavírus utáni időszak újratervezéséhez, Generációs összefogás témában a fiatalok és az idősebb generáció közti párbeszéd kiépítéséhez, Online vagy offline tematikában pedig a valódi és a virtuális tér közötti átjáráshoz vártak ötleteket a szervezők.

Az összes jelentkezőt nézve a járvány utáni újrakezdés nyert pár százalékkal, de programba bejutott résztvevőknél már a generációs összefogás lett a legkedveltebb téma. Az innovátorok 38 százaléka szeretné ezt a kérdéskört megoldani, míg a másik két témára 31-31 százalékuk választása esett.

A végső válogatásba 19 pályázó – csapat és egyéni jelentkező – került be, ők április 29-én kezdték meg a 6 képzési alkalomból álló programot.

Az ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program része, amelynek köszönhetően évente 300-350 ezer tehetséges fiatal vehet részt a tehetsége kibontakoztatását segítő programban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS