Elindult a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogató Start program

2022. 04. 29., 18:43

Tizenkilenc pályázó került be a fiatalok induló vállalkozásának létrehozását támogató Start programba, amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminal szakmai támogatásával szervez; a résztvevők a pénzügyi támogatás mellett vállalkozásfejlesztési képzéseken vehetnek részt és mentorálást is kapnak.

Rácz Zsófia, a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára a pénteki budapesti nyitó eseményen elmondta: az ösztöndíjprogram kifejezetten azokat a fiatalokat támogatja, akiknek még csak egy ötletük van, de a vállalkozásuk indításához segítségre van szükségük.

A helyettes államtitkár jelezte: a munka világába való belépéskor a fiatalok közül sokan alkalmazottként helyezkednek el, őket támogatja például a január 1-től hatályba lépett szja-mentesség a 25 év alattiak esetében. Ugyanakkor szeretnének segítséget nyújtani azoknak a fiataloknak is, akik megpróbálnak újat, innovatívat létrehozni.

Az először elinduló Start program résztvevői 3 millió forintot kapnak vállalkozásuk megalapozásához, és közülük kettő elnyerhet még 5 millió forintot. Emellett a következő hetekben sikeres, kiemelkedő eredményeket elért mentorok is segítik őket.

A helyettes államtitkár kiemelte: három témakörben lehetett pályázni, a legtöbben a koronavírus utáni időszak újratervezésének témáját választották.

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője kiemelte: bíznak abban, hogy az elnyert támogatással a résztvevők sikeres és a társadalom számára hasznos vállalkozást tudnak majd indítani.

Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője elmondta: a program kialakításakor azt tartották szem előtt, hogy az a fiatal innovátorok számára a lehető leghasznosabb legyen, de az első résztvevők tapasztalatai alapján módosíthatják majd.

A Nemzeti Tehetség Központ tájékoztatása szerint 101 fiatal ötletgazda jelentkezett a meghirdetett programra. Az érdeklődők 58 százaléka egyetemistaként adta be pályázatát. Budapesten kívüli településekről 56 százalékuk jelentkezett.

Három kihívásra lehetett jelentkezni. Újrakezdés címszó alatt a koronavírus utáni időszak újratervezéséhez, Generációs összefogás témában a fiatalok és az idősebb generáció közti párbeszéd kiépítéséhez, Online vagy offline tematikában pedig a valódi és a virtuális tér közötti átjáráshoz vártak ötleteket a szervezők.

Az összes jelentkezőt nézve a járvány utáni újrakezdés nyert pár százalékkal, de programba bejutott résztvevőknél már a generációs összefogás lett a legkedveltebb téma. Az innovátorok 38 százaléka szeretné ezt a kérdéskört megoldani, míg a másik két témára 31-31 százalékuk választása esett.

A végső válogatásba 19 pályázó – csapat és egyéni jelentkező – került be, ők április 29-én kezdték meg a 6 képzési alkalomból álló programot.

Az ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program része, amelynek köszönhetően évente 300-350 ezer tehetséges fiatal vehet részt a tehetsége kibontakoztatását segítő programban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS