Duplájára nőtt a közbeszerzések értéke a járványt követően

Duplájára nőtt a közbeszerzések értéke a járványt követően
2022. 04. 19., 16:58

Majdnem megduplázódott, közel 660 milliárd forinttal nőtt az idei év első negyedévében lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke 2021 azonos időszakához képest. Így a közbeszerzési piac volumenét tekintve túlszárnyalta a járvány előtti szintet. További pozitív fejlemény, hogy a kkv-k továbbra is tarolnak, hiszen rekordot döntve, mintegy 615 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket az első negyedévre vetítve.

Nemcsak az eredményes közbeszerzési eljárások száma, de az értéke is nőtt 2022 első három hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest. A Közbeszerzési Hatóság közzétette az idei év első negyedére vonatkozó piaci gyorsjelentését, amely szerint összesen 1933 közbeszerzési eljárást folytattak le az ajánlatkérők idén március végéig, amelynek értéke – 1374,8 milliárd forint – majdnem a duplája a 2021-es év azonos időszakában mért adatoknak.

2022 első negyedévében továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának a beszerzések tárgyát tekintve, hiszen az összes közbeszerzési eljárás értékének 69 százalékát tették ki. Az építési beruházások értéke tehát tovább növekedett a 2021. év azonos időszakához képest, ugyanis az közel 558 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi első negyedéves adatot. Az eljárások 36 százalékát, érték szerint pedig 13,4 százalékát az árubeszerzések alkották, míg az eljárások további 32 százalékát, érték szerint pedig 17,6 százalékát a szolgáltatás-megrendelések jelentették. A tavalyi első negyedéves értéküket a szolgáltatás-megrendelések több mint 80 milliárd forinttal haladták meg.

A Közbeszerzési Hatósághoz beérkezett hirdetmények száma az első negyedévben nagymértékben növekedett, vagyis meghaladta a járvány előtti időszakot. Míg 2019 első negyedévében 5844 db hirdetmény érkezett, addig 2022 első negyedévében 6599 db, amelyekre ismét jelentős számban küldött ki a Közbeszerzési Hatóság hiánypótlási felhívást, összesen 6318 alkalommal.

„Az ajánlatkérők továbbra is bonyolítanak zöld-, illetve szociális szempontot tartalmazó közbeszerzéseket, de ha az eljárások értékét vagy darabszámát vesszük alapul, akkor még van dolga mindenkinek, hiszen évek óta nem sikerült jelentősen növelni ezeket a számokat. Aminek viszont örülni lehet: a kkv-k 100 közbeszerzési eljárásból 82-öt visznek. Az elmúlt évek statisztikái alapján kijelenthető: a kis- és középvállalkozások egy stabilan jól teljesítő csoport hazánkban” – hívta fel a figyelmet dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A kis- és közepes vállalkozások 2022 első negyedévében 1588 db közbeszerzést nyertek, az általuk nyert eljárásoknak több mint 100 milliárd forinttal több volt az összértéke, mint 2021 első negyedévében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS