Duplájára nőtt a közbeszerzések értéke a járványt követően

Duplájára nőtt a közbeszerzések értéke a járványt követően
2022. 04. 19., 16:58

Majdnem megduplázódott, közel 660 milliárd forinttal nőtt az idei év első negyedévében lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke 2021 azonos időszakához képest. Így a közbeszerzési piac volumenét tekintve túlszárnyalta a járvány előtti szintet. További pozitív fejlemény, hogy a kkv-k továbbra is tarolnak, hiszen rekordot döntve, mintegy 615 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket az első negyedévre vetítve.

Nemcsak az eredményes közbeszerzési eljárások száma, de az értéke is nőtt 2022 első három hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest. A Közbeszerzési Hatóság közzétette az idei év első negyedére vonatkozó piaci gyorsjelentését, amely szerint összesen 1933 közbeszerzési eljárást folytattak le az ajánlatkérők idén március végéig, amelynek értéke – 1374,8 milliárd forint – majdnem a duplája a 2021-es év azonos időszakában mért adatoknak.

2022 első negyedévében továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának a beszerzések tárgyát tekintve, hiszen az összes közbeszerzési eljárás értékének 69 százalékát tették ki. Az építési beruházások értéke tehát tovább növekedett a 2021. év azonos időszakához képest, ugyanis az közel 558 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi első negyedéves adatot. Az eljárások 36 százalékát, érték szerint pedig 13,4 százalékát az árubeszerzések alkották, míg az eljárások további 32 százalékát, érték szerint pedig 17,6 százalékát a szolgáltatás-megrendelések jelentették. A tavalyi első negyedéves értéküket a szolgáltatás-megrendelések több mint 80 milliárd forinttal haladták meg.

A Közbeszerzési Hatósághoz beérkezett hirdetmények száma az első negyedévben nagymértékben növekedett, vagyis meghaladta a járvány előtti időszakot. Míg 2019 első negyedévében 5844 db hirdetmény érkezett, addig 2022 első negyedévében 6599 db, amelyekre ismét jelentős számban küldött ki a Közbeszerzési Hatóság hiánypótlási felhívást, összesen 6318 alkalommal.

„Az ajánlatkérők továbbra is bonyolítanak zöld-, illetve szociális szempontot tartalmazó közbeszerzéseket, de ha az eljárások értékét vagy darabszámát vesszük alapul, akkor még van dolga mindenkinek, hiszen évek óta nem sikerült jelentősen növelni ezeket a számokat. Aminek viszont örülni lehet: a kkv-k 100 közbeszerzési eljárásból 82-öt visznek. Az elmúlt évek statisztikái alapján kijelenthető: a kis- és középvállalkozások egy stabilan jól teljesítő csoport hazánkban” – hívta fel a figyelmet dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A kis- és közepes vállalkozások 2022 első negyedévében 1588 db közbeszerzést nyertek, az általuk nyert eljárásoknak több mint 100 milliárd forinttal több volt az összértéke, mint 2021 első negyedévében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS