Díjjal jutalmazták a Kamara a vállalkozásokért tantárgyat

Díjjal jutalmazták a Kamara a vállalkozásokért tantárgyat
2021. 11. 06., 12:00

Az Európai Bizottság által meghirdetett Az Európai Bizottság által meghirdetett „Európai Vállalkozásfejlesztési Díj" hazai nyertesének választották a győri Széchenyi István Egyetem és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésében megvalósuló Kamara a vállalkozásokért tantárgyat. hazai nyertesének választották a győri Széchenyi István Egyetem és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésében megvalósuló Kamara a vállalkozásokért tantárgyat. A népszerű kurzuson a hallgatók sikeres cégvezetők mentorálásával szerezhetnek értékes tudást.

A Széchenyi István Egyetem szoros partnerkapcsolataira alapozva gyakorlatorientált képzéseket, jók hasznosítható, naprakész tudást nyújt a hallgatóknak, ami még értékesebbé teszi az itt szerzett diplomát, és valódi előnyt jelent a munkaerőpiacon. Erre példa a Kamara a vállalkozásokért elnevezésű, 2011 óta folyamatosan meghirdetett, rendkívül népszerű tantárgy, amely rangos elismerésben részesült.

Az Európai Bizottság által kiírt Az Európai Bizottság által meghirdetett „Európai Vállalkozásfejlesztési Díj" hazai nyertesének választották a győri Széchenyi István Egyetem és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésében megvalósuló Kamara a vállalkozásokért tantárgyat. pályázat hazai nyertesének választották 2020-ban. A kitüntetést – miután az átadóünnepséget tavaly a járványhelyzet miatt elhalasztották – nemrégiben vehette át dr. Konczosné prof. dr. Szombathelyi Márta, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára, valamint Molnár Albert, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Győr térségi elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztérium Vállalkozásfejlesztési Tanácsának ülésén.

„A magas szintű szakmai képzés mellett egyetemünk inspiráló környezetet, kihívást jelentő feladatokat, példaképnek számító személyekkel való találkozásokat is nyújt a hallgatóknak. Mindez hozzájárul személyiségük és készségeik fejlődéséhez, segíti karrierútjukat. Erre példa ez a tantárgy is, amelyen megismerhetik a vállalkozói szemléletet. Rendkívül fontos, hogy a kamarához kapcsolódó elkötelezett, sikeres vállalkozók mentorként vesznek részt a kurzuson, és olyan tapasztalatokat osztanak meg a hallgatókkal, amely megfizethetetlen érték” – fejtette ki dr. Konczosné prof. dr. Szombathelyi Márta.

A tananyagban szerepel egy üzleti terv elkészítése, annak minden elemével, a vezetői összefoglalótól a marketing- és pénzügyi tervig. A vállalkozói tudás részeként a hallgatók ismereteket kapnak arról, milyen banki és pénzügyi szolgáltatások, vállalkozásösztönző támogatások vehetők igénybe, miként arról is, hogy a piacra lépés előtt milyen felméréseket célszerű elvégezni.

Az órákon prezentációkat is tartanak, hiszen bármilyen jó egy elképzelés, azt el is kell tudni adni. A félév során céglátogatásokra kerül sor, amelyeken kiderül, hogy a ma sikeres cégek is mikro- és kisvállalkozásból nőttek nagyobbra.

„Országosan egyedülálló, hogy egy egyetem és egy kamara összefog, a jövő vállalkozóinak nyújtva segítséget. Ez a képzés ugyanakkor azoknak is hasznos, akik nem vállalkozóként tevékenykednek majd a jövőben, hiszen az itt megszerzett tudás az alkalmazotti vagy vezetői létben is fontos. Az átadott ismereteket mindig az aktuális helyzethez igazítjuk, így például a mostani félévben szó van a digitalizációval kapcsolatos kihívásokról vagy a koronavírus-járvány hatásairól is” – fogalmazott Molnár Albert. Megjegyezte: a kamara számára rendkívül sokat számít, hogy mindig partnerként számíthatnak a Széchenyi István Egyetemre.

A tantárgyról a hallgatók is rendkívül pozitívan vélekednek. „Kíváncsi voltam, hogy az egyedi vállalkozási ötletemet hogyan értékelik a hozzáértő, tapasztalt szakemberek” – válaszolta Babos Bence másodéves turizmus-vendéglátás szakos hallgató arra a kérdésre, hogy miért választotta ezt a kurzust.

Hozzátette: volt lehetősége bemutatni az ötletét, és hasznos szakmai értékelést kapni róla. „Nagyon szeretem ezt a tárgyat, mert rendkívül jó szellemben zajlanak az órák, és közben sok új információ birtokába jutunk a gazdaság vagy éppen a marketing területéről”– mondta.

„Nagyon vártam, hogy a vállalkozások működéséről tanulhassak. A tananyag nehezebb, mint gondoltam, de ez éppen annak a komplexitásnak köszönhető, amelynek révén átfogó képet kaphatunk erről a szféráról” – magyarázta Pető Viktória harmadéves gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató.

„Azért választottam ezt a tárgyat, mert elgondolkoztam azon, hogy a későbbiekben magam is vállalkozó leszek, és ehhez szeretnék minél több ismerettel rendelkezni” – mondta Kovács Zsolt. A harmadéves járműmérnök hallgató kiemeli, nagyon hasznos tantárgyról van szó, amelyben a gyakorlati képzés kerül előtérbe gyárlátogatásokkal, vállalatok bemutatásával, az életből hozott példákkal. „Nagyon összetett ismeretanyagról van szó, aminek jó hasznát vesszük majd az életben”– mondta Pető Viktória.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS