„Debrecen növekedésre van ítélve, így a Bürkle is”

„Debrecen növekedésre van ítélve, így a Bürkle is”
2022. 04. 28., 17:37

Átadták a német Bürkle cégcsoport debreceni gyárának két új üzemcsarnokát Debrecenben, a Határ úti ipari parkban.

Olaf Hartwig, a Robert Bürkle cégcsoport operatív vezérigazgatója a debreceni projektet – amely a vállalat első Németországon kívüli európai gyára –, a több mint száz éves cégcsoport sikertörténetének nevezte. Az európai gyártókapacitásuk felét adja a debreceni gyár, 25–25 százalékát pedig a két németországi üzemük. Jelenleg a debreceni gyár beszállítóinak 20 százaléka helyi vállalkozás, arányukat a következő években jelentősen szeretnék növelni – mondta el a vezérigazgató.

Jürgen Schröer, a Bürkle Tanácsadó Testületének elnöke felidézte: 2019-ben 19 országot vizsgáltak a gyártelepítés helyszínéül, majd öt országra és 15 településre szűkítették a kört, végül Debrecen mellett döntöttek. A magyar város mellett a politikai stabilitás, a minőségi munkaerő, a logisztikai infrastruktúra és a Xanga cégcsoport együttműködési készsége miatt döntöttek.

Herdon István, a Xanga vezérigazgatója elmondta: üzleti modelljük húsz éve változatlan, kulcsrakész gyártó és logisztikai infrastruktúrát fejlesztenek, amelyekben a bérlőként beköltöző termelő vállalatok saját technológiájuk telepítését követően kezdhetik meg a működésüket. A Bürkle ötezer négyzetméteres debreceni gyára a Xanga csoport mintegy hárommilliárd forintos befektetésével valósult meg.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a helyi gazdaságfejlesztés a város dinamikus fejlődését vonja maga után minden területen. Hozzátette: a következő 4-5 évben még intenzívebb lesz a fejlesztés, „Debrecen növekedésre van ítélve, így a Bürkle is” növekedhet tovább.

Laczkó Gábor, a faipari felületkezelő gépeket előállító debreceni gyár igazgatója azt mondta, az idén már több mint hatvan embert foglalkoztató üzem árbevételi terve hatmilliárd forint, tavaly 45 dolgozóval 4,2 milliárd forintos árbevételt értek el. Az árbevételarányos eredményük öt százalék körül alakult a múlt évben, az idén is hasonló arányú eredményt várnak. A dolgozók 90 százaléka a debreceni képzésből került ki, a foglalkoztatás bővítéséhez továbbra is szükségük lesz idegen nyelven beszélő, felkészült mérnökökre és technikusokra. (MTI)

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.