Czomba Csaba: Megtanulták a vállalkozások, hogyan éljék túl a pandémiát

Czomba Csaba: Megtanulták a vállalkozások, hogyan éljék túl a pandémiát
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 07. 19., 10:00

Az év végén a Vállalkozók Napjához kapcsolódóan Budapesten szerveznénk gazdasági fórumot – mondta az Üzletemnek Czomba Csaba, a VOSZ társelnöke, a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának elnöke.

– 2019-ben alakult meg a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma. A koronavírus-járvánnyal terhelt időszakban milyen eredményeket értek el?

– A KMVNF 2019. október 21-én alakult meg a Kárpát Expo rendezvényen. Az alakuló ülésen 15 szervezet képviselői vettek részt. Az alakuló ülésen elfogadásra került a Szervezeti és Működési Szabályzat. Ezt követően 2019. december 6-án Budapesten a Magyar Vállalkozók Napja alkalmából a MÜPA-ban rendezett ünnepségen – a szervezési és figyelemfelhívási tevékenység eredményeként – már 20 szervezet írta alá az Együttműködési Megállapodást. A 2020. évre már éves programot és költségvetést készítettünk. A tervezett programokból azonban csak az első kettő valósulhatott meg a kialakult pandémia következtében. (1. február 6-7; I. Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Konferencia, Marosvásárhely, 2. február 28; Megbeszélés a Horvátországi Vállalkozói Szövetség alapítóival, Budapest) Az elmúlt évben a Vállalkozói Információs Portál honlapon létrehoztuk a KMVNF menüpontot, amelyre feltöltésre kerültek az alapdokumentumok, az elérhetőség, az elnökség, a tagok névsora, egyéb hírek. Jelenleg a tagok honlapjaira történő átlinkelés lehetőségének kialakítása van folyamatban.

A honlap IDE KATTINTVA érhető el.

– Mely területek fejlesztésére van most a legnagyobb szükség az együttműködésben?

– Ez évben két alkalommal tartottunk virtuális konferenciát a KMVNF tagszervezeteinek részvételével. Az első, márciusban tartott konferencián vállalkozók mutatták be (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék) tevékenységüket, kiemelve a pandémia okozta nehézségek leküzdését. A júniusban tartott második videókonferencia témája a vállalkozások digitalizációja volt.Az első előadást Szabó Zoltán Kázmér, a VOSZ Digitalizációs-Informatikai Szekciójának elnöke tartotta. A rendezvény további részében 4 határon túli régió képviselői mutatták be a helyi vállalkozások digitalizációjának helyzetét.
Az előadók egyöntetű véleménye volt, hogy nagy a lemaradás a vállalkozások részéről a digitalizáció területén első sorban a Kárpátalján. A felvidéki és délvidéki vállalkozások esetében jobb a helyzet, azonban itt is szükség van további fejlesztésekre, a digitalizáció kihívásainak való megfelelés érdekében. Az előadók és a résztvevők hozzászólásaikban megerősítették a digitalizáció fontosságát, az előrelépés szükségességét, amelynek érdekében folyamatos képzésre, együttműködésre, finanszírozásra van szükség. Ennek érdekében a KMVNF tagszervezetei kifejezték együttműködési szándékukat.

– Sikerült EU-s pályázaton közösen indulni?

– Uniós pályázaton még nem indultunk, de a jövőben keressük a lehetőségét, amely a pályázati kiírások függvénye is.

– A járvány csitultával milyen programokat, projekteket terveznek az év végéig?

– Az őszi hónapokban szeretnénk csatlakozni a CED által szervezett kiállításokhoz és megrendezni az első „Ismerjük meg egymást” témájú rendezvényünket, ahol minden szövetség bemutatkozik.
Az alábbi rendezvények jöhetnek számításba:
- Székelyudvarhelyi Őszi Vásár szept. 30. – okt. 3.
- Eszéki Őszi Vásár okt. 1.—okt 3.
- Székelyudvarhelyi Árubörze okt. 8.

A szervezőktől kapott előzetes értesítés alapján szeptember 14-15-én rendezik meg Tiszapéterfalván a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) szervezésében a VII. Turul Expo Nemzetközi Termékkiállítást és Vásárt, melyen részt kívánunk venni, ahol a hagyományoknak megfelelően Év Vállalkozója Díjak átadására is sor kerül a KMVNF támogatásával és közreműködésével. Az év végén a Vállalkozók Napjához kapcsolódóan Budapesten szerveznénk egy gazdasági fórumot, ahol azon magyarországi szervezetek, intézmények mutatkoznának be, amelyek a határon túli gazdasági kapcsolatokat támogatják (Nemzetpolitikai Államtitkárság, CED). Tervezzük az Év Vállalkozója Díjak átadását a Fórumhoz társult szervezetek tagjai részére Budapesten a Vállalkozók Napja rendezvényen.

– Milyen a gyakorlati együttműködés, a tapasztalatcsere a vállalkozói szervezetek között?

– A videókonferenciák tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy valamennyi szövetség részéről nagy az igény az együttműködésre, a helyi tapasztalatok átadására, ismeretek megosztására. Ennek kiemelkedő példája, hogy Székelyföldön a helyi vállalkozói szervezetek létrehozták a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fórumát (SZVSZF) és kidolgozták a Székelyföldi Vállalkozásfejlesztési Stratégiát, amelyet eljuttattak Hargita, Kovászna és Maros megye tanácselnökei részére. A Stratégia teljes szövege honlapunkon is elérhető.

– Mit profitáltak a Fórum szervezetei a pandémiából? Melyek a válságkezelés legfontosabb tanulságai?

– A Fórum szervezetei az eddigi tapasztalatok és elbeszélések alapján megtanulták, hogy egy ilyen nehéz, válságos helyzetben hogyan kell helytállni, a vállalkozásokat tovább működtetni, felkutatva azokat a lehetőségeket, melyek elősegítik a túlélést, a továbblépést. Továbblépések történtek az online térben való megjelenés, értékesítés, marketing tevékenységek területén.

– A VOSZ anyagilag is tudja támogatni a Fórum munkáját? Kapnak támogatást munkájukhoz a magyar kormánytól?

– A KMVNF éves költségvetéssel rendelkezik, amelyet jóváhagyott a VOSZ elnöksége. A magyar kormány felé az intézményes kapcsolat kiépítése jelenleg folyamatban van, amelynek eredményeként reményeink szerint támogatást is kapunk majd a tevékenységünkhöz.

– A Fórum 20 szervezettel alakult meg. Tervezik, hogy még több vállalkozói csoport csatlakozzon a Fórumhoz? Lettek már tagok Horvátországból? Mi a csatlakozás kritériuma?

– A KMVNF népszerűsítése és további határon túli vállalkozói szervezetek megkeresésének eredményeként a FÓRUM tagságának létszáma jelenleg 22.

Csíki Vállalkozók Egyesülete – Csíkszereda
Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért - Zombor
Erdélyi Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége – Sepsiszentgyörgy
Gazda Polgári Társulás – Kravany na Dunajom
Horvátországi Magyarok Vállalkozók Szövetsége – Kopacevo
Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége – Beregszász
Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége – Tiszapéterfalva
Kovászna Megyei Kis és Középvállalkozók Szövetsége Sepsiszentgyörgy
Magyar Kanizsa Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete – Magyarkanizsa
Máramarosi Magyar Vállalkozók Szövetsége - Nagybánya
Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete – Lendva
Nagybecskereki Magyar Vállalkozók Egyesülete – Nagybecskerek
Palicsi Vállalkozók Fóruma – Szabadka
Szatmári Iparosok Kamarája Egyesület – Szatmárnémeti
Székelyudvahelyi Magánvállalkozók Szövetsége - Székelyudvarhely
Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége - Szepsi
Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság – Dunaszerdahely
St. Georgius Manager Club – Marosszentgyörgy
Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesülete –Topolya
Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége – Székelyudvarhely
Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesülete – Bácskossuthfalva
Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége - Budapest

A szervezetek területi megosztása:

- Erdély: 8

- Délvidék: 7

- Felvidék: 3

- Kárpátalja: 2

- Szlovénia: 1

- Horváthország: 1

- Magyarország: 1

A Fórum tagsága önkéntes módon szerveződik Olyan vállalkozói szervezet csatlakozhat a Fórumhoz, amelyeknek célja a vállalkozások támogatása, az együttműködés, közös gazdasági szerepvállalás elősegítése. Az egyes vállalkozások a saját helyi szervezeti tagságuk jogán, a helyi szervezeten keresztül kapcsolódnak be a munkába.

(A fotón: 2019. december 6-án Budapesten a Magyar Vállalkozók Napja alkalmából a MÜPA-ban rendezett ünnepségen 20 szervezet írta alá a Fórum Együttműködési Megállapodását)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS