Csökkenteni kell a cégek környezetterheléseit

2023. 11. 03., 18:19

Fenntarthatóság, innováció, digitalizáció – ezekkel a témákkal folytatta a VOSZ Női Vállalkozói Szekció a vállalkozóknak szóló fórumbeszélgetéseit.

Fenntarthatósági, azon belül is kiemelten a cégek környezetterhelést csökkentő jógyakorlataival folytatódott a VOSZ Női Vállalkozói Szekció és a SEED Alapítvány közösen indított fórumbeszélgetés sorozata 2023. október 26-án Székesfehérváron. A beszélgetések célja felszínre hozni azokat a területeket, ahol a nők vállalkozói tevékenysége pozitívan járul hozzá a fenntartható gazdasági növekedéshez.

A beszélgetésben Rideg-Piskóti Marianna, a Trocellen Csoport Vállalati fenntarthatósági és CRM menedzsere, Gyulai Krisztina, az Incon-Logistic Kft. ügyvezetője és Höflinger Norbert, a HWD Recycling Kft. ügyvezetője, a VOSZ Környezetvédelmi és Hulladékfeldolgozó Szekció elnöke osztotta meg tapasztalatait.

A legfontosabb konklúziók, hogy a vállalkozásokra bár külső, jogszabályi kényszerítő erő lehet a környezetterhelés csökkentése, de ha ezt jól csinálja egy cég, az közvetlen hatással van a hatékonyságuk növelésére, ami már profitban is mérhető haszonná válik. Mindez megváltoztathatja a cég működési modelljét, kibővítheti a szolgáltatási palettáját, újabb versenyelőnyt biztosítva a piacon. Ezeket pedig érdemes az „ablakba” is kitenni, de csak akkor, ha mögötte valós teljesítmény áll.

Az eseményre nem is kerülhetett volna aktuálisabb időpontban, hiszen november 8-áig lehet véleményezni az Európai Unió fenntarthatósággal kapcsolatos uniós jogi aktusainak és iránymutatásainak történő megfelelést szolgáló, magyar ESG-keretrendszer kialakítását elősegítő törvény tervezetét.

A tervezet az alábbi linken érhető el:

https://kormany.hu/dokumentumtar/esg-torvenyek-modositasarol-szolo-torveny-tervezet.

A tervezettel kapcsolatos javaslatokat és észrevételeket, 2023. november 8-iig a kozigegyeztetes@gfm.gov.hu email címre lehet küldeni, vagy a VOSZ részére.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS