Csökkenteni kell a cégek környezetterheléseit

2023. 11. 03., 18:19

Fenntarthatóság, innováció, digitalizáció – ezekkel a témákkal folytatta a VOSZ Női Vállalkozói Szekció a vállalkozóknak szóló fórumbeszélgetéseit.

Fenntarthatósági, azon belül is kiemelten a cégek környezetterhelést csökkentő jógyakorlataival folytatódott a VOSZ Női Vállalkozói Szekció és a SEED Alapítvány közösen indított fórumbeszélgetés sorozata 2023. október 26-án Székesfehérváron. A beszélgetések célja felszínre hozni azokat a területeket, ahol a nők vállalkozói tevékenysége pozitívan járul hozzá a fenntartható gazdasági növekedéshez.

A beszélgetésben Rideg-Piskóti Marianna, a Trocellen Csoport Vállalati fenntarthatósági és CRM menedzsere, Gyulai Krisztina, az Incon-Logistic Kft. ügyvezetője és Höflinger Norbert, a HWD Recycling Kft. ügyvezetője, a VOSZ Környezetvédelmi és Hulladékfeldolgozó Szekció elnöke osztotta meg tapasztalatait.

A legfontosabb konklúziók, hogy a vállalkozásokra bár külső, jogszabályi kényszerítő erő lehet a környezetterhelés csökkentése, de ha ezt jól csinálja egy cég, az közvetlen hatással van a hatékonyságuk növelésére, ami már profitban is mérhető haszonná válik. Mindez megváltoztathatja a cég működési modelljét, kibővítheti a szolgáltatási palettáját, újabb versenyelőnyt biztosítva a piacon. Ezeket pedig érdemes az „ablakba” is kitenni, de csak akkor, ha mögötte valós teljesítmény áll.

Az eseményre nem is kerülhetett volna aktuálisabb időpontban, hiszen november 8-áig lehet véleményezni az Európai Unió fenntarthatósággal kapcsolatos uniós jogi aktusainak és iránymutatásainak történő megfelelést szolgáló, magyar ESG-keretrendszer kialakítását elősegítő törvény tervezetét.

A tervezet az alábbi linken érhető el:

https://kormany.hu/dokumentumtar/esg-torvenyek-modositasarol-szolo-torveny-tervezet.

A tervezettel kapcsolatos javaslatokat és észrevételeket, 2023. november 8-iig a kozigegyeztetes@gfm.gov.hu email címre lehet küldeni, vagy a VOSZ részére.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS