Covid-válság: egyre fontosabb a fenntarthatóság a vállalatoknak

2021. 09. 28., 10:45

Az év végére a gazdaság már elérheti a Covid-válság előtti szintet. Minden ágazatban sokkal gyorsabb kilábalás tapasztalható, mint azt egy évvel ezelőtt az üzleti szereplők várták. Ezzel összefüggésben a fenntarthatóság sokkal fontosabbá vált a vállalatok számára – mutatta ki nemzetközi felmérésében a Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

A vállalatok már olyan jó állapotban vannak, hogy sokkal kevésbé kell őrködniük a likviditás fölött, mint tavaly. A 2020-as hasonló felmérésben a likviditás tartós javítását a 4. legfontosabb feladatuknak tartották a cégvezetők, mostanra viszont ez a 10. helyre került.

„Amikor mindenkit érintő válság van, nagyon fontos, hogy fenntartsuk a világunkat, vagyis a beszállítóinkat is. A válságban a vállalatok nagyon féltek attól, hogy a beszállítói láncból kiesik egy-egy láncszem, s ezért segítették a gyenge beszállítókat. Ezzel a saját likviditásukat is védték, de ma már erre nincs szükség” – adott hátteret Vida Gábor, az IFUA Horváth partnere.

Nagyot ugrott viszont a teendők rangsorában a fenntarthatóság és az árazás. Az üzleti stratégia és tevékenység ökológiai fenntarthatósága a 2. helyre lépett elő a tavalyi 6-ikról, az árazási és bevételi modellek kiigazítása pedig a 10-ikről a 7-ikre emelkedett.

„A járvány megmutatta, mennyire sérülékeny a környezetünk. A vállalatvezetők nem akarnak klímakatasztrófát, s ehhez új szervezeti struktúrákra, új termékekre, szolgáltatásokra van szükség. Ezért lett sokkal fontosabb a fenntarthatóság” – mutat rá az IFUA Horváth szakembere. Az árazás újragondolására is a megváltozott a környezet miatt van szükség, hiszen új üzleti modellben, új termékekkel az árazás sem maradhat a régi.

A digitalizáció stabilan tartja első helyét a prioritási listán, s a tavalyival megegyezően harmadik a munkatársak megtartása és az újfajta munkavégzés témája – mutatta ki a 26 országban, 11 különböző ágazatban, 250 felsővezető részvételével végzett felmérés. A költségcsökkentés viszont a tavalyi 2. helyről a 4-ikre szorult vissza, ami szintén a gazdaság stabilizálódását mutatja.

A felmérésről

A felsővezetők stratégiai prioritásait vizsgáló felmérést idén nyár elején már másodszor végezte el a stuttgarti központú Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth. 26 országból, 11 ágazatból 250 vállalati felsővezető vett részt benne.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 08:00:44
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS