Béremelést sürget a Magyar Fürdőszövetség

2020. 10. 07., 10:00

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezi az orvosi és egészségügyi szakdolgozói béremelés kiterjesztését a hazai gyógyfürdőkben szolgálatot teljesítő orvosokra és szakdolgozókra is.

Amennyiben a béremelés csak a kórházi szakellátásban tevékenykedő orvosokra terjed ki, úgy drasztikusan tovább fog nőni az ágazaton belüli bérfeszültség és jelentős szakember elvándorlás várható a gyógyfürdők felől az állami ellátórendszer intézményei felé – vetíti előre a Magyar Fürdőszövetség.

Az országos szövetség rámutat: az elvándorlás az elmúlt években már elkezdődött, amikor az egészségügyi szakdolgozók bérét megemelték, de a jellemzően önkormányzati tulajdonú fürdőkben dolgozó szakszemélyzet bérfejlesztése elmaradt – írja a turizmus.com.

A Magyar Fürdőszövetség egyúttal arra is emlékeztet közleményében, hogy 2012 óta összegszerűen sem változott (tehát reálértéken az inflációval miatt még csökkent is) a társadalombiztosítás által társfinanszírozott fürdőgyógyászati kezelések tb-támogatása, miközben a szakdolgozói béreket 85 százalékkal kellett emelniük a fürdőknek.

Jelenleg a magyarországi fürdők 18 000 embernek biztosítanak megélhetést, de közvetve több százezer főnek ad munkát az egészségturizmus.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS