Bemutatták Békés vármegye TOP 100 vállalkozását

2023. 04. 15., 15:49

Békés vármegye vállalkozásai jól teljesítettek tavaly, a térség különösen a beruházások területén került az élmezőnybe országos szinten – derül ki a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP100 kiadványából, amelyben a 2022-es év adatait összesítették.

Békés vármegyében 2022. szeptember végén 56 ezer önálló és 8 ezer társas vállalkozó működött.

Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kiadványban jelezte: a térség fejlődésére jelentős hatást gyakorolt, hogy megközelítése az M44-es gyorsforgalmi úttal sokat javult.

Fontos mutató, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 2022 első három negyedévében 7,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az elnök kitért arra, hogy a vármegyei munkaerőpiac is feszesebbé vált: 10 üres álláshelyre 59 álláskereső jutott, 15-tel kevesebb, mint 2021 szeptemberében.

A kiadvány ismerteti, hogy a gazdasági szervezetek 120 milliárd forint értékű új beruházást hajtottak végre 2022 szeptemberéig; ez összehasonlító áron 19 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A teljesítmény ilyen mértékű növekedésével Békés a főváros és a megyék rangsorában az élmezőnybe tartozott. A fejlesztési források 34 százalékát a mezőgazdaságban, 24 százalékát a feldolgozóiparban, 9,1 százalékát pedig a szállítás és raktározás területén használták fel.

Az ipari termelés értéke 688 milliárd forint volt a vizsgált időszakban, ami az országos kibocsátás 1,7 százalékát adta. A vármegye ipari teljesítménye 2010 óta bővül, a tendenciát a koronavírus-járvány is csak időlegesen törte meg.

2022 első három negyedévében a villamos berendezések gyártása 86,9 százalékkal; a gépi, illetve gépberendezésekkel foglalkozó cégek 39,6 százalékkal termeltek többet az egy évvel korábbinál.

A Békés vármegyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások termelési értéke 2022 első három negyedévében 50,3 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron, az országos 3,2 százalékos növekedéssel közel azonos mértékben, 3,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Békés vármegye első három TOP vállalkozása 2022-ben a Linamar Hungary Zrt., a Gallicoop Zrt. és a Guardian Orosháza Kft. volt az összesítés szerint.

A közúti járműalkatrészek gyártásával foglalkozó, orosházi székhelyű, csaknem 2500 embernek munkát adó Linamar értékesítési bevétele 2021-ben meghaladta a 60 milliárd forintot, ami tízmilliárddal volt több az egy évvel korábbinál. A baromfihús- feldolgozással foglalkozó Gallicoop 42,6 milliárdos, a síküveggyártó Guardian 36,7 milliárd forintos 2021-es nettó értékesítési bevétellel szerepelnek a második, illetve a harmadik helyen.

Az első tíz közé bekerült még a híradástechnikai berendezéseket gyártó Hirschmann Car Communication Kft., a műanyag csomagolóeszközöket gyártó Mondi Békéscsaba Kft., az öblösüveggyártó orosházi O-I Hungary Kft., a szarvasi székhelyű Cool4U Kft., a könnyűfémöntéssel foglalkozó Csaba Metál Zrt., a baromfifeldolgozással foglalkozó orosházi Green Divízió Kft., míg a tizedik helyen egy hunyai cég, a gabona-, dohány-, vetőmag- és takarmány-nagykereskedő Bo-Ti Zrt. áll. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.