Bemutatták Békés vármegye TOP 100 vállalkozását

2023. 04. 15., 15:49

Békés vármegye vállalkozásai jól teljesítettek tavaly, a térség különösen a beruházások területén került az élmezőnybe országos szinten – derül ki a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara TOP100 kiadványából, amelyben a 2022-es év adatait összesítették.

Békés vármegyében 2022. szeptember végén 56 ezer önálló és 8 ezer társas vállalkozó működött.

Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kiadványban jelezte: a térség fejlődésére jelentős hatást gyakorolt, hogy megközelítése az M44-es gyorsforgalmi úttal sokat javult.

Fontos mutató, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene 2022 első három negyedévében 7,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az elnök kitért arra, hogy a vármegyei munkaerőpiac is feszesebbé vált: 10 üres álláshelyre 59 álláskereső jutott, 15-tel kevesebb, mint 2021 szeptemberében.

A kiadvány ismerteti, hogy a gazdasági szervezetek 120 milliárd forint értékű új beruházást hajtottak végre 2022 szeptemberéig; ez összehasonlító áron 19 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A teljesítmény ilyen mértékű növekedésével Békés a főváros és a megyék rangsorában az élmezőnybe tartozott. A fejlesztési források 34 százalékát a mezőgazdaságban, 24 százalékát a feldolgozóiparban, 9,1 százalékát pedig a szállítás és raktározás területén használták fel.

Az ipari termelés értéke 688 milliárd forint volt a vizsgált időszakban, ami az országos kibocsátás 1,7 százalékát adta. A vármegye ipari teljesítménye 2010 óta bővül, a tendenciát a koronavírus-járvány is csak időlegesen törte meg.

2022 első három negyedévében a villamos berendezések gyártása 86,9 százalékkal; a gépi, illetve gépberendezésekkel foglalkozó cégek 39,6 százalékkal termeltek többet az egy évvel korábbinál.

A Békés vármegyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások termelési értéke 2022 első három negyedévében 50,3 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron, az országos 3,2 százalékos növekedéssel közel azonos mértékben, 3,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Békés vármegye első három TOP vállalkozása 2022-ben a Linamar Hungary Zrt., a Gallicoop Zrt. és a Guardian Orosháza Kft. volt az összesítés szerint.

A közúti járműalkatrészek gyártásával foglalkozó, orosházi székhelyű, csaknem 2500 embernek munkát adó Linamar értékesítési bevétele 2021-ben meghaladta a 60 milliárd forintot, ami tízmilliárddal volt több az egy évvel korábbinál. A baromfihús- feldolgozással foglalkozó Gallicoop 42,6 milliárdos, a síküveggyártó Guardian 36,7 milliárd forintos 2021-es nettó értékesítési bevétellel szerepelnek a második, illetve a harmadik helyen.

Az első tíz közé bekerült még a híradástechnikai berendezéseket gyártó Hirschmann Car Communication Kft., a műanyag csomagolóeszközöket gyártó Mondi Békéscsaba Kft., az öblösüveggyártó orosházi O-I Hungary Kft., a szarvasi székhelyű Cool4U Kft., a könnyűfémöntéssel foglalkozó Csaba Metál Zrt., a baromfifeldolgozással foglalkozó orosházi Green Divízió Kft., míg a tizedik helyen egy hunyai cég, a gabona-, dohány-, vetőmag- és takarmány-nagykereskedő Bo-Ti Zrt. áll. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS