Befejeződött a vámhatósági engedélyek kötelező újraértékelése

2019. 05. 22., 17:45

Az uniós vámjogszabályok 2016. május 1-jei változása nyomán három év alatt az összes, a hatályon kívül helyezett Közösségi Vámkódexben meghatározott kritériumok alapján határozatlan időre kiadott engedélyt és AEO tanúsítványt újra kellett értékelni, azaz megvizsgálni, hogy a változásokat követően is megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak.

A NAV 2017. január 1-jétől kezdte meg a cégekkel egyeztetett ütemterv szerint az újraértékeléseket, annak érdekében, hogy a gazdálkodók el tudják dönteni, szeretnék-e az új követelmények szerint is fenntartani az engedélyüket és/vagy AEO státuszukat, valamint, hogy intézkedni tudjanak az új kritériumok teljesítése érdekében. 2198 engedély (323 AEO státusz és 1875 egyéb vámügyi engedély) szerepelt az ütemtervben.

Miután 2019. május 1-jétől már nem lehet olyan engedély hatályban, amit még a Közösségi Vámkódex rendelkezései szerint határozatlan időre adtak ki, legkésőbb 2019. április 30-ig minden releváns engedély és AEO státusz sorsáról dönteni kellett. A NAV a gazdálkodók közreműködésével 2019. április 29-ére sikeresen teljesítette a feladatot.

Az engedélyek közül 653 esetben nem kellett a tényleges újraértékelést lefolytatni különböző okok miatt, például a gazdálkodó maga kérte az engedélye visszavonását a cég megszűnése vagy egy másik gazdálkodóba történő beolvadása okán. A ténylegesen újraértékelt engedélyek közül 1508-nál az engedély birtokosa teljesíteni tudta az engedélyéhez vagy AEO státuszához rendelt új kritériumokat, ezért a NAV új engedély kiadásáról, illetve az AEO státusz esetében annak érvényben tartásáról döntött. 37 esetben viszont nem teljesültek az új követelmények, így a régi engedélyeket visszavonták.

A gazdálkodók együttműködése is nagyban hozzájárult a sikeres munkához – zárul az adóhivatal közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
2023-11-27 18:10:00
Hagyatéki ügyekben előfordulhat, hogy az örökös vagy más érdekelt a hagyatéki tárgyaláson személyesen nem tud megjelenni, de szeretné, hogy valaki képviselje. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2023-11-27 16:10:00
A személyszállító járművek javítása, karbantartása vagy üzemanyag‑tankolása céljából megtett utak során felhasznált gázolaj nem tartozik a „motorhajtóanyagként felhasznált kereskedelmi gázolaj” fogalma alá – jelentette ki a Tüke Busz vs. NAV ügyben hozott ítéletében az Európai Bíróság.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS