Bányainé Micski Marianna: Kreatív VOSZ-csapattal dolgozunk Heves megyében

Bányainé Micski Marianna: Kreatív VOSZ-csapattal dolgozunk Heves megyében
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 06. 15., 10:57

Azért dolgozunk, hogy a helyi vállalkozók bizalommal jöjjenek hozzánk kéréseikkel, kérdéseikkel, segítségért. Rengeteg tervünk, elképzelésünk van, bízom benne, hogy képesek vagyunk aktivizálni a régi és az új tagokat is – mondta Bányainé Micski Marianna, a VOSZ Heves megyei elnöke az Üzletem.hu-nak adott interjúban.

Melyek voltak az első lépései a VOSZ Heves megyei elnökeként?

– 2021-ben választottak meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége megyei szervezetének elnöki posztjára. Mivel korábban „csak” tagként voltam jelen a szervezet életében, magáról a VOSZ működéséről, felépítéséről, célkitűzéseiről nem voltak részletes információim. Így az első időszak azzal telt, hogy ismerkedtem a szervezettel, megismerkedtem az központi iroda munkatársaival, más megyei elnökökkel és a megyei szervezetek működésével. Mivel ugyanebben az évben volt az országos elnökválasztás is, ennek a menetét már új elnökként nézhettem végig.

Milyen stratégiai feladatok várnak a VOSZ megyei szervezetére a következő években?

– Úgy gondolom, hogy minden szervezet annyit ér, amennyit a tagok és a vezetők ki tudnak belőle hozni, illetve amennyi energiát ennek életben tartására fektetnek. Az én és az elnökségem részéről ebben nem lesz hiány. Nagyon agilis, kreatív, fiatalos csapat vesz körül, ami szerintem a siker egyik záloga. Bár nem egyszerű feladat a tagság megszólítása, de az már a mi feladtunk, hogy a kezdő lépést megtegyük. Rengeteg tervünk, elképzelésünk van, bízom benne, hogy képesek vagyunk aktivizálni a régi és új tagokat is. A másik nagyon fontos feladat, hogy segítséget nyújtsunk, tanácsokat adjunk a vállalkozásoknak a működésükhöz szükséges minden területen, és tudatosítsuk bennük: a VOSZ értük dolgozik, az ő érdekeiket képviseli.

Milyen területeken erősödött a VOSZ a megyében az utóbbi időben?

– Demján Sándor elnök úr halálát követően nagyon nehéz helyzetbe került a Szövetség, ami úgy gondolom, minden megyei szervezetben érteztette hatását. Heves megyében is sok hibát követtünk el, a rossz döntéseket, módszereket ki kell kijavítani, teljesen új alapra kell helyezni a megyei szervezet munkáját. Természetesen nagy segítség a munkánkban és a társadalmi elfogadottsághoz, hogy a VOSZ egyik legfontosabb rendezvénye, a megyei Prima gála Heves megyében is a legszínvonalasabb, mondhatni, mára a legfontosabb rendezvénnyé nőtte ki magát.

Mivel lehetne leginkább segíteni a mikrovállalkozásokat? Milyennek látja a kkv-k finanszírozását?

– Mivel magam is 32 éve vállalkozó vagyok (a Hotel Korona Eger igazgatója – Sz. Cs.), úgy gondolom, tudom, hogy mire van szüksége a vállalkozásoknak. Természetesen nagyon jó az, amikor valamilyen támogatásban/hitelben részesül a vállalkozó, de szerintem egy vállalkozás kiszámítható gazdaságra, vállalkozó barát adó- és gazdaságpolitikára vágyik. Sajnos ez Magyarországon jelenleg még nem teljesül, pedig a gazdaság motorját a kkv-k adják. Személy szerint nem vagyok a hitelek híve, bár tudom, hogy főképpen az elmúlt két évben vállalkozások tízezreinek jelentett túlélést a KAVOSZ Széchenyi Kártya Programja. Mégis azt vallom, hogy az az ország és gazdaság sokkal stabilabb és vállalkozó barátabb, ahol a vállalkozónak a hiteleket beruházásokra, fejlesztésekre és nem túlélésre kell felhasználni.

Mekkora gond a megyében a családi vállalkozásoknál a generációváltás, miben segít a VOSZ?

– Számomra azért nagyon érdekes ez a téma, mert a saját cégemben jelenleg is ez zajlik. Nekem ez a folyamat magától értetődő, de be kell látnom, hogy ez nem mindenkinél megy ilyen zökkenőmentesen. A vállalkozókat ezen a területen is folyamatosan képezni kell! A VOSZ-nak egyébként ezzel kapcsolatban megjelent egy kiadványa, amely a családi vállalkozások segítségére lehet.

Hogyan lehet bővíteni a VOSZ megyei tagságát?

– Hiszem, hogy minden híresztelés és látszat ellenére, mindenkiben él az igény (természetesen ez egyénileg lehet erősebb vagy kevésbé erős igény), hogy tartozzon valahová, megossza a „hasonszőrűekkel” a gondolatait, elmondhassa a problémáit, meghallgassák. Azt is mindenki elfogadta már és belátta, hogy a jó kapcsolatok mindennél fontosabbak egy vállalkozás életében. Erre az igényre szeretnénk támaszkodni. Szeretném, ha Heves megyében „pörgős” VOSZ-szervezetünk lenne. Szeretnék olyan lehetőségeket biztosítani a tagságnak, ahol a továbbképzéseken, a kapcsolatépítésen, a tapasztalatok átadásán túl a vállalkozásokat képviselők megismernék egymást, a másik termékeit, szolgáltatásait, és sikeres kapcsolatokat építenének ki. Amennyiben el tudnánk érni ezeket a célkitűzéseket, az magával vonzaná azt, hogy presztízs legyen VOSZ-tagnak lenni, ahol a cégek tulajdonosai érzik majd, hogy az érdekeiket képviselik és a szervezet értük dolgozik.

Milyen a kapcsolatuk a megyei szervezetekkel?

– A VOSZ-nál jelenleg 2 hölgy tevékenykedik a megyei szervezetek élén (Nógrádban és nálunk), a többi megyében férfiak az elnökök. A „kolléganővel” mi hamar egymásra találtunk, sok segítséget kaptam tőle, és szinte napi rendszerességgel tartjuk a kapcsolatot, mivel ő már sokkal régebb óta tölti be a tisztségét. Természetesen az országos elnökségi ülések mindig lehetőséget teremtenek arra, hogy eszmét cseréljenek a megyei elnökök, beszélgessünk és megismerjük egymás munkáját, a megyei jellegzetességeket. Nagyon másként működik egy-egy megyei szervezet. Azért én jelenleg még mindig a tanulás időszakában vagyok, figyelem a többieket. Ezen túl építjük a saját kis megyei szervezetünk életét.

Milyen a vállalkozók ismertsége és elismertsége Heves megyében?

– Nagyon bízom benne, hogy minden szervezet, legyen az a VOSZ vagy a Kamara, kellőképpen komolyan veszi a vállalkozásokat. Azon vagyunk, hogy a vállalkozók bizalommal jöjjenek hozzánk akár kéréssel, kérdéssel vagy segítségért. A megyei irodánk ebben a munkában biztos pont. Bóta Gábor vezetésével az iroda a vállalkozók megelégedésére nagyon jól végzi a munkáját. Korábban nehézkesen alakult az iroda és a megyei szervezet kapcsolata, ezért az egyik legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy ezt megfelelő mederbe tereljük. Most az a feladatunk, hogy egymással karöltve még hatékonyabban és látványosabban tudjunk jelen lenni a megye életében.

Hol tartanak a megyei Prima Díj jelölésekkel, holt rendezik meg az idei gálát?

– A megyei gálánkat november utolsó szombatján rendezzük meg, ami még távol van. Tavaly elindítottunk egy új kezdeményezést, „társadalmasítottuk” a jelöléseket, ami azt jelenti, hogy egy adott internetes felületen bárki leadhatja a jelölését gyakorlatilag bárkire, bemutatva az illető életútját, eddigi eredményeit. Ezt több okból tartottuk fontosnak. Egyrészt, hogy bevonjuk a lakosságot, hogy kellőképpen magáénak érezze az eseményt, másrészt így is fel tudjuk hívni a szervezet munkájára és jelentőségére a figyelmet, harmadrészt sokkal nagyobb a lehetőségünk, hogy rátaláljunk a megye gyémántjaira. Már tavaly is megdöbbentő volt, hogy milyen életutakat, pályákat és sikereket ismerhettünk meg. Az ajánlások nélkül ezeket az embereket sokszor meg sem találtuk volna, mert sikereik adott esetben nem olyan hangosak. Maga a gála, ahogy említettem, a megye legelegánsabb rendezvénye, így ennek megfelelően a helynek is nagyon magas elvárásoknak kell megfelelnie. Egész évben tájékozódunk és figyeljük a potenciális helyszíneket, de évről-évre nehezebb dolgunk van. Egy biztos: az idei gálát is magas színvonalon és fantasztikus jelöltekkel rendezzük meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-27 11:27:00
Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS