Bács-Kiskunban is sikersztori a Széchenyi Kártya Program

Bács-Kiskunban is sikersztori a Széchenyi Kártya Program
2023. 05. 10., 20:10

A taglétszám az elmúlt 3 évben közel megduplázódott – mondta Weninger Richárd, a VOSZ Bács-Kiskun vármegyei elnöke a szervezet kecskeméti fórumán.

Kecskeméten tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tavasszal zajló országos eseménysorozata soron következő rendezvényét május 9-én. A vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavaly végzett munkájukról.

„Nagyon jó erőben van Kecskemét gazdasága, kisebb csodát hoztunk létre az elmúlt 15 évben” – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a rendezvényen tartott beszédében. A városvezető azonban azt is kiemelte, hogy ez a csoda féloldalas abban a tekintetben, hogy a kecskeméti vállalkozások 0,4 százaléka foglalkoztat 250 főnél több munkavállalót, miközben a 10 főnél kisebb létszámú cégek teszik ki a vállalkozások 92 százalékát.

„34 vállalat foglalkoztat 26 ezer munkavállalót, mintegy 7500 vállalkozás pedig 35 ezer főt. A cégek 0,4 százaléka állítja elő a vállalkozások összárbevételének 62 százalékát, míg a 10 főnél kisebb létszámú cégek az árbevétel 9 százalékát adják” – sorolta a kialakult aránytalanság mutatószámait. Kiemelte azt is: „A helyi magyar vállalkozások hatalmas erőt képviselnek, de van hova fejlődniük, fejleszteniük és innoválniuk, hogy ez a féloldalasság helyre megszűnjön.

Kovács Ernő, Bács-Kiskun Vármegye főispánja elmondta: idén áprilisban csökkent a munkanélküliségi ráta a vármegyében, ami jelenleg átlagosan 3,5 százalékot tesz ki. „A közfoglalkoztatottak száma is mérséklődött, márciusra 2573 főre esett vissza” – jegyezte meg. A munkaerőigényre vonatkozó adatokkal kapcsolatban kiemelte: idén eddig 2270 munkahelyet jelentettek be a cégek, ami arányaiban magasabb a tavalyi év egészének mutatójához képest.

Rideg László, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke kiemelte: a vármegyében félmillió ember, az ország lakosságának 5 százaléka él. Ehhez képest a vármegye arányaiban jóval nagyobb szerepet tölt be az ország gazdaságában az építőipari és ipari teljesítmény, valamint a kiskereskedelmi forgalom terén. Hozzátette: az ipari parkok fejlesztése a következő pályázati ciklusban is folytatódik. Emellett kihangsúlyozta azt is, hogy a vármegye olyan ösztöndíjprogramot hirdetett meg, amelynek keretében a vállalkozások kedvezményes pénzügyi konstrukció keretében a szükséges szakembereket magukhoz tudják vonzani.

A VOSZ tavalyi Bács-Kiskun vármegyei munkáját összegezve Weninger Richárd, az érdekképviseleti szövetség vármegyei elnöke elmondta: a taglétszám az elmúlt 3 évben közel megduplázódott, idén április végére meghaladta a 220 főt. Hangsúlyozta: a Széchenyi Kártya Program sikersztorinak számít Bács-Kiskunban, a jóváhagyott hitelügyletek darabszáma átlépte az ezret, míg a hitelkeretek volumene meghaladta a 30 milliárd forintot.A szervezet idei tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS