Bács-Kiskunban is sikersztori a Széchenyi Kártya Program

Bács-Kiskunban is sikersztori a Széchenyi Kártya Program
2023. 05. 10., 20:10

A taglétszám az elmúlt 3 évben közel megduplázódott – mondta Weninger Richárd, a VOSZ Bács-Kiskun vármegyei elnöke a szervezet kecskeméti fórumán.

Kecskeméten tartották meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tavasszal zajló országos eseménysorozata soron következő rendezvényét május 9-én. A vállalkozói találkozók célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon idei 35 éves jubileumi évében induló 5 éves stratégiájáról és cselekvési programjáról, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek összefoglalást adjanak a tavaly végzett munkájukról.

„Nagyon jó erőben van Kecskemét gazdasága, kisebb csodát hoztunk létre az elmúlt 15 évben” – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a rendezvényen tartott beszédében. A városvezető azonban azt is kiemelte, hogy ez a csoda féloldalas abban a tekintetben, hogy a kecskeméti vállalkozások 0,4 százaléka foglalkoztat 250 főnél több munkavállalót, miközben a 10 főnél kisebb létszámú cégek teszik ki a vállalkozások 92 százalékát.

„34 vállalat foglalkoztat 26 ezer munkavállalót, mintegy 7500 vállalkozás pedig 35 ezer főt. A cégek 0,4 százaléka állítja elő a vállalkozások összárbevételének 62 százalékát, míg a 10 főnél kisebb létszámú cégek az árbevétel 9 százalékát adják” – sorolta a kialakult aránytalanság mutatószámait. Kiemelte azt is: „A helyi magyar vállalkozások hatalmas erőt képviselnek, de van hova fejlődniük, fejleszteniük és innoválniuk, hogy ez a féloldalasság helyre megszűnjön.

Kovács Ernő, Bács-Kiskun Vármegye főispánja elmondta: idén áprilisban csökkent a munkanélküliségi ráta a vármegyében, ami jelenleg átlagosan 3,5 százalékot tesz ki. „A közfoglalkoztatottak száma is mérséklődött, márciusra 2573 főre esett vissza” – jegyezte meg. A munkaerőigényre vonatkozó adatokkal kapcsolatban kiemelte: idén eddig 2270 munkahelyet jelentettek be a cégek, ami arányaiban magasabb a tavalyi év egészének mutatójához képest.

Rideg László, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke kiemelte: a vármegyében félmillió ember, az ország lakosságának 5 százaléka él. Ehhez képest a vármegye arányaiban jóval nagyobb szerepet tölt be az ország gazdaságában az építőipari és ipari teljesítmény, valamint a kiskereskedelmi forgalom terén. Hozzátette: az ipari parkok fejlesztése a következő pályázati ciklusban is folytatódik. Emellett kihangsúlyozta azt is, hogy a vármegye olyan ösztöndíjprogramot hirdetett meg, amelynek keretében a vállalkozások kedvezményes pénzügyi konstrukció keretében a szükséges szakembereket magukhoz tudják vonzani.

A VOSZ tavalyi Bács-Kiskun vármegyei munkáját összegezve Weninger Richárd, az érdekképviseleti szövetség vármegyei elnöke elmondta: a taglétszám az elmúlt 3 évben közel megduplázódott, idén április végére meghaladta a 220 főt. Hangsúlyozta: a Széchenyi Kártya Program sikersztorinak számít Bács-Kiskunban, a jóváhagyott hitelügyletek darabszáma átlépte az ezret, míg a hitelkeretek volumene meghaladta a 30 milliárd forintot.A szervezet idei tervei kapcsán a VOSZ 35 program országos rendezvénysorozatát, továbbá a rendszeres tájékoztatást és a párbeszéd fontosságát emelte ki a vármegyei elnök, amely elengedhetetlen a sikerhez és az együttes eredményekhez. A vármegyei aktivitások és az országos programok erősítik egymást, intenzív jelenléthez és növekvő befolyáshoz vezetnek, a vállalkozások és a versenygazdaság fejlődése érdekében.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS