Az infláció és a koronavírus miatti bizonytalanság övezi a kilábalást

2021. 05. 14., 12:15

Az év közepétől magasabb fokozatba kapcsolhat a hazai és globális gazdasági kilábalás, ám a tartósan lazának ígérkező monetáris kondíciók nyomán az inflációs kockázatokkal változatlanul számolni kell a CIB Bank elemzői szerint. A gyors kilábalást még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább. Magyarországon a gazdasági növekedés üteme 4-5 százalék lehet a CIB Bank elemzőinek várakozásai szerint, 3,8-3,9 százalékos éves infláció mellett, miközben a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama is viszonylag szűk sávban, 355 és 365 forint között mozoghat.

A 2021-es év első negyedévét még mindig a koronavírus-járvány és az újra bevezetett korlátozó intézkedések határozták meg a világ legtöbb országában. A harmadik hullám lecsengésének, illetve a lakosság immunizációjának köszönhetően a második negyedévben a fejlett világban megindulhat a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása, és ezzel párhuzamosan a gazdasági kilábalás, amely a CIB Bank várakozása szerint az év közepétől kapcsolhat magasabb fokozatba.

A nagy, fejlett gazdaságok közül a kilábalást az immunizációban elöljáró Egyesült Államok vezetheti, ahol a növekedést az extrém laza monetáris politika és a robusztus költségvetési élénkítés is támogatja. Az euróövezetben időben késve indulhat, és gyengébb lehet a gazdasági helyreállítás. A gazdaságok újranyitása, a kínálat oldali sokkok és az alacsony bázis a tengerentúlon és Európában is megemeli az első félévben az inflációt, a középtávú inflációs kockázatok azonban az euróövezetben jóval enyhébbek, mint az idén jó eséllyel túlfűtötté váló Egyesült Államokban.

Mind a Federal Reserve, mind az Európai Központi Bank elkötelezett a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása mellett, a Fednél azonban az év vége felé már napirendre kerülhet a normalizálási menetrend meghatározása.

„A növekedési kilátásokat továbbra is jelentős kockázatok övezik, amelyek közül még mindig kiemelkedik a koronavírus-járvány és annak esetleges újabb hullámai” – mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

Előnyös helyzetben Magyarország

Az első negyedév hazai gazdasági teljesítményére is rányomta bélyegét a pandémia, a második félévtől azonban elindulhat a fokozatos kilábalás, amely az év közepétől válthat magasabb tempóra. Európai összehasonlításban az ország kifejezetten jól áll az oltások terén, így a fokozatos gazdasági nyitás valamivel korábban elindulhatott, mint a legtöbb EU-s országban.

„Természetesen a kilátásokat továbbra is a szokásosnál nagyobb bizonytalanság övezi, de ha a következő hónapokban nem érkezik újabb járványhullám, az év egészében 4-5 százalék közötti növekedési ütemet várunk. 2022-ben pedig – elsősorban a rendelkezésre álló európai uniós források intenzív felhasználásának köszönhetően – tovább gyorsulhat a gazdaság– tette hozzá Trippon Mariann.

A gazdasági kilábalás előrehaladtával párhuzamosan a munkaerőpiacon is megindulhat a helyreállítás, aminek első jeleit már a márciusi KSH adatok is mutatták. Ezek a számok megerősítik, hogy a járvány harmadik hulláma sokkal kevésbé ütötte meg a munkaerőpiacot, mint az első hullám: ennek a CIB Bank elemzői szerint elsősorban az az oka, hogy a gazdaság egyrészt részben alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, másrészt a második és harmadik hullám alatt a korlátozó intézkedések is kevésbé voltak szigorúak.

Ugyanakkor a hivatalos statisztikák számbavételi problémák és módszertani okok miatt még mindig a valóságosnál jobb képet festenek a munkaerőpiaci helyzetről, az Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában szereplő álláskeresőkkel kalkulálva a KSH 4 százalékos értékével szemben még mindig 6 százalék feletti, „számított” munkanélküliségi ráta adódik.

A gazdaság újranyitása és szezonális okok miatt a következő hónapokban tovább javulhat a munkaerőpiaci helyzet: az EU-s országok nyitásával párhuzamosan a külföldön dolgozók egy része is visszatérhet külföldi munkahelyére, de az elsődleges munkaerőpiacon is nőhet a foglalkoztatottak száma. Sőt, a korlátozások által legdrasztikusabban sújtott és most újranyitó ágazatokban – szállodaipar, vendéglátás – akár már rövid távon is munkaerőhiány alakulhat ki.

„Ha a korlátozások feloldása tartósnak bizonyul, a munkanélküliségi ráta a tavaszi hónapokban tetőzhet, és az év további részében fokozatosan tovább javulhat. Ebben az esetben az éves átlagos munkanélküliségi ráta alacsonyabb lehet, mint a jelenlegi 4,5 százalékos prognózisunk” – emelte ki a vezető elemző.

Öt százaléknál tetőzhet az infláció

Az év első három hónapjában a vártnak megfelelően gyorsult az infláció hazánkban is, ami mögött elsősorban az alacsony bázis, az üzemanyagok drágulása és a dohánytermékek jövedéki adó emelése állt. A CIB Bank elemzői szerint a második negyedévben tovább emelkedik az éves pénzromlási ütem, és várakozásaik szerint 5 százalék közelében tetőzik.

„Alapforgatókönyvünk a tavasz végi csúcsokról fokozatos lassulással számol, az év második felének kilátásait azonban jelentős bizonytalanságok övezik, és nem elhanyagolhatók a felfelé mutató kockázatok. „A gazdaság újranyitásával párhuzamosan a piacra ömlő elhalasztott kereslet mellett kínálat oldali tényezők is az irányba mutatnak, hogy az infláció látványos lassulása a második félévben elmarad” – emelte ki a vezető elemző.

Éves átlagban a CIB Bank szakértői 3,8-3,9 százalék közötti inflációt várnak, de az év végére is csak picivel lehet az átlagos alatt az év/év index. Az előttünk álló időszak legnagyobb monetáris politikai kihívása a gazdasági helyreállítás támogatása mellett a másodkörös inflációs hatások elkerülése, az inflációs várakozások horgonyzottan tartása, vagyis annak megakadályozása, hogy az átmenetileg megemelkedő infláció beépülve a várakozásokba egy vártnál hosszabb ideig tartó magasabb inflációs pályát eredményezzen.

A jegybank egyelőre kivár, de kommunikációja egyértelműen óvatosabbá, szigorúbbá vált az elmúlt hónapokban. A kilátásokat övező bizonytalanságok és a felfelé mutató kockázatok miatt az egyhetes betét és az alapkamat közötti rés a következő időszakban fennmarad, ennek megfelelően a Bubor görbe a következő időszakban is a jelenlegi szintek körül ingadozhat.

Az éven belüli kamatok mérséklődése csak az év második felében elképzelhető, de csak abban az esetben, ha a nyár eleji csúcsokról az infláció meggyőzően lefelé indul, és a forint árfolyama is stabil marad. Rövid oldalon a fundamentumok alapján egyelőre szigorításra nincs szükség, az egyhetes betéti kamat emelésére csak abban az esetben kerülne sor, ha a forintárfolyam tartósan és nagymértékben gyengülne.

A hozamgörbe hosszú végén a következő időszak a konszolidáció jegyében telhet, összhangban a fejlett piacokon látható folyamatokkal. Ha esetleg újra felerősödnek a piaci feszültségek, a mennyiségi enyhítés rugalmas alkalmazásával a jegybank képes lesz ezeket tompítani, arra azonban nem lehet számítani, hogy a hosszú hozamok visszatérjenek év eleji szintjeikre.

Az MNB többször jelezte direkt és indirekt módon is, hogy a feltörekvő piacokkal szembeni kockázati hangulat ingadozásait (ami indirekt módon a forint árfolyamának alakulására utal) kiemelten figyeli. A CIB Bank elemzőinek várakozásai szerint az euró/forint keresztárfolyam az év hátralévő részében is jellemzően a 355-365 közötti csatornában ingadozhat, ha ebből a sávból bármelyik irányba és nagymértékben kimozdulna az árfolyam, az MNB az egyhetes betéti kamat alakításával simíthatja a mozgásokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-03 15:12:57
Míg egyes vállalkozások mobil weboldalakat és alkalmazásokat is alkalmaznak, más cégek a kettő közül csak az egyiket választják. Ez a választás függ a költségektől, a használhatóságtól, a szükséges funkcióktól és a kiszolgált célközönségtől is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS