Az EU-s források hiányával szembesülhetnek az egyetemek és főiskolák

2023. 07. 25., 12:17

A hazai felsőoktatási intézmények különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek szeptembertől, ha fejlesztésre és beruházásra is szeretnének forrásokat elkülöníteni. Önállósodással és jól átgondolt, nemzetközi stratégiával, együttműködések kialakításával azonban sikeresen dolgozhatnak – derül ki a brüsszeli irodával is rendelkező tanácsadó cég, az EuroAtlantic Zrt. összefoglalójából.

Hiány biztosan van

A felsőoktatási intézményrendszer különösen nehéz helyzetbe került. Az előző hétéves EU-s költségvetési ciklusban Magyarország az összes tagállam számára rendelkezésre álló közvetlen forrás nagyon csekély, mindössze 0,9 százalékát hozta el, amely azt is megmutatja, hogy a magyar egyetemek sokkal nagyobb arányban hívhattak volna le közvetlen forrásokat, mint ahogy azt tették. Mindemellett jelentős központi költségvetési támogatásra sem számíthatnak, a fent említett európai uniós források – amelyeket beruházási és fejlesztési célokra lehet fordítani – folyósításának időpontja továbbra is kérdéses. Azonban a legkomolyabb nehézséget az jelenti, hogy a közvetlen forrásokat biztosító Horizon és Erasmus ösztöndíjasok köréből a magyar egyetemeket kizárták. A kialakult helyzet kapcsán

Fellegi Áron, az EuroAtlantic igazgatósági elnöke szerint „stratégiai szemléletre van szüksége az egyetemeknek és közvetlen környezetüknek ahhoz, hogy a finanszírozási kihívásokkal szembe tudjanak nézni. A kialakult helyzetet európai uniós jelenléttel, brüsszeli reputáció-menedzsmenttel, nemzetközi hálózat építésével és a partneri kapcsolatok bővítésével lehet újra egyensúlyba hozni. A szakmai elszigeteltséget csak így lehet kivédeni, ami kritikusan fontos lépés a későbbi partnerségi megállapodásokhoz és konzorciumokban való részvételi lehetőségekhez.”

A magyar egyetemek már próbálkoznak

A nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítása, vállalati együttműködések létrehozása és sikeres forrásbevonás időt és energiát igényel. Vannak már hazai intézmények, akik ebbe belevágtak és munkájukkal lehetőségeket teremtettek hallgatóiknak. A Center for World University Rankings (CWUR) tavasszal készült globális rangsora szerint például az Eötvös Loránd Tudományegyetem 517. helyén szerepel, ezzel a világ egyetemeinek legfelső 2,6 százalékához tartozik.

„Az ELTE előkelő helye jól mutatja, hogy az intézmény már megfelelő rutinnal rendelkezik a nemzetközi kapcsolatépítés terén, és évek óta alkalmazzák azt a stratégiát, amely lehetővé teszi számukra, hogy közvetlen források lehívásában sikeresek legyenek”tette hozzá Fellegi Áron.

Már egyeztetnek

A felsőoktatás krémje július 27-29. között Esztergomban gyűlik majd össze, hogy az MCC Feszt keretében eszmét cseréljen többek között a magyar felsőoktatás fejlesztéseinek lehetőségeiről, a külföldi, azon belül is európai uniós stratégiaépítés szükségességéről, mikéntjéről. A szakmai programokon az EuroAtlantic felsőoktatással foglalkozó szakértőivel is találkozhatnak a szervezet standján a résztvevők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS