Autókereskedőkkel szemben indított pereket az ügyészség

Autókereskedőkkel szemben indított pereket az ügyészség
2023. 01. 25., 12:44

A fogyasztók védelme érdekében folytatott tevékenysége körében a Pest Vármegyei Főügyészség új gépjárművek megrendeléséhez (megvásárlásához) rendszeresített szerződéseket vizsgált meg, melyekben tisztességtelen feltételeket talált, különösen a gépjárművek árának módosíthatóságával kapcsolatosan. Az ügyészség a Pest vármegyei autókereskedő vállalkozásokkal szemben pereket indított a kifogásolt szerződési feltételek megsemmisítése érdekében.

A gépjármű vásárlása, különösen, ha új gépjárműről van szó, jelentős döntés. A gépkocsi kiválasztása során az ár az egyik legfontosabb tényező. Az új gépjármű olyan sajátos termék, amelynek az árát – a piaci körülmények változása miatt – nem lehetséges mindig előre teljesen pontosan rögzíteni. Ennek következtében a gépjármű megrendelése után az ár megváltozhat, emelkedhet. Ez nem jelentheti azonban azt, hogy az áremelkedés indoka és mértéke előre ne lehessen átlátható. A jog ugyanis megköveteli, hogy az árváltoztatás feltételeit a szerződés előre és pontosan rögzítse. Ezáltal még a szerződés megkötése előtt lehetséges a fogyasztónak felmérni azt, hogy egy esetleges áremelkedésre milyen körülmények megváltozása esetén és milyen mértékben számíthat, továbbá az emelés mértéke megfelelőségét is ellenőrizni tudja. Ezen felül törvényi előírás az, hogy bármilyen áremelkedés esetén a fogyasztó hátrányos jogkövetkezmény nélkül felmondhassa a szerződést.

Az ügyészség által megvizsgált új gépjárművek értékesítéséhez előre, a fogyasztók közreműködése nélkül elkészített szerződéstervezeteket (blankettákat) használtak a gépjármű kereskedők.

Az ügyészség ezekben azt kifogásolta, hogy a szerződési blanketták egyes pontjai lehetővé tették a gépjármű kereskedőknek, hogy a szerződés megkötését követően egyoldalúan megemelhessék a vételárat, mégpedig úgy, hogy a fogyasztó a szerződés alapján ennek feltételeit és lehetséges mértékét sem láthatta előre, ezért utólag sem tudta ellenőrizni az emelés szerződésszerűségét.

Az ügyészség kifogásolta azt is, hogy a szerződések ugyan tartalmaztak felmondási jogot a fogyasztók számára, azonban annak feltételei olyan jogi nyelvezettel voltak megfogalmazva, hogy azok az átlagos fogyasztó számára nem voltak érthetőek.

Az egyik szerződésblankettában előfordult az a szerződéses feltétel is, hogy ha a gyártó cég késik a gépjármű átadásával (4 vagy 8 hetet), akkor az autókereskedő vállalkozás jogosult saját maga számára póthatáridőt kitűzni a jármű átadására, mégpedig időbeli korlát nélkül. Abban az esetben viszont, ha a fogyasztó 8 munkanapon túl fizetési késedelembe esne, akkor a vállalkozás jogosult rögtön az elállásra és kötbérkövetelés érvényesítésére. Ezzel az autókereskedő egyenlőtlen feltételeket teremtett a fogyasztó hátrányára.

A Pest Vármegyei Főügyészség a fenti tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségének megállapítása iránt az azokat alkalmazó autókereskedőkkel szemben pereket indított a Budapest Környéki Törvényszéken.

Az ügyészség által indítható közérdekű perek jogkövetkezménye az, hogy a bíróság jogerős ítéletében – amennyiben osztja az ügyészi keresetben foglaltakat – megállapítja a tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségét. A közérdekű perben hozott ítélet hatálya – az érintettek minden egyéb jogcselekménye nélkül – a törvény erejénél fogva kihat minden, a vállalkozással szerződő természetes személyre, tehát minden olyan egyedi szerződésre, amelyben a tisztességtelen kikötés megtalálható. A törvény szerint az ilyen szerződési rendelkezésre jogosultságot alapítani és annak alapján teljesítését követelni nem lehet.

Pest Vármegyei Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS