Andy Vajna: egyetlen percet sem a pénzért dolgoztam

2018. 11. 15., 12:30

Legyél talpra esett, legyél te a világon a legjobb! – tanácsolta Andy Vajna (74) javarészt ifjú hallgatóságának a Fiatal Vállalkozók Hete FIVOSZ-rendezvényén a budapesti Bálnában.

Nem tudom, hogy mennyien látták a Bálna zsúfolásig megtelt nagytermében ülők közül „A miniszter félrelép” című vígjátékot. De aki nem látta, az is tud róla, hogy Andy Vajna volt a producer.

A Fiatal Vállalkozók Hetén a FIVOSZ szerdai rendezvényén jó sokan voltak a 25 évnél fiatalabbak. A filmet pedig 1997-ben forgatták. A 21 évvel ezelőtti sikertörténet 750 ezer nézőt ültetett a mozikba. Amellett, hogy Kern Andrásék parádéztak, a rekordhoz az is kellett, hogy Vajna megreformálta a forgalmazást. Ugyanabban az időben 23 moziban vetítették – ahogy azt az Egyesült Államokban is csinálják. „Csak” át kellett venni, ami működik. És harcolni kellett azért, hogy működhessen.

Andy Vajnának volt miről beszélnie a Bálnában. Senki nem mondhatja, hogy nem tapasztalt róka. Sokat tudunk róla, talán olyasmit is, aminek nem örül, hogy tudjuk. Mosolyogva jegyezte meg például, hogy a mai napig pipa a papájára. Mert az első ötletrohamát, hogy Hongkongban fogjon fiatalemberként paróka bizniszbe, nem támogatta. Anyukája aztán kisegítette, asztal alatt odacsúsztatta a 3 ezer dollárt. Ennyi kellett az induláshoz. A pénzt hamarosan visszaadta a mamának, s persze a papával is kibékültek később.

Ez egyszerű, esetleg már többször olvasott sztori, de a hallgatóság örül neki. Mint ahogy azt is lesik, hogy a magyar filmipar fellendítésével megbízott kormánybiztos milyen tanácsokkal szolgál.

Hogy milyenekkel? Mondjuk, azzal, hogy akarjál a világon a legjobb lenni abban, amit csinálsz. Érted?! A második már hátrányban van, a harmadikkal pedig nem sokan foglalkoznak. (Speciel ezt én gondolom így.) Szóval: találd ki, hogy miben leszel a legjobb, aztán állítsad fel annak megfelelően a saját szabályaidat, és minden mást rúgjál fel!

Szabályokat felállítani nyilván nem elég, azokat be is kell tartanod. Legyél őszinte magadhoz, ahogy másokat se csapjál be! Ha ezt is tartod, nincs más hátra, mint a kőkemény munka. Dolgozz rengeteget, de azt úgy csináld, hogy élvezzed minden percét. És úgy élvezzed, hogy közben ne a pénzért tegyed a tennivalót, a pénz majd az elért eredmények jutalma lesz. Vajna állítja: életében egyetlen percet sem a pénzért dolgozott.

Elég sok mindent kipróbált, volt néhány nagy kudarca is, de ha valaki nem bukik, az sosem lesz igazán sikeres és boldog. Nem ártana, ha ezt végre Magyarországon is egyre többen felfognák. „Ha buktál, állj fel, porold le a szennyet, ami rád tapadt, tanulj a kudarcból, és kezdjél valami újba” – vallja Vajna. Sokat dolgozott, kezdve azzal, hogy 14 éves fejjel veselkedett neki az angoltanulásnak. (Hazatérésé után jó néhány évvel már a magyart sem töri…)

Dolgozik a mai napig. Reggelente mindig felállít magának egy feladatsort, motiválja saját magát – ott vannak a rádiók, a kaszinó biznisz, a film. Megjegyzem: a TV2-t nem említi. Hírek szerint ugyanis az hamarosan elkerül tőle.

Azt is mondja, hogy élete folyamatos startupokkal volt és van tele, csak korábban ezt még nem így hívták. Ha valamiben fantáziát lát, abba most is befektet. Amikor hazajött, az volt számára a legszokatlanabb, hogy triviális dolgokról kellett meggyőznie a munkatársait. Mert itthon valahogy imádnak mindenre nemet mondani elsőre, ahelyett hogy a megoldáson járnának az agyak.

Szerdahelyi Csaba

További cikkeink a Fiatal Vállalkozók hetéről

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS