Andy Vajna: egyetlen percet sem a pénzért dolgoztam

2018. 11. 15., 12:30

Legyél talpra esett, legyél te a világon a legjobb! – tanácsolta Andy Vajna (74) javarészt ifjú hallgatóságának a Fiatal Vállalkozók Hete FIVOSZ-rendezvényén a budapesti Bálnában.

Nem tudom, hogy mennyien látták a Bálna zsúfolásig megtelt nagytermében ülők közül „A miniszter félrelép” című vígjátékot. De aki nem látta, az is tud róla, hogy Andy Vajna volt a producer.

A Fiatal Vállalkozók Hetén a FIVOSZ szerdai rendezvényén jó sokan voltak a 25 évnél fiatalabbak. A filmet pedig 1997-ben forgatták. A 21 évvel ezelőtti sikertörténet 750 ezer nézőt ültetett a mozikba. Amellett, hogy Kern Andrásék parádéztak, a rekordhoz az is kellett, hogy Vajna megreformálta a forgalmazást. Ugyanabban az időben 23 moziban vetítették – ahogy azt az Egyesült Államokban is csinálják. „Csak” át kellett venni, ami működik. És harcolni kellett azért, hogy működhessen.

Andy Vajnának volt miről beszélnie a Bálnában. Senki nem mondhatja, hogy nem tapasztalt róka. Sokat tudunk róla, talán olyasmit is, aminek nem örül, hogy tudjuk. Mosolyogva jegyezte meg például, hogy a mai napig pipa a papájára. Mert az első ötletrohamát, hogy Hongkongban fogjon fiatalemberként paróka bizniszbe, nem támogatta. Anyukája aztán kisegítette, asztal alatt odacsúsztatta a 3 ezer dollárt. Ennyi kellett az induláshoz. A pénzt hamarosan visszaadta a mamának, s persze a papával is kibékültek később.

Ez egyszerű, esetleg már többször olvasott sztori, de a hallgatóság örül neki. Mint ahogy azt is lesik, hogy a magyar filmipar fellendítésével megbízott kormánybiztos milyen tanácsokkal szolgál.

Hogy milyenekkel? Mondjuk, azzal, hogy akarjál a világon a legjobb lenni abban, amit csinálsz. Érted?! A második már hátrányban van, a harmadikkal pedig nem sokan foglalkoznak. (Speciel ezt én gondolom így.) Szóval: találd ki, hogy miben leszel a legjobb, aztán állítsad fel annak megfelelően a saját szabályaidat, és minden mást rúgjál fel!

Szabályokat felállítani nyilván nem elég, azokat be is kell tartanod. Legyél őszinte magadhoz, ahogy másokat se csapjál be! Ha ezt is tartod, nincs más hátra, mint a kőkemény munka. Dolgozz rengeteget, de azt úgy csináld, hogy élvezzed minden percét. És úgy élvezzed, hogy közben ne a pénzért tegyed a tennivalót, a pénz majd az elért eredmények jutalma lesz. Vajna állítja: életében egyetlen percet sem a pénzért dolgozott.

Elég sok mindent kipróbált, volt néhány nagy kudarca is, de ha valaki nem bukik, az sosem lesz igazán sikeres és boldog. Nem ártana, ha ezt végre Magyarországon is egyre többen felfognák. „Ha buktál, állj fel, porold le a szennyet, ami rád tapadt, tanulj a kudarcból, és kezdjél valami újba” – vallja Vajna. Sokat dolgozott, kezdve azzal, hogy 14 éves fejjel veselkedett neki az angoltanulásnak. (Hazatérésé után jó néhány évvel már a magyart sem töri…)

Dolgozik a mai napig. Reggelente mindig felállít magának egy feladatsort, motiválja saját magát – ott vannak a rádiók, a kaszinó biznisz, a film. Megjegyzem: a TV2-t nem említi. Hírek szerint ugyanis az hamarosan elkerül tőle.

Azt is mondja, hogy élete folyamatos startupokkal volt és van tele, csak korábban ezt még nem így hívták. Ha valamiben fantáziát lát, abba most is befektet. Amikor hazajött, az volt számára a legszokatlanabb, hogy triviális dolgokról kellett meggyőznie a munkatársait. Mert itthon valahogy imádnak mindenre nemet mondani elsőre, ahelyett hogy a megoldáson járnának az agyak.

Szerdahelyi Csaba

További cikkeink a Fiatal Vállalkozók hetéről

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS