Akár mindent elveszíthetünk egy kibertámadáskor

2022. 07. 13., 19:53

A mai világban elkerülhetetlen, hogy mindenki megismerkedjen a digitális ügyintézéssel, legyen szó magánszemélyekről vagy vállalkozásokról. A kibertérben azonban ugyanúgy jelen vannak a bűnözők, mint a való életben. Szivós Zoltánt, a DEKRA Akademie szakértője beszélt a veszélyekről.

Vitathatatlan, hogy az online pénzmozgások, a felhőben tárolt adatok, no meg a home office világában az informatika áthatja a magánéletünket és az üzletet egyaránt. A technológiai eszközökkel hatékonyabbá, gyorsabbá tehetők a hétköznapi, vagy a vállalati folyamatok, ezek nyomán azonban rengeteg adat keletkezik, és egyre több szenzitív információ kerül a világhálóra – a bankkártya adatainktól és a lakcímünktől kezdve a személyes fotóinkig sorolhatnánk ezeket. Hogy ez miért probléma?

Nem megfelelően tárolt vagy védett adataink könnyen kibertámadás áldozatává válhatnak, akár saját óvatlan viselkedésünk miatt is, legyen szó otthoni vagy munkahelyi adatokról.

Mit veszíthetünk?

Összefoglalva: mindent. Személyes adatokat, privát fotókat, levelezéseket, sőt, pénzt is. A vállalatok az anyagi kár mellett súlyos veszteségeket szenvedhetnek el a leálló működési folyamatok, esetleg a vásárlói bizalom vagy a márkaérték hanyatlása kapcsán.

„Nem kell messzire visszatekintenünk, elég arra gondolnunk, hogy a 2021-es évben mennyi nagyobb horderejű eset látott napvilágot – szoftvercégeket, közösségi oldalakat, gyáróriásokat, kormányzati portálokat ért súlyos kár a kibertámadások következtében” – mondja Szivós Zoltán, a DEKRA Akademie specialistája.

Az igazán megdöbbentő azonban az, hogy 10 támadásból 9 az emberi tényezővel, azaz egy óvatlan felhasználóval kezdődik. A rengeteg kárt okozó események 75 százaléka adathalász e-mail megnyitásából ered, amelyből egyébként 3,4 milliárd darabot küldenek el egyetlen napon. Sajnos ezekből több mint 600 millió át is jut a biztonsági szűrőkön, átlagosan a felét pedig meg is nyitja egy felhasználó.

Mit tehetünk a biztonságunk érdekében?

A képzésekkel elsajátítható szakértelem a legfőbb fegyverünk a kibertámadások ellen. A DEKRA Akademie épp ezt a fajta szemléletformálást tűzte ki céljául, amikor online képzéseket indított egyéni és társas vállalkozások számára.  A digitális biztonsággal foglalkozni ma már olyan alapvető, mint a megbízható jogi vagy pénzügyi tudás kérdése: nem kerülhetjük meg sem akkor, ha csak magánemberként veszünk igénybe bizonyos szolgáltatásokat, sem akkor, ha egy vállalatban dolgozunk.

Fontos tudni, hogy a digitális biztonság egy folyamat, nem pedig egy termék. Nem elegendő megvásárolni például egy vírusírtó szoftvert, majd karba tett kézzel hátradőlni. Ahhoz, hogy valóban biztonságban tudjuk személyes vagy céges adatainkat egy jól átgondolt rendszerre, eljárások összességére van szükség.

„Ezeknek csak egy része a megfelelően kiválasztott, erős jelszó – amit csak egyetlen helyen használunk –, a többfaktoros hitelesítések használata, a biztonsági másolatok, a naprakész szoftverek, vagy épp a biometrikus azonosítások bevezetése. Nem szabad megfeledkeznünk a helyes internetezési szokásokról, a felhasználói tudatosság fokozásáról sem” – szögezi le Szivós Zoltán.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS