Akár 5 napos külföldi útra is pályázhatnak már a Széchenyi hallgatói

2022. 02. 14., 19:57

Megújult az Erasmus+ ösztöndíjprogram, így a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói már nemcsak több hónapot, hanem akár sokkal rövidebb, 5–30 napos vagy két hónapos időszakot is eltölthetnek külföldön az intézmény több mint 200 európai partneregyetemének egyikén. Ami nem változott: életre szóló élmények, új kapcsolatok és értékes tapasztalatok várnak azokra, akik beadják jelentkezésüket március 8-ig. Fontos, hogy azok is pályázhatnak, akik jelenleg még csak a második aktív félévüket töltik.

„Örülök, hogy részt vettem az Erasmus+ programban, rengeteg nagyszerű élménnyel tértem haza” – mondta Buza Roland (a fotón), aki a Széchenyi István Egyetem turizmus-vendéglátás szakos hallgatójaként az elmúlt szemesztert a Leóni Egyetemen töltötte Spanyolországban. A győri fiatalember számára örökre felejthetetlen marad, hogy tanulmányai mellett volt ideje utazásokra is, így például eljutott Madridba, Gijónba és Sevillába.

A tanító szakos Németh Fanni is sok tapasztalatot szerzett az elmúlt félévben – ő a portugál Leiria egyetemére utazott ki. Két magyar társa volt ott, mindannyian a Széchenyi Egyetemről, rajtuk kívül főleg német, francia, spanyol és lengyel hallgatók vették körül, természetesen a házigazda nemzethez tartozók mellett.

„Részben nyelvgyakorlás miatt vágtam bele, de úgy érzem, magabiztosabb is lettem az idegen, Magyarországtól távoli környezetben. Tetszett, hogy az egyetem számtalan programot szervezett nekünk, és buszos kirándulásokra is elvittek bennünket” – ecsetelte Németh Fanni. (A Leiriai Egyetem az Európai Egyetemek pályázatban konzorciális partnere a Széchenyi István Egyetemnek, így oktatási, kutatási és harmadik missziós szempontból is kiemelten fontos a vele való kapcsolat.)

A Széchenyi István Egyetem hallgatói közül 2012 óta több mint félezren tapasztalták meg, milyen Erasmus+ ösztöndíjasnak lenni. Jobbnál jobb lehetőségek közül lehet válogatni, hiszen a Széchenyi-egyetemnek 26 európai állam több mint 200 felsőoktatási intézményével van szerződéses kapcsolata.

A kiutazók száma a jövőben még tovább nőhet, már csak azért is, mert a hallgatók számára rendkívül kedvezően változtak a feltételek.

„A legnagyobb újdonság a korábbiakhoz képest, hogy már nemcsak hosszabb, több hónapos, hanem sokkal rövidebb, öt–harminc napos vagy két hónapos utazásra is lehet pályázni az Erasmus+ program keretében. Sőt, a virtuális és a fizikai mobilitás kombinációja is támogatott, ha a tényleges külföldön tartózkodás öt–harminc nap közötti. PhD-hallgatók számára is nyitott a rövid mobilitás, melynek nem kell kötelezően virtuális részhez kapcsolódnia. Az új lehetőségek minden bizonnyal rendkívül népszerűek lesznek a hallgatók körében, hiszen koronavírus-járvány következtében felértékelődtek a rövid képzési programok” – fejtette ki Mészáros Márta, az egyetem Nemzetközi Programok Központja Mobilitási és Ösztöndíj Osztályának vezetője.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldön eltöltött idő teljes hosszára kapható ösztöndíj. Európai Unión kívüli partnerintézmény esetén utazási támogatás is járhat, ami zöldutazás esetén tovább emelkedhet. Emellett rendelkezésre állnak kiegészítő támogatások a szociálisan rászoruló vagy sajátos igényű (fizikai, mentális vagy egészségügyi szempontból akadályozott) hallgatóknak.

Akármelyik országot is választja valaki, igaz, hogy nemcsak a tanult tárgyakban léphet előre, hanem személyiségfejlődése, tapasztalatszerzése szempontjából is. Azok, akik már részt vettek a programban, életre szóló élményekkel, kapcsolatokkal, szélesebb világlátással, jobb nyelvtudással, érettebben, magabiztosabban érkeztek haza. Ezek a tulajdonságok, készségek később a munkaerőpiacon is jól hasznosíthatók.

A Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok Központja minden segítséget megad a hallgatóknak pályázatuk összeállításához. Minden lényeges információ megtalálható az egyetem nemzetközi portálján, többek között kedvcsinálók az egyes országokhoz.

Az Erasmus+ programban a Széchenyi István Egyetem bármely szakának bármely tagozatos magyar hallgatója részt vehet, illetve az önköltséges nemzetközi hallgatók előtt is nyitva áll a lehetőség.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-30 19:11:00
Az ügyvédekről szóló filmeknek, sorozatoknak se szeri se száma. De miért megy olyan jól ez a téma? Miért érdekli az embereket, hogy milyen egy ügyvéd, hogyan dolgozik?
2023-03-30 15:11:00
Az szja-bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfás magánszemélyek tervezetének kivételével – május 22-ével automatikusan bevallássá válik – figyelmeztet a NAV.
2023-03-30 14:41:00
A munkavállalók és képviselőik egyértelmű és teljes körű tájékoztatásra jogosultak az egyéni és az átlagos bérszintekről, nemek szerinti bontásban. A munkaszerződésekben nem lehet megtiltani, hogy egy adott munkavállaló nyilvánosságra hozza, mennyit keres, illetve mások fizetéséről tájékozódjon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS