Akár 5 napos külföldi útra is pályázhatnak már a Széchenyi hallgatói

2022. 02. 14., 19:57

Megújult az Erasmus+ ösztöndíjprogram, így a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói már nemcsak több hónapot, hanem akár sokkal rövidebb, 5–30 napos vagy két hónapos időszakot is eltölthetnek külföldön az intézmény több mint 200 európai partneregyetemének egyikén. Ami nem változott: életre szóló élmények, új kapcsolatok és értékes tapasztalatok várnak azokra, akik beadják jelentkezésüket március 8-ig. Fontos, hogy azok is pályázhatnak, akik jelenleg még csak a második aktív félévüket töltik.

„Örülök, hogy részt vettem az Erasmus+ programban, rengeteg nagyszerű élménnyel tértem haza” – mondta Buza Roland (a fotón), aki a Széchenyi István Egyetem turizmus-vendéglátás szakos hallgatójaként az elmúlt szemesztert a Leóni Egyetemen töltötte Spanyolországban. A győri fiatalember számára örökre felejthetetlen marad, hogy tanulmányai mellett volt ideje utazásokra is, így például eljutott Madridba, Gijónba és Sevillába.

A tanító szakos Németh Fanni is sok tapasztalatot szerzett az elmúlt félévben – ő a portugál Leiria egyetemére utazott ki. Két magyar társa volt ott, mindannyian a Széchenyi Egyetemről, rajtuk kívül főleg német, francia, spanyol és lengyel hallgatók vették körül, természetesen a házigazda nemzethez tartozók mellett.

„Részben nyelvgyakorlás miatt vágtam bele, de úgy érzem, magabiztosabb is lettem az idegen, Magyarországtól távoli környezetben. Tetszett, hogy az egyetem számtalan programot szervezett nekünk, és buszos kirándulásokra is elvittek bennünket” – ecsetelte Németh Fanni. (A Leiriai Egyetem az Európai Egyetemek pályázatban konzorciális partnere a Széchenyi István Egyetemnek, így oktatási, kutatási és harmadik missziós szempontból is kiemelten fontos a vele való kapcsolat.)

A Széchenyi István Egyetem hallgatói közül 2012 óta több mint félezren tapasztalták meg, milyen Erasmus+ ösztöndíjasnak lenni. Jobbnál jobb lehetőségek közül lehet válogatni, hiszen a Széchenyi-egyetemnek 26 európai állam több mint 200 felsőoktatási intézményével van szerződéses kapcsolata.

A kiutazók száma a jövőben még tovább nőhet, már csak azért is, mert a hallgatók számára rendkívül kedvezően változtak a feltételek.

„A legnagyobb újdonság a korábbiakhoz képest, hogy már nemcsak hosszabb, több hónapos, hanem sokkal rövidebb, öt–harminc napos vagy két hónapos utazásra is lehet pályázni az Erasmus+ program keretében. Sőt, a virtuális és a fizikai mobilitás kombinációja is támogatott, ha a tényleges külföldön tartózkodás öt–harminc nap közötti. PhD-hallgatók számára is nyitott a rövid mobilitás, melynek nem kell kötelezően virtuális részhez kapcsolódnia. Az új lehetőségek minden bizonnyal rendkívül népszerűek lesznek a hallgatók körében, hiszen koronavírus-járvány következtében felértékelődtek a rövid képzési programok” – fejtette ki Mészáros Márta, az egyetem Nemzetközi Programok Központja Mobilitási és Ösztöndíj Osztályának vezetője.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldön eltöltött idő teljes hosszára kapható ösztöndíj. Európai Unión kívüli partnerintézmény esetén utazási támogatás is járhat, ami zöldutazás esetén tovább emelkedhet. Emellett rendelkezésre állnak kiegészítő támogatások a szociálisan rászoruló vagy sajátos igényű (fizikai, mentális vagy egészségügyi szempontból akadályozott) hallgatóknak.

Akármelyik országot is választja valaki, igaz, hogy nemcsak a tanult tárgyakban léphet előre, hanem személyiségfejlődése, tapasztalatszerzése szempontjából is. Azok, akik már részt vettek a programban, életre szóló élményekkel, kapcsolatokkal, szélesebb világlátással, jobb nyelvtudással, érettebben, magabiztosabban érkeztek haza. Ezek a tulajdonságok, készségek később a munkaerőpiacon is jól hasznosíthatók.

A Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok Központja minden segítséget megad a hallgatóknak pályázatuk összeállításához. Minden lényeges információ megtalálható az egyetem nemzetközi portálján, többek között kedvcsinálók az egyes országokhoz.

Az Erasmus+ programban a Széchenyi István Egyetem bármely szakának bármely tagozatos magyar hallgatója részt vehet, illetve az önköltséges nemzetközi hallgatók előtt is nyitva áll a lehetőség.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS