Akár 5 napos külföldi útra is pályázhatnak már a Széchenyi hallgatói

2022. 02. 14., 19:57

Megújult az Erasmus+ ösztöndíjprogram, így a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói már nemcsak több hónapot, hanem akár sokkal rövidebb, 5–30 napos vagy két hónapos időszakot is eltölthetnek külföldön az intézmény több mint 200 európai partneregyetemének egyikén. Ami nem változott: életre szóló élmények, új kapcsolatok és értékes tapasztalatok várnak azokra, akik beadják jelentkezésüket március 8-ig. Fontos, hogy azok is pályázhatnak, akik jelenleg még csak a második aktív félévüket töltik.

„Örülök, hogy részt vettem az Erasmus+ programban, rengeteg nagyszerű élménnyel tértem haza” – mondta Buza Roland (a fotón), aki a Széchenyi István Egyetem turizmus-vendéglátás szakos hallgatójaként az elmúlt szemesztert a Leóni Egyetemen töltötte Spanyolországban. A győri fiatalember számára örökre felejthetetlen marad, hogy tanulmányai mellett volt ideje utazásokra is, így például eljutott Madridba, Gijónba és Sevillába.

A tanító szakos Németh Fanni is sok tapasztalatot szerzett az elmúlt félévben – ő a portugál Leiria egyetemére utazott ki. Két magyar társa volt ott, mindannyian a Széchenyi Egyetemről, rajtuk kívül főleg német, francia, spanyol és lengyel hallgatók vették körül, természetesen a házigazda nemzethez tartozók mellett.

„Részben nyelvgyakorlás miatt vágtam bele, de úgy érzem, magabiztosabb is lettem az idegen, Magyarországtól távoli környezetben. Tetszett, hogy az egyetem számtalan programot szervezett nekünk, és buszos kirándulásokra is elvittek bennünket” – ecsetelte Németh Fanni. (A Leiriai Egyetem az Európai Egyetemek pályázatban konzorciális partnere a Széchenyi István Egyetemnek, így oktatási, kutatási és harmadik missziós szempontból is kiemelten fontos a vele való kapcsolat.)

A Széchenyi István Egyetem hallgatói közül 2012 óta több mint félezren tapasztalták meg, milyen Erasmus+ ösztöndíjasnak lenni. Jobbnál jobb lehetőségek közül lehet válogatni, hiszen a Széchenyi-egyetemnek 26 európai állam több mint 200 felsőoktatási intézményével van szerződéses kapcsolata.

A kiutazók száma a jövőben még tovább nőhet, már csak azért is, mert a hallgatók számára rendkívül kedvezően változtak a feltételek.

„A legnagyobb újdonság a korábbiakhoz képest, hogy már nemcsak hosszabb, több hónapos, hanem sokkal rövidebb, öt–harminc napos vagy két hónapos utazásra is lehet pályázni az Erasmus+ program keretében. Sőt, a virtuális és a fizikai mobilitás kombinációja is támogatott, ha a tényleges külföldön tartózkodás öt–harminc nap közötti. PhD-hallgatók számára is nyitott a rövid mobilitás, melynek nem kell kötelezően virtuális részhez kapcsolódnia. Az új lehetőségek minden bizonnyal rendkívül népszerűek lesznek a hallgatók körében, hiszen koronavírus-járvány következtében felértékelődtek a rövid képzési programok” – fejtette ki Mészáros Márta, az egyetem Nemzetközi Programok Központja Mobilitási és Ösztöndíj Osztályának vezetője.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldön eltöltött idő teljes hosszára kapható ösztöndíj. Európai Unión kívüli partnerintézmény esetén utazási támogatás is járhat, ami zöldutazás esetén tovább emelkedhet. Emellett rendelkezésre állnak kiegészítő támogatások a szociálisan rászoruló vagy sajátos igényű (fizikai, mentális vagy egészségügyi szempontból akadályozott) hallgatóknak.

Akármelyik országot is választja valaki, igaz, hogy nemcsak a tanult tárgyakban léphet előre, hanem személyiségfejlődése, tapasztalatszerzése szempontjából is. Azok, akik már részt vettek a programban, életre szóló élményekkel, kapcsolatokkal, szélesebb világlátással, jobb nyelvtudással, érettebben, magabiztosabban érkeztek haza. Ezek a tulajdonságok, készségek később a munkaerőpiacon is jól hasznosíthatók.

A Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok Központja minden segítséget megad a hallgatóknak pályázatuk összeállításához. Minden lényeges információ megtalálható az egyetem nemzetközi portálján, többek között kedvcsinálók az egyes országokhoz.

Az Erasmus+ programban a Széchenyi István Egyetem bármely szakának bármely tagozatos magyar hallgatója részt vehet, illetve az önköltséges nemzetközi hallgatók előtt is nyitva áll a lehetőség.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-11 16:10:00
Míg a „scoring” csak bizonyos feltételek mellett megengedett, a fennálló tartozás elengedésére vonatkozó információk huzamos ideig történő tárolása ellentétes az általános adatvédelmi rendelettel– mondta ki ítéleteiben az Európai Unió Bírósága.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS