A VOSZ szerint további 2 ezer milliárd forint kell a kkv-k megsegítésére

2022. 10. 25., 18:17

Valós segítséget jelentenek a vállalkozásoknak a kormány múlt szombaton bejelentett gazdasági intézkedései – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorában október 24-én.

Magyarországon a kkv szektorban közel 800 ezer vállalkozás dolgozik. A főtitkár szerint immár az ötödik sokk éri másfél év alatt a munkaadókat:

1. Az ellátási láncok akadoztak, gondok voltak az alapanyagellátással,

2. Tavaly év vége óta sokkolóan drágult az energia,

3. Még a nagyon magas inflációt megelőzve nagy ütemben kezdtek emelkedni a bérek,

4. Sokkoló a forint árfolyama,

5. A hitelek törlesztőrészletei rendkívüli módon emelkedtek.

VOSZ szerint ezért jó a Széchenyi Kártya Program meghosszabbítása, főleg azoknak, akik ebben a helyzetben is beruháznak, bővítik a cégüket.

Perlusz László úgy látja, nem szabad megállni azzal, hogy a rezsitámogatást meghirdették a feldolgozóipari cégeknek, ami 50-55 ezer vállalkozást érint, ezt kellene kiterjeszteni valamilyen módon további több százezer vállalkozásra.

Nehéz egzakt számot mondani arra, hogy a vágtató energiaárak miatt ma hány vállalkozás van akkora bajban, hogy akár a rolót is le kellene húzniuk. A VOSZ-nál azzal számolnak, ha minden tizedik vállalkozás beszűnteti vagy felfüggeszti a tevékenységét, a költségvetést 2 ezer milliárd forintos kár éri, mert 10 százalékkal szűkülne az adó- és járulékfizetői kör. Noha ma még feszes a munkaerő-piac, de egy határon túl már nem tudnának elhelyezkedni a vállalkozásukat feladni kényszerülők.

A főtitkár emlékeztetett rá, hogy a versenyszférából a munkaadóktól és a munkavállalóktól jövőre 22 ezer milliárdos bevételt tervez a kormány.

„Először nyilvánvalóan a gyárakat kell megsegíteni (ezt szolgálja a 150 milliárdos csomag), de rögtön el kell indítani egy második csomagot, amely a kkv-nak szektorsemleges segítséget jelent a kamatstophoz hasonlóan” – mondta Perlusz László.

A VOSZ erről is tárgyal a gazdaságfejlesztési minisztériummal és más szaktárcákkal – meghallgatják a javaslataikat, nem zárkóznak el az együttműködéstől. „Bár a költségvetésnek ez nagy teher, de nagyjából további 2 ezer milliárd forintot kell előteremteni a kkv-k megsegítésére” – hangsúlyozta a VOSZ főtitkára, aki megjegyezte: „remélem, hogy lesznek további lépések”.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
2024-06-18 14:40:00
A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.
2024-06-18 11:10:00
Az áprilisi 2,6 százalék után 2024 májusában 2,7 százalékos volt az átlagos éves infláció az Európai Unióban; a tagállami adatok 0,0 százalék és 5,8 százalék között szóródtak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS