A VOSZ szerint további 2 ezer milliárd forint kell a kkv-k megsegítésére

2022. 10. 25., 18:17

Valós segítséget jelentenek a vállalkozásoknak a kormány múlt szombaton bejelentett gazdasági intézkedései – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorában október 24-én.

Magyarországon a kkv szektorban közel 800 ezer vállalkozás dolgozik. A főtitkár szerint immár az ötödik sokk éri másfél év alatt a munkaadókat:

1. Az ellátási láncok akadoztak, gondok voltak az alapanyagellátással,

2. Tavaly év vége óta sokkolóan drágult az energia,

3. Még a nagyon magas inflációt megelőzve nagy ütemben kezdtek emelkedni a bérek,

4. Sokkoló a forint árfolyama,

5. A hitelek törlesztőrészletei rendkívüli módon emelkedtek.

VOSZ szerint ezért jó a Széchenyi Kártya Program meghosszabbítása, főleg azoknak, akik ebben a helyzetben is beruháznak, bővítik a cégüket.

Perlusz László úgy látja, nem szabad megállni azzal, hogy a rezsitámogatást meghirdették a feldolgozóipari cégeknek, ami 50-55 ezer vállalkozást érint, ezt kellene kiterjeszteni valamilyen módon további több százezer vállalkozásra.

Nehéz egzakt számot mondani arra, hogy a vágtató energiaárak miatt ma hány vállalkozás van akkora bajban, hogy akár a rolót is le kellene húzniuk. A VOSZ-nál azzal számolnak, ha minden tizedik vállalkozás beszűnteti vagy felfüggeszti a tevékenységét, a költségvetést 2 ezer milliárd forintos kár éri, mert 10 százalékkal szűkülne az adó- és járulékfizetői kör. Noha ma még feszes a munkaerő-piac, de egy határon túl már nem tudnának elhelyezkedni a vállalkozásukat feladni kényszerülők.

A főtitkár emlékeztetett rá, hogy a versenyszférából a munkaadóktól és a munkavállalóktól jövőre 22 ezer milliárdos bevételt tervez a kormány.

„Először nyilvánvalóan a gyárakat kell megsegíteni (ezt szolgálja a 150 milliárdos csomag), de rögtön el kell indítani egy második csomagot, amely a kkv-nak szektorsemleges segítséget jelent a kamatstophoz hasonlóan” – mondta Perlusz László.

A VOSZ erről is tárgyal a gazdaságfejlesztési minisztériummal és más szaktárcákkal – meghallgatják a javaslataikat, nem zárkóznak el az együttműködéstől. „Bár a költségvetésnek ez nagy teher, de nagyjából további 2 ezer milliárd forintot kell előteremteni a kkv-k megsegítésére” – hangsúlyozta a VOSZ főtitkára, aki megjegyezte: „remélem, hogy lesznek további lépések”.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS