A Tungsram elfogadja Elon Musk hatmilliárd dolláros kihívását

2021. 11. 05., 18:15

Magyar technológiai innovátorként a Tungsram választ kínál Elon Musk az ENSZ Világélelmezési Programjának tett hatmilliárd dolláros kihívására, amellyel a világéhezés megszüntetését tűzte ki célul. Beltéri növénytermesztés, élelemgyárak Afrikában, integrált élelmezési klaszterek a városokban – mind fenntartható lehetőségek a világszintű élelmezési válság megoldására. Közép-Európában egyedüliként a Tungsram nemrégiben nyitotta meg kutatási célú vertikális farmját Budapesten.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk válaszolt az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) igazgatójának, David Beasley-nek a kijelentésére, amely szerint Musk vagyonának mindössze 2 százaléka, azaz 6 milliárd dollár már jelentősen hozzájárulna a világéhezés megszüntetéséhez.

A Tesla tulajdonosa Twitterén azt írta, hogy azonnal elad egy jelentős mennyiségű Tesla-részvényt, ha az ENSZ szakosított intézménye bemutatja neki, hogyan lehet felszámolni az éhínséget 6 milliárd dollárból, hozzátéve: a könyvelésnek transzparensnek kell lennie, hogy a közvélemény követni tudja, hogyan költik el a pénzt.

Míg a két fél közti eszmecsere tovább zajlik, a Tungsram előrukkolt saját javaslatával a WFP, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) és Musk felé.

“A beltéri növénytermesztés a legjárhatóbb út”– mondja a Tungsram elnök-vezérigazgatója, Joerg Bauer. “Izgalmas, forradalmi technológiáról beszélünk, amely a mezőgazdaság, az ipar 4.0 és a digitális technológia között képez hidat. Ez a módszer kézzelfogható, átfogó megoldásokat nyújt, és emberek tömegeit láthatja el alapvető élelmiszerrel, valamint integrált ökoszisztémák létrehozásához is hozzájárulhat, amelyekkel fenntartható módon tenyészthetünk állatokat is.”
Mióta kivált a GE Lighting-ból 2018-ban, a Tungsram – 125 éves, innovatív világítási és technológiai vállalatként – folyamatosan együttműködik felsőoktatási és kkv partnerekkel beltéri növénytermesztési technológiai fejlesztésekben, mindezt a világszintű éhínség felszámolásának céljából.

“Az emberiségnek a jövőben olyan, jelenleg szokatlan tápanyagforrásokat is bele kell illesztenie étrendjébe, mint az algák, baktériumok, vagy rovarok, amelyek esetében kedvezőbb a takarmánykonverzió. Olyan elemek kombinálásával, mint a vertikális farm, állattenyésztés, rovarok, halak, rendkívül közel juthatunk egy hulladékmentes, optimális termelékenységgel rendelkező közeg megvalósításához. Ez az szélsőséges időjárási viszonyokkal sújtott országoknak is stratégiai autonómiát jelenthet” – állítja Joerg Bauer.

A Tungsram Csoport nemrég nyitotta meg 150 négyzetméteres, budapesti vertikális farmját, amelynek célja, hogy előremozdítsa a területen végzett kutatásokat. A vállalat saját, Felső kategóriás világítási megoldásaival felszerelve a farm egyedülálló létesítmény Közép-Európában.

A vállalat jelenleg két beltéri növénytermesztési célon dolgozik partnereivel; mindkettő megvalósítható. A projektek afrikai élelemgyár-egységek és hulladékmentes, újrahasznosításon alapulóélelmezési klaszterek létrehozására irányulnak. Az élelemgyárak az alapvető tápanyagigényt – 2200 egészséges kalória és fejenként 2,5 l ivóvíz – szolgálnák ki vidéki területeken, ahol mostoha időjárási viszonyok uralkodnak, míg a klaszterek nagyvárosok közelében helyezkednének el, hogy helyben garantálják a decentralizált élelmiszertermelést.

“Több millió ilyen egység létrehozása egészséges és elérhető élelmiszert biztosíthatna, időjárástól, évszaktól függetlenül, az év minden egyes napján,” – szögezi le a Tungsram vezérigazgató, hozzátéve, hogy ugyanaz a technológia szükséges Elon Musk másik nagy projektjéhez; a Mars meghódításához is, ahol létfontosságú a helyben előállított élelmiszer.

A globális élelmezésbiztonság az emberiség egyik legégetőbb kérdése, amelynek megválaszolásához rendkívüli mértékű innováció és befektetés szükséges.

Az ENSZ által a milliárdosoktól kért összeget számos, világszintű probléma megoldására kellene fordítani, melyek végül az említett egységek létrehozásához vezethetnek. Egy kihívás ezek közül a légköri víz kinyerése, amelynek segítségével az időjárási viszonyok által sújtott, vízszegény területeket is el lehetne látni. A gyorsított szaporítás (accelerated breeding), amely által a növények gyorsabban és tápanyagdúsabban, de génmanipuláció nélkül növekedhetnének, szintén óriási lépést jelentene az élelmezésbiztonság felé. A trágyázás, energiatárolás, távvezérlés és automatizálás területén folytatott kutatás és fejlesztés szintén a siker előfeltétele.

Joerg Bauer hiszi, hogy a kutatási eredményeket felskálázni képes gazdaságok válhatnak az élelmezésbiztonság motorjává; a megoldások kifejlesztése és átültetése teszi majd lehetővé a fejlődő országok lakóinak, hogy fenntartható életet élhessenek hazájukban. A kormányoknak és vállalatoknak tőkét kell biztosítaniuk az élelmezésbiztonság érdekében végzett kutatáshoz és innovációhoz – ez a logika már sikeresnek bizonyult az elektromos autók akkumulátoraival kapcsolatban, ami szintén Elon Musk vállalatának újítása.

“Készen állok, hogy megosszam a javaslatunk részleteit a WFP-vel, a FAO-val és Elon Muskkal,” jelentette ki Joerg Bauer.

(A fotón: Joerg Bauer)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.
2023-02-02 14:18:20
A már jól ismert folyamatok és a legújabb innovációk együttesen alakítják át a bankok működését. Az Accenture globális kutatása 10 trendet tart a legfontosabbnak 2023-ra a bankszektorban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.