A negatív tartományba esett a jegybank vállalati konjunktúra indexe

2023. 04. 06., 14:38

2023. márciusban az MNB vállalati konjunktúra indexe az előző havi 0 pontról mínusz 4 pontra csökkent.

A csökkenéshez a jelenlegi helyzet megítélésének további romlása (mínusz 16-ról mínusz 20 pontra) és a várakozások indexének csökkenése (+17-ről +13 pontra) is hozzájárult.

Az aktuális helyzettel kapcsolatos tapasztalatok mutatója ebben a hónapban volt a legalacsonyabb az elmúlt 2 évben.

A jövővel kapcsolatos várakozások kedvezőek, azonban az optimizmus mérséklődött februárhoz képest.

Az átlagos bevételi szint az előző havi 96-ról 95 százalékra csökkent, ami a 2021. júliusa óta tapasztalt legalacsonyabb érték.

Az átlagos kapacitás-kihasználtság az előző 2 havi eredménnyel megegyezően továbbra is az egy évvel korábbi szint 90 százalékán állt márciusban.

A beruházási tervek mutatója az előző havi +25-ről +28 pontra emelkedett.

Növekedés mutatkozott a létszámbővítési tervek mutatójánál is: az előző havi +10-ről +11 pontra, ami az elmúlt 8 hónap legmagasabb értéke.

A közép-, és nagyvállalatok helyzete és várakozásai kedvezőbbek a kisebb cégekhez képest.

Az iparági bontásban korábban jellemző különbségek azonban lényegében megszűntek, a foglalkoztatásban például már az ipar és építőipar várakozásai gyengébbek, mint a szolgáltatás és kereskedelemben. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS