„A magyar tetőfedő szakma a világ élvonalába tartozik”

„A magyar tetőfedő szakma a világ élvonalába tartozik”
2021. 12. 03., 14:34

A magyar tetőfedő szakma a világ élvonalába tartozik – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) idei világbajnokságán díjazott magyar projektek kivitelezőit köszöntő rendezvényen, a világbajnokságon kategóriájában első helyen végzett Budavári Lovardában.

A 22 országot és mintegy 15 ezer tetőfedő céget tömörítő Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) versenyén az idén három magyar projekt végzett dobogós helyen 11 ország 80 pályaműve között. A fémlemezfedések kategóriában aranyérmet nyert a Budavári Lovarda a Horex Kft. kivitelezésében, második lett a Károlyi-Csekonics Palota felújított fedése a Pléh-Boy Kft. kivitelezésében, a fémlemez homlokzatburkolatok kategóriában második helyet ért el a Kecskeméti Campuson található „Tőzsdetojás” a Tető Kovács Kft. kivitelezésében.

Palkovics László kiemelte, ezen a világversenyen már többször is nyert magyar pályamunka aranyérmet, de egyszerre három dobogós helyezést ez idáig nem sikerült szerezni. A díjazott munkákban a tetőfedő teljesítmények olyan példáját lehet látni, amely egyszerre ápolja a nemzet múltját, építi a nemzet jövőjét, és ebben az építőmunkába az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) partner kíván lenni – jelentette ki a miniszter.

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar építőipar nemzetstratégiai ágazat mintegy 120 ezer vállalkozással és több mint 360 ezer munkavállalóval. 2017-ben a magyar építőipar növekedési pályára állt, 2019 volt a rekordév, amikor a bruttó hazai termék előállításából 5,5 százalékkal részesedett, az ágazat azonban azóta számos kihívással nézett szembe, és termelése 2020-ban a járvány hatására mintegy 9 százalékkal elmaradt az előző évi magas bázistól.

A kormány kiemelten kezeli az építőipar stabilitását és fejlesztését, a közös erőfeszítések eredményeként az idén júniusban az építőipar volumene – nyers adatok alapján – mintegy 28 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – számolt be a miniszter. Palkovics László kitért a szakképzett munkaerő fontosságára is, azt mondta, szeretnék, ha a magyar szakképzés is világbajnok lenne, ennek érdekében hirdették meg a szakképzés 4.0 fejlesztési stratégiát. Az új rendszerben az idén a második szakképzési év indult el, és a versenyképességet javító számos intézkedést vezettek be. Példaként említette, hogy átlagosan 30 százalékkal megemelt bérezést biztosítottak a képzésben részt vevő 32 szakember számára, továbbá havi 55–60 ezer forint ösztöndíjat tettek elérhetővé az ágazati alapoktatásban, a duális képzésben részt vevők pedig jelentős összeget kereshetnek a tanulás mellett, és szélesebb utat nyitottak a szakképzésből a felsőoktatásba.

Az ünnepségen Palkovics László miniszter és Gyutai Csaba építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos, az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója emléklapot adott át a Horex Kft.-nek, a Pléh-Boy Kft.-nek, és a Tető Kovács Kft.-nek a nemzetközi szakmai versenyen elért eredményért. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 18:52:00
Minden várakozást felülmúlt 2022-ben a magyar turizmus teljesítménye; az ágazat továbbra is emelkedő pályán mozog, így a szektor teljesítménye idén meghaladhatja a 2019-es rekordévben elért eredményeket – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS