A járvány kitörése óta 17 millió fertőtlenítőszer készült a legnagyobb hazai gyártónál

2021. 03. 19., 13:15

A járvány egy éve alatt 4 millió liter fertőtlenítőszer készült a Florin Zrt. szegedi gyárában, 17 millió darab termék került a kórházakba, közintézményekbe, iskolákba, valamint a boltokba. A szállítások most is folyamatosak, és ha szükségessé válik, a védekezés érdekében többszörösére növelt kapacitással akár heti félmillió darab fertőtlenítőszert is tudnak gyártani.

A két hete bejelentett járványügyi szigorítások hatására némileg megnőtt a kiskereskedelmi hálózatok fertőtlenítőszer-rendelése a legnagyobb hazai gyártónál, de ez a mennyiség jóval kisebb az egy évvel ezelőtti igényeknél – mondta Barta Attila, a Florin Zrt. cégvezetője.

A szegedi cégnél januárban és februárban a korábbinál alacsonyabb keresletet tapasztaltak a fertőtlenítőszerek iránt. Ez részint magyarázható azzal, hogy a lakosság bespájzolt ezekből a termékekből, és a felvásárolt otthoni készletek még nem fogytak el, ezen túl pedig a kereskedelmi láncok is a járvány előttinél több fertőtlenítőszert tartanak raktáron. Másfelől az is elképzelhető, hogy kisebb figyelmet fordítunk a kéz- és felületfertőtlenítésre, mint a tavalyi veszélyhelyzet idején, pedig a védekezésnek ez a formája legalább annyira fontos lenne, mint akkor.

A védekezéshez nélkülözhetetlen fertőtlenítőszereket most is folyamatosan szállítja a Florin az egészségügyi intézményeknek és a kiskereskedelemnek. Biztonsági raktárkészletével, termelési felfuttatásával pedig képes nagyobb igényeknek is eleget tenni. Bárkinek azonnal tudnak szállítani az elsősorban az egészségügyi, professzionális felhasználóknak készülő Brado és a főként lakossági felhasználásra szánt BradoLife fertőtlenítőszereikből is – állítja Barta Attila cégvezető. A járvány kitörése óta a védekezés érdekében bővített gyártási kapacitásukkal már hetente 500 ezer darab fertőtlenítőszert is képesek előállítani, ha ez szükségessé válik.

A járvány egy évvel ezelőtti magyarországi kitörésekor a Florin minden más termékének készítésével leállt, és teljes kapacitását a fertőtlenítőszerek gyártására használta. A 2020 tavaszi veszélyhelyzet 99 napja alatt 4 millió darab terméket állított elő. A járvány első hulláma idején a cég összesen 1500 tonnányi fertőtlenítőszerrel járult hozzá a védekezéshez.

Erre azért is nagy szükség volt, mert az importlehetőségek megszűntek, és idehaza a Florin volt képes a legnagyobb mennyiségben gyártani a hirtelen nélkülözhetetlenné váló termékeket. Ezekből 25 új fajtát és változatot fejlesztett ki egy év alatt annak érdekében, hogy többet tudjon termelni, és minél jobban ki tudja elégíteni a megugró igényeket.

A járványhelyzetre való tekintettel a gyártás teljes átállítása mellett 2020 tavaszán a Florin 6 hét alatt felépített egy új gyártócsarnokot, ahol új fertőtlenítőszer-keverő és kiszerelő berendezésekkel és gyártósorokkal tovább tudta növelni a termelését. Így a többi terméke gyártása mellett is képessé tette magát arra, hogy folyamatosan annyi fertőtlenítőszert állítson elő, mint a járvány első hulláma idején. Erre a termelésnövelésre szüksége is volt a cégnek, hiszen az őszi hónapokban végig szinte teljes kapacitással kellett működnie, hogy ki tudja szolgálni a járvány második hulláma miatt újra megugró igényeket. A szeptemberi csúcstermelés idején több mint 2 millió terméket gyártottak, és az októberi, novemberi termelésük is alig maradt el ettől.

Egy év alatt, 2020 március elejétől összesen 4 millió liter fertőtlenítőszer készült a szegedi üzemben, ahol ebből 17 millió darab terméket állítottak elő. A járvány elleni védekezéshez kulcsfontosságú termékekből a Florin többszörösére növelte a termelését, ha szükséges volt, akár más készítményei rovására is. Az ellátásban nála mindvégig elsőbbséget élvező kórházaknak, egészségügyi intézményeknek, valamint az iskoláknak 2,5 millió darab fertőtlenítőszert szállított a cég az elmúlt egy évben.

A Florin a kórházak legnagyobb ellátójává vált ezekből a termékekből, és a szeptemberi tanévkezdésre, majd azt követően az iskoláknak szükséges fertőtlenítőszereket is túlnyomórészt ő szállította.

Barta Attila szerint a járvány kitörésekor kiderült, hogy Magyarországon még nincsenek meg azok a kapacitások, amelyekkel belföldi gyártásból egyik napról a másikra gond nélkül meg lehetne oldani ilyen rendkívüli helyzetben az egészségügyi intézmények, közszolgáltatók, cégek és a lakosság együttes ellátását fertőtlenítőszerekből.

A cégvezető éppen ezért örült annak a pályázati lehetőségnek, amely a hazai egészségipar fejlesztését, kapacitásainak növelését szolgálja, hogy az alapvető szükségletekből az ország képes legyen az önellátásra.

Az Egészségipari Támogatási Program segítségével most egy újabb gyártásbővítést tudnak megvalósítani. A várhatóan nyárra elkészülő beruházással a Florin akkorára tudja növelni a kapacitását, amellyel mindenféle fertőtlenítőszerből gyorsan nagy mennyiséget lesz képes előállítani. Az új üzemmel így abban az esetben is el tudja majd látni az országot ezekkel a termékekkel, ha a tavalyihoz hasonló helyzetben hirtelen és nagyon rövid idő alatt kell ezt megtenni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS