A járvány kitörése óta 17 millió fertőtlenítőszer készült a legnagyobb hazai gyártónál

2021. 03. 19., 13:15

A járvány egy éve alatt 4 millió liter fertőtlenítőszer készült a Florin Zrt. szegedi gyárában, 17 millió darab termék került a kórházakba, közintézményekbe, iskolákba, valamint a boltokba. A szállítások most is folyamatosak, és ha szükségessé válik, a védekezés érdekében többszörösére növelt kapacitással akár heti félmillió darab fertőtlenítőszert is tudnak gyártani.

A két hete bejelentett járványügyi szigorítások hatására némileg megnőtt a kiskereskedelmi hálózatok fertőtlenítőszer-rendelése a legnagyobb hazai gyártónál, de ez a mennyiség jóval kisebb az egy évvel ezelőtti igényeknél – mondta Barta Attila, a Florin Zrt. cégvezetője.

A szegedi cégnél januárban és februárban a korábbinál alacsonyabb keresletet tapasztaltak a fertőtlenítőszerek iránt. Ez részint magyarázható azzal, hogy a lakosság bespájzolt ezekből a termékekből, és a felvásárolt otthoni készletek még nem fogytak el, ezen túl pedig a kereskedelmi láncok is a járvány előttinél több fertőtlenítőszert tartanak raktáron. Másfelől az is elképzelhető, hogy kisebb figyelmet fordítunk a kéz- és felületfertőtlenítésre, mint a tavalyi veszélyhelyzet idején, pedig a védekezésnek ez a formája legalább annyira fontos lenne, mint akkor.

A védekezéshez nélkülözhetetlen fertőtlenítőszereket most is folyamatosan szállítja a Florin az egészségügyi intézményeknek és a kiskereskedelemnek. Biztonsági raktárkészletével, termelési felfuttatásával pedig képes nagyobb igényeknek is eleget tenni. Bárkinek azonnal tudnak szállítani az elsősorban az egészségügyi, professzionális felhasználóknak készülő Brado és a főként lakossági felhasználásra szánt BradoLife fertőtlenítőszereikből is – állítja Barta Attila cégvezető. A járvány kitörése óta a védekezés érdekében bővített gyártási kapacitásukkal már hetente 500 ezer darab fertőtlenítőszert is képesek előállítani, ha ez szükségessé válik.

A járvány egy évvel ezelőtti magyarországi kitörésekor a Florin minden más termékének készítésével leállt, és teljes kapacitását a fertőtlenítőszerek gyártására használta. A 2020 tavaszi veszélyhelyzet 99 napja alatt 4 millió darab terméket állított elő. A járvány első hulláma idején a cég összesen 1500 tonnányi fertőtlenítőszerrel járult hozzá a védekezéshez.

Erre azért is nagy szükség volt, mert az importlehetőségek megszűntek, és idehaza a Florin volt képes a legnagyobb mennyiségben gyártani a hirtelen nélkülözhetetlenné váló termékeket. Ezekből 25 új fajtát és változatot fejlesztett ki egy év alatt annak érdekében, hogy többet tudjon termelni, és minél jobban ki tudja elégíteni a megugró igényeket.

A járványhelyzetre való tekintettel a gyártás teljes átállítása mellett 2020 tavaszán a Florin 6 hét alatt felépített egy új gyártócsarnokot, ahol új fertőtlenítőszer-keverő és kiszerelő berendezésekkel és gyártósorokkal tovább tudta növelni a termelését. Így a többi terméke gyártása mellett is képessé tette magát arra, hogy folyamatosan annyi fertőtlenítőszert állítson elő, mint a járvány első hulláma idején. Erre a termelésnövelésre szüksége is volt a cégnek, hiszen az őszi hónapokban végig szinte teljes kapacitással kellett működnie, hogy ki tudja szolgálni a járvány második hulláma miatt újra megugró igényeket. A szeptemberi csúcstermelés idején több mint 2 millió terméket gyártottak, és az októberi, novemberi termelésük is alig maradt el ettől.

Egy év alatt, 2020 március elejétől összesen 4 millió liter fertőtlenítőszer készült a szegedi üzemben, ahol ebből 17 millió darab terméket állítottak elő. A járvány elleni védekezéshez kulcsfontosságú termékekből a Florin többszörösére növelte a termelését, ha szükséges volt, akár más készítményei rovására is. Az ellátásban nála mindvégig elsőbbséget élvező kórházaknak, egészségügyi intézményeknek, valamint az iskoláknak 2,5 millió darab fertőtlenítőszert szállított a cég az elmúlt egy évben.

A Florin a kórházak legnagyobb ellátójává vált ezekből a termékekből, és a szeptemberi tanévkezdésre, majd azt követően az iskoláknak szükséges fertőtlenítőszereket is túlnyomórészt ő szállította.

Barta Attila szerint a járvány kitörésekor kiderült, hogy Magyarországon még nincsenek meg azok a kapacitások, amelyekkel belföldi gyártásból egyik napról a másikra gond nélkül meg lehetne oldani ilyen rendkívüli helyzetben az egészségügyi intézmények, közszolgáltatók, cégek és a lakosság együttes ellátását fertőtlenítőszerekből.

A cégvezető éppen ezért örült annak a pályázati lehetőségnek, amely a hazai egészségipar fejlesztését, kapacitásainak növelését szolgálja, hogy az alapvető szükségletekből az ország képes legyen az önellátásra.

Az Egészségipari Támogatási Program segítségével most egy újabb gyártásbővítést tudnak megvalósítani. A várhatóan nyárra elkészülő beruházással a Florin akkorára tudja növelni a kapacitását, amellyel mindenféle fertőtlenítőszerből gyorsan nagy mennyiséget lesz képes előállítani. Az új üzemmel így abban az esetben is el tudja majd látni az országot ezekkel a termékekkel, ha a tavalyihoz hasonló helyzetben hirtelen és nagyon rövid idő alatt kell ezt megtenni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS