A járvány kitörése óta 17 millió fertőtlenítőszer készült a legnagyobb hazai gyártónál

2021. 03. 19., 13:15

A járvány egy éve alatt 4 millió liter fertőtlenítőszer készült a Florin Zrt. szegedi gyárában, 17 millió darab termék került a kórházakba, közintézményekbe, iskolákba, valamint a boltokba. A szállítások most is folyamatosak, és ha szükségessé válik, a védekezés érdekében többszörösére növelt kapacitással akár heti félmillió darab fertőtlenítőszert is tudnak gyártani.

A két hete bejelentett járványügyi szigorítások hatására némileg megnőtt a kiskereskedelmi hálózatok fertőtlenítőszer-rendelése a legnagyobb hazai gyártónál, de ez a mennyiség jóval kisebb az egy évvel ezelőtti igényeknél – mondta Barta Attila, a Florin Zrt. cégvezetője.

A szegedi cégnél januárban és februárban a korábbinál alacsonyabb keresletet tapasztaltak a fertőtlenítőszerek iránt. Ez részint magyarázható azzal, hogy a lakosság bespájzolt ezekből a termékekből, és a felvásárolt otthoni készletek még nem fogytak el, ezen túl pedig a kereskedelmi láncok is a járvány előttinél több fertőtlenítőszert tartanak raktáron. Másfelől az is elképzelhető, hogy kisebb figyelmet fordítunk a kéz- és felületfertőtlenítésre, mint a tavalyi veszélyhelyzet idején, pedig a védekezésnek ez a formája legalább annyira fontos lenne, mint akkor.

A védekezéshez nélkülözhetetlen fertőtlenítőszereket most is folyamatosan szállítja a Florin az egészségügyi intézményeknek és a kiskereskedelemnek. Biztonsági raktárkészletével, termelési felfuttatásával pedig képes nagyobb igényeknek is eleget tenni. Bárkinek azonnal tudnak szállítani az elsősorban az egészségügyi, professzionális felhasználóknak készülő Brado és a főként lakossági felhasználásra szánt BradoLife fertőtlenítőszereikből is – állítja Barta Attila cégvezető. A járvány kitörése óta a védekezés érdekében bővített gyártási kapacitásukkal már hetente 500 ezer darab fertőtlenítőszert is képesek előállítani, ha ez szükségessé válik.

A járvány egy évvel ezelőtti magyarországi kitörésekor a Florin minden más termékének készítésével leállt, és teljes kapacitását a fertőtlenítőszerek gyártására használta. A 2020 tavaszi veszélyhelyzet 99 napja alatt 4 millió darab terméket állított elő. A járvány első hulláma idején a cég összesen 1500 tonnányi fertőtlenítőszerrel járult hozzá a védekezéshez.

Erre azért is nagy szükség volt, mert az importlehetőségek megszűntek, és idehaza a Florin volt képes a legnagyobb mennyiségben gyártani a hirtelen nélkülözhetetlenné váló termékeket. Ezekből 25 új fajtát és változatot fejlesztett ki egy év alatt annak érdekében, hogy többet tudjon termelni, és minél jobban ki tudja elégíteni a megugró igényeket.

A járványhelyzetre való tekintettel a gyártás teljes átállítása mellett 2020 tavaszán a Florin 6 hét alatt felépített egy új gyártócsarnokot, ahol új fertőtlenítőszer-keverő és kiszerelő berendezésekkel és gyártósorokkal tovább tudta növelni a termelését. Így a többi terméke gyártása mellett is képessé tette magát arra, hogy folyamatosan annyi fertőtlenítőszert állítson elő, mint a járvány első hulláma idején. Erre a termelésnövelésre szüksége is volt a cégnek, hiszen az őszi hónapokban végig szinte teljes kapacitással kellett működnie, hogy ki tudja szolgálni a járvány második hulláma miatt újra megugró igényeket. A szeptemberi csúcstermelés idején több mint 2 millió terméket gyártottak, és az októberi, novemberi termelésük is alig maradt el ettől.

Egy év alatt, 2020 március elejétől összesen 4 millió liter fertőtlenítőszer készült a szegedi üzemben, ahol ebből 17 millió darab terméket állítottak elő. A járvány elleni védekezéshez kulcsfontosságú termékekből a Florin többszörösére növelte a termelését, ha szükséges volt, akár más készítményei rovására is. Az ellátásban nála mindvégig elsőbbséget élvező kórházaknak, egészségügyi intézményeknek, valamint az iskoláknak 2,5 millió darab fertőtlenítőszert szállított a cég az elmúlt egy évben.

A Florin a kórházak legnagyobb ellátójává vált ezekből a termékekből, és a szeptemberi tanévkezdésre, majd azt követően az iskoláknak szükséges fertőtlenítőszereket is túlnyomórészt ő szállította.

Barta Attila szerint a járvány kitörésekor kiderült, hogy Magyarországon még nincsenek meg azok a kapacitások, amelyekkel belföldi gyártásból egyik napról a másikra gond nélkül meg lehetne oldani ilyen rendkívüli helyzetben az egészségügyi intézmények, közszolgáltatók, cégek és a lakosság együttes ellátását fertőtlenítőszerekből.

A cégvezető éppen ezért örült annak a pályázati lehetőségnek, amely a hazai egészségipar fejlesztését, kapacitásainak növelését szolgálja, hogy az alapvető szükségletekből az ország képes legyen az önellátásra.

Az Egészségipari Támogatási Program segítségével most egy újabb gyártásbővítést tudnak megvalósítani. A várhatóan nyárra elkészülő beruházással a Florin akkorára tudja növelni a kapacitását, amellyel mindenféle fertőtlenítőszerből gyorsan nagy mennyiséget lesz képes előállítani. Az új üzemmel így abban az esetben is el tudja majd látni az országot ezekkel a termékekkel, ha a tavalyihoz hasonló helyzetben hirtelen és nagyon rövid idő alatt kell ezt megtenni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS